İzmir’de konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Emine Azdiken, Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi (MEBİM) 147’nin ilk zamanlar ihbar ve şikayet hattı olarak yanlış algılandığını belirterek, "Esasen merkezimize yapılan başvurulardan sadece yüzde 2’si ihbar ve şikayetten oluşuyor. Geri kalanının ise yüzde 90,4’ü bilgi edinme, yüzde 3,6’sı talep, yüzde 4’ü görüş ve öneriden oluşuyor. Okula gönderilmediği iddiasıyla iletişim merkezini arayan 629 öğrencimiz eğitim öğretim hayatına kaldığı yerden devam etti" dedi.
MEBİM147’nin Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği bünyesinde öğrenci, öğretmen ve bütün vatandaşların bilgi edinme, soru, talep, görüş, öneri, ihbar ve şikayet başvurusunu cevaplamak amacıyla, Van depreminden sonra 1 Mart 2012’de oluşturulan bir hizmet merkezi olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Emine Azdiken, MEBİM 147’nin Türkiye’nin en önemli kamu bilgi hatlarından biri olduğunu ve 7 gün 24 saat hizmet verdiğini ifade etti. Azdiken, MEBİM 147 sayesinde merkez ve taşra teşkilat birimlerinin iş yükünün azaldığını ve birimler arasında koordinasyonun arttığını da sözlerine ekledi. Azdiken, “MEBİM 147, ilk zamanlar yanlış bir algıyla ihbar ve şikayet hattı olarak algılanıyordu. Esasen en verimli çalışan ve tüm bakanlıklar arasında memnuniyet anketlerinde en başarılı merkez olarak öne çıkan iletişim merkezimize yapılan başvurulardan sadece yüzde 2’si ihbar ve şikayetten oluşuyor. Geri kalanının ise yüzde 90,4’ü bilgi edinme, yüzde 3,6’sı talep, yüzde 4’ü görüş ve öneriden oluşuyor. Son altı yılda iletişim merkezinden 590 bin 710 öğretmen ve 25 bin 731 idarecimiz de atama, yer değiştirme, kadro, özlük, izin, maaş ve ek ders gibi konularda hizmet aldı. Uluslararası yeterliliğe sahip bağımsız bir araştırma firması tarafından yapılan vatandaş memnuniyet araştırması sonuçlarına göre 2016 yılında merkezimizden hizmet alan vatandaşlarımızın memnuniyet oranı yüzde 89,7 çıktı” diye konuştu. Okula gönderilmediği iddiasıyla iletişim merkezini arayan öğrencilerin başvurularının incelenerek il ve ilçe müdürlüklerine iletildiğini anlatan Azdiken, "Bu sayede okula gönderilmeyen 629 öğrencimiz eğitim öğretim hayatına kaldığı yerden devam etti. Ayrıca yaşça örgün eğitim dışına çıkmış 11 bin 53 vatandaşımız da açık öğretim kurumlarına yönlendirildi" açıklamasında bulundu.
"MEBİM 147 asılsız ihbar ve şikayetlerin önüne geçiyor"
MEBİM 147’ye yapılan başvuruların üç iş günü içerisinde cevaplandığını belirten Azdiken, en fazla hizmet verilen konuların açık öğretim ve mesleki açık öğretim ortaokulu ve lisesi iş ve işlemlerinden oluştuğunu da sözlerine ekledi. Azdiken, asılsız ihbar ve şikayetlerin en aza indirilmesi amacıyla başvuru sahiplerinden vatandaşlık kimlik numarası alınarak MERNİS üzerinden kimlik doğrulması yapıldığını, işletilen bu süreçle de vatandaşların yüzde 48,1’nin başvurusundan vazgeçtiğini veya görüşmeyi kendi isteğiyle sonlandırdığını ifade etti. Gelen başvuruların yüzde 94’ünün çağrı anında cevaplandırıldığını söyleyen Azdiken, iletişim merkezi çalışanları tarafından çözümlenmeyecek, inceleme, araştırma veya soruşturma gerektiren başvuruların da ilgisine göre merkez veya taşra teşkilatlarına iletildiğini kaydetti.
Acil durum çağrıları
Okul çevrelerinde öğrencilerimizi madde bağımlılığının tuzağına düşürmeyen çalışan kişilerle ilgili çok sayıda ihbar geldiğini belirten Azdiken, emniyet güçleri ile irtibata geçilerek bu gibi durumlarda acil müdahalede bulunulduğunun da altını çizdi. Azdiken, özellikle resmi tatillerde ve çalışma saatleri dışında okul ve kurumlarda yaşanan hırsızlık, yangın gibi konularda emniyet güçlerinin iletişim merkezini araması üzerine okul idarecilerine anında ulaşıldığını da söyledi. Azdiken, ilk beş yılda öğretmen ve idarecilerinden memnuniyetini ifade etmek için merkezi arayan öğrenci ve veli sayısının 20 bin 308 iken sadece 2017 yılında bu sayının 47 bin 362’ye ulaştığını söyleyerek bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. MEBİM 147’nin verdiği hizmetlerin her geçen gün gelişerek ve yenilenerek devam edeceğini belirten Azdiken, konuşmasının sonunda tüm paydaşlara, çalışanlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Toplantı İzmir’de yapıldı
MEBİM 147 Destek Büroları değerlendirme toplantısı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünde yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Emine Azdiken, İzmir’e yapmış olduğu ziyarette İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ve ilçe yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantıda; Azdiken, MEBİM 147 Çağrı Merkezi Şube Müdürü Harun Akça ve Ege Bölgesi’nin çeşitli illerinden ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri ile bir araya geldi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fuat Uğur ve Aydın, Burdur, Denizli, Manisa, Muğla, Uşak gibi Ege Bölgesi’nin çeşitli illerinden ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri katıldı.
"10 bine yakın başvurunun 4492’si memnuniyet çağrısı"
İki gün boyunca sürecek olan MEBİM 147 Destek Büroları değerlendirme toplantısının açılış konuşmasını İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi yaptı. Yahşi, İzmir eğitim camiasının öğrenci, öğretmen, çalışan ve velileriyle birlikte çok büyük bir aile olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar büyük bir kitleye hizmet veriyoruz. İlimizde MEBİM 147’ye yapılan 10 bine yakın başvurunun 4492’sinin memnuniyet çağrısı olduğunu bilmek bizleri de mutlu ediyor. FETÖ’nün kurşun asker yetiştirdiği bir dönemde, bizler geleceğimizin aydınlık yüzü olan çocuklarımızı bu tehlikelerden uzak tutarak ülkemizi daha ileriye taşımak istiyoruz. Öğrencilerimizi her anlamda teknolojik gelişmeleri takip eden, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bireyler olarak yetiştirmek adına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.