Atatürk’ü, Türk sosyolojisinin kurucusu ve Türk milliyetçiliğinin, dini esaslarımızın en önemli düşünürlerinden biri olarak tanımlarken, “Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal ve fikirlerimin babası Ziya Gökalp’tir.” ifadelerini hatırlattı. Ayrıca, “Sönmeden yurdumun üzerinde tüten son ocak” dizeleriyle Mehmet Akif’i aynı duygular içinde tanımladı.
Ergenokon Destanı (552-744), Göktürklere ait olup Bozkurt Destanı ile aynıdır. Ulus’taki Atatürk heykelinin kaidesinde bulunan bozkurt figürleri, Atatürk’ün bu konuya verdiği önemi anlatırken, ne acıdır ki Ecevit’ten sonra hiç kimse eski eserlerimizi ve kitabelerimizi tercüme edecek seviyeye gelememiştir. Yüksek lisans çalışmaları ve tezler hep Yunan mitolojisine ve Avrupa kültürüne yönlendirilmiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra bu konular incelenmez olmuştur.
Hâlbuki Türkler, koyun çobanlığı ve obalar yoluyla dünyaya yayılırken kültür ve medeniyeti aşılayan gerçek kaynaklardır.
Kayın ağacı çok kutsaldır. Suyu ve özü ile yaşam mücadelesinde en yararlı ağaçlardan biridir. Ateşte tuğla gibi sert, suda ise yumuşama özelliğine sahiptir. Türk kelimeleri tüm dünyayı sarmıştır. “At ve ok atmak” ile tanımlanmaları büyük bir haksızlıktır. Sanat ve edebiyatlarında renklere de çok tutkuyla bağlıdırlar (Karadeniz, Akdeniz, Sarı Deniz, Kayın, Kaynana vb.).
Türklük özünde, kadın yuvanın her şeyidir. Yönetim, mutlu yaşamın kaynağıdır. Günlük yaşam planlamasını kadınlar yaparken, erkekler sadece ava çıkan bir grup olarak kalmıştır. Ancak dedikodu kültürü zamanla yanlış ataerkil kuralların oluşmasına neden olmuş ve yıllar sonra Arap kültürü ortaya çıkarak Türk kültürünü gölgelemiştir.
Şiir gibi bir anlatım ve çok soğuk bir ortam sonucunda, kanser tedavim nedeniyle düşük direncim beni yataklara düşürürken, Şükrü Tunar Kültür Merkezinde toplantı geceleri bir ambulans bulunmasını, bariyerin açık olmasını veya araçlar için acil çıkış noktası oluşturulmasını yöneticilerimizden ısrarla rica ediyorum. Soğuk hava ve araç bariyeri, o akşam bana çok kötü dakikalar yaşattı.
(Haşmet Demirbil)
Yorumlar
Kalan Karakter: