Bursa’nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki mevsimlik işçiler, doludan dolayı ziyan olan mahsulden para kazanamamaktan korkuyor. Şanlıurfa ve Adana’dan Bursa’ya aileleri ile göç eden mevsimlik işçilerin çocukları da sağlıksız şartlarda hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.
Türkiye’nin salçalık domatesinin yüzde 40’nın üretildiği Karacabey ovasındaki mevsimlik tarım işçileri, yaşadıkları zor şartlara birde emeklerinin karşılığını alamamakla karşı karşıya kaldı. Yüzlerce mevsimlik tarım işçisi para kazanabilmek için canını dişine takıyor. Sabah gün ağırmasından akşam hava kararana kadar tarlalarda çalışan işçiler, kurdukları çadırlarda çocuklarıyla birlikte hayat mücadelesi veriyor. Kimi sabahın erken saatinde tarlanın yolunu tutarken, kimi ise akşam yiyecek bir şeyler hazırlamak için ocağın başına geçiyor.
Yaklaşık 5 ay boyunca gece gündüz demeden para kazanmak için çaba sarf eden ailelerin başında bulunan Yılmaz Timur, “Yaklaşık 16 yıldır bu bölgeye geliyoruz. Her sene yaşadığımız sıkıntılar aynı. Ama idare ediyoruz. Şu anda bizi düşündüren çiftçimiz. Onlar zor durumdalar. Yıllardır çalıştığımız kişiler, dolu ile birlikte perişan oldu. Onlara devletin biran önce yardım etmesi gerekiyor. Biz şu anda paramızı alamıyoruz. Ödemelerde sıkıntı var. 4 aydır çalıştığımızı alamadık. Günlük 45 liraya çalışıyoruz. Ama onu da düzgün alamadığımız zaman bir manası kalmayacak. Daha önceki senelerde bir sıkıntı yaşamamıştık. Ama afetten sonra insanlar zor durumda kaldı” diye konuştu.
Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bakırköy’de açılan çadır okulda mevsimlik tarım işçileriyle birlikte gelen 41 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Timur, “Okul yeni yapıldı. Ama en son ne zaman öğretmen geldi bilmiyorum. Çocuklara okuma yazma öğretiyorlar” dedi.
Öğrenim görmesi gereken öğrenciler ise, çadırların yanında bulunan kanalda yüzmenin keyfini çıkarıyor.
Çadırların yeterli olduğunu ancak tuvaletlerin yetersiz olduğunu ifade eden Fatih Yılmaz ise, "Banyolar ilk geldiğimizde çalışıyordu. Şimdi ise bozuk. Çalışmıyor. Bahar aylarında önce çapa yapıyoruz. Daha sonra domates topluyoruz. Mevsim bitince Şanlıurfa’ya Adana’ya geri dönüyoruz" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: