"Çiftçiye alternatif ürün safran olsun"

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda yetiştirilen safran bitkisinin hasadına başlandı. Bitkinin çiftçilere tanıtımının yapılarak dikiminin teşvik edileceği belirtildi.

"Çiftçiye alternatif ürün safran olsun"

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda yetiştirilen safran bitkisinin hasadına başlandı. Bitkinin çiftçilere tanıtımının yapılarak dikiminin teşvik edileceği belirtildi.

Proje kapsamında belirlenecek çiftçilere safran yetiştirmeleri konusunda destek olunacağını belirten Yüksekokul Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, "Sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla gelecek yıl bu projeyi uygulamayı planlıyoruz. Belirlenecek 4 çiftçiye 10’ar ve 20’şer kilo safran soğanı verip bu bitkiyle tanışmalarını istiyoruz. Amacımız, safran bitkisinin Yenişehir’de de yaygınlaşmasını sağlamak" dedi.

Safran bitkisini yetiştirmenin diğer ürünlere göre pek çok avantajları bulunduğunu belirten Erdoğan, "Öncelikle belirgin bir hastalık söz konusu değil. İlaç ve kimyasal gübre vermeye gerek kalmıyor. Bir çiftçi ailesi az bir iş gücüyle safran yetiştirebilir ve böylece bu bitki çiftçiye uygun bir seçenek olabilir" diye konuştu.

Bitkinin kilosunun tüccara 15 bin liradan satıldığını ifade eden Erdoğan, "Safran bitkisinin örneklerinden Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’ne gönderdik. Laboratuvarlarında safranda kalite analizinde, safrana renk veren cirocin etken maddesi miktarı binde 241 olarak belirlendi. Bu maddenin binde 190 ve üzeri çıkması 1. kalite kabul ediliyor. Safrana tat veren picrocrocin etken maddesi miktarı binde 87 çıktı. Bu maddenin binde 70 ve üzeri çıkması 1. kalite kabul ediliyor. Aroma ve kokusunu veren safranal etken maddesi ise binde 44 olarak belirlendi. Bu madde miktarının binde 20-50 arasında olması da 1. kalite kabul ediliyor" dedi.

Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı’nda başladıkları hasattan elde ettikleri safranların perakende satışını yapacaklarını da belirtti.

Safran hasadına katılan Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Hakan Aranmaz, safranın önemli bir bitki olduğunu belirterek, "Yenişehir’de deneme üretimi yapılmış ve sonuçlar çok iyi. Bu nedenle Yenişehir çiftçisi için neden alternatif bir ürün olmasın. Bununla ilgili yüksekokulumuzla birlikte bir eğitim çalışması yapıp çiftçimizi bilgilendirelim. Ekecek olan çiftçilerimiz için de soğan dahil her türlü yardımı yapabiliriz. Yenişehirli üreticiler artık bu tür aile tarımı ile yapılacak ürünlere yönelmeli. Biz bunun için her türlü çalışmaları yapmaya hazırız" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2017, 13:36

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER