Büyükşehir Edremit İtfaiyesi Grup Amirliği ekipleri, son günlerde artan baca yangınlarına karşı uyardı.
Ekipler dikkat edilecek hususları şu şekilde sıraladı:
"Öncelikli olarak baca temizlenmiş olmalıdır. Bacanın açık olduğu-çekişi, küçük bir ayna ile ve kâğıt parçası yakılarak kontrol edilebilir.
Soba oda içerisinde bacaya yakın bir yere devrilmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
Soba boruları duvara en az 50 cm en fazla 1,5 metre uzaklıkta olmalı ve fazla dirsek ve borudan kaçınılarak ( en fazla iki dirsek) bacaya bağlanmalıdır.
Soba boruları ile dirsek ek yerleri ve baca girişi yanmaz alüminyum bantla bantlanarak sızdırmazlık arttırılabilir.
Soba borularının uç kısımları baca deliğine fazla sokulup baca tıkanmasına neden olunmamalıdır.
- Soba ile duvar arasına konulacak ısıyı yansıtan bir levha; odanın daha iyi ısınmasını sağlayacaktır.
Sobalarımızı Bağladığımız Bacalar;
Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlıbazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.
Mümkünse bağımsız olmalı, başka dairelerle ortak kullanılmamalı; yani aynı bacaya başka soba, şofben gibi cihazlar bağlanmamalı,
Bina çatısının en yüksek noktasından en az 50-80 cm yukarıda ve 3 metre uzağında olmalı, en yakın binaya en az 6 metre uzaklıkta olmalı,
Üzeri iyi sıvanmış olmalı, yarık ya da çatlak bulunmamalı; iç yüzeyi ise mümkün olduğunca pürüzsüz olmalı,
Üzerinde kar sularının, yağmur sularının ve kuşların girişini engellemek için başlıkolmalı,
Yılda en az bir kez temizletilmelidir.
“Tam sönmemiş soba kovaları, karbon monoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmamalıdır”
Sobalarda kömürü yakarken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yakma tekniği kullanılmalıdır. Kömür bu şekilde yakıldığında içerisinde bulunan uçucu ve yanıcı gazlar da soba içerisinde yanmakta ve böylelikle daha fazla ısı alınmakta, bacadanatılan gaz ve duman azalmakta ve soba boruları ve bacalar daha geç kurumlanmaktadır. Düzgün uygulanan üstten yakma tekniği karbon monoksit gazından zehirlenme riskini en aza indirmektedir.
Kömürü kullanmadan 4-5 gün önce torba ağzını açıp, havalanıp kurumasını sağlayın. Soba da daha verimli yanacaktır.
Sobanın içerisine 2/3 oranında kömür doldurun.
Kömürün üzerine tahta parçaları koyarak tutuşturun, güç yakıtları kullanmamaya özen gösterin.
Kömür tutuşturulurken sobanın alt ve üst hava kapakları açık olmalıdır.
Tutuşmadan sonra üst hava kapağı kapatılıp alt kapaktan hava girişi ayarlanmalıdır.
Soba yanarken alt hava kapağı ve baca çıkısında bulunan duman kelebeği mutlaka açık olmalıdır.
Üstten yakılan sobaya sonradan kömür ilavesi kesinlikle yapılmamalıdır; yanma kötüleşeceğinden zehirli karbon monoksit gazı çıkışı artacaktır.
Soba söndükten sonra kömür doldurulmalı, ya da kovalı sobalarda yeni kova koyulup üstten yakılmalıdır.
Mümkünse yatarken soba söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalıdır.
Tam sönmemiş soba kovaları, karbon monoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmamalıdır.
Baca Temizliği Hangi Periyotlarla Yapılır?
Bacalar, yakıtların yanması sonucu meydana gelen ve insan sağlığına zararlı olabilecek gazların atılmasına yarayan bir sistem olduğundan baca temizliği işleminin düzenli olarak yapılması sağlık açısında oldukça önemlidir. Bacalar; yüksek ısı, yangın, kimyasal etkiler, buhar ve korozyona karşı dayanıklı yapılar olup bu nedenle sağlam olması gereken malzemelerden üretilmektedir. Yakıt etkisinin yüksek olması, ısıtma maliyetininse düşük olması ve çevrenin sağlığına olumlu etkide bulunulması açısından bacaların belirli aralıklar ile temizlenmesi mutlaka gerekli bir işlemdir.
Periyodik olarak gerçekleştirilen baca temizliği işlemi sayesinde hem baca tutuşmalarının önüne geçilmekte hem de %20-30 civarında tasarruf sağlanmaktadır. Bu nedenle yılda en az bir kez baca temizliğinin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Katı yakıt bacalar yılda en az 2 kez, restoran ya da otel gibi büyük mutfak sistemlerinin olduğu bacalar ise 3 ile 6 ay arasında profesyonel çalışanlar tarafından temizlenmelidir".
Baca Temizliği İşlemi Nasıl Yapılır?
Periyodik olarak yapılması önemli olan baca temizliği işlemi hizmetinde başlıca;
Bacaların iç kısımlarının temizlenmesi ve gerekliyse tekrar kurulması,
Yemekhane, mutfak bacası, kömür bacası ve soba bacası gibi bacalar çelik fırça ile yılda iki kez kış gelmeden ve kış ortasında temizlenmelidir.
Bu temizlik sonrasında ise büyük tasarruf sağlanarak çevreye verilen karbon monoksit oranının da düşmesi sağlanmaktadır. Ayrıca baca yüzeylerinde ziftlenmeler de önlenerek bacalardan kaynaklanabilecek yangın ve zehirlenmelerin de önüne geçilmiş olur. Kalorifer bacaları dışında alev borularının da temizlenmesi gerekmektedir.
Bu temizlikler aksatılmadan periyodik olarak yapıldığında büyük ölçüde tasarruf sağlanmaktadır.