İletişim uzmanı Ali Kayadibi, sıkça gündeme gelen dil sürçmesi, gerçeği yansıtmayan açıklamalar ve rakip adayla ilgili asılsız iddiaların seçmen tercihini olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Türkiye’deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak seçimler için son haftaya girilirken adaylar da son kozlarını kullanıyor. İletişim uzmanı, gazeteci yazar Ali Kayadibi, adayların “iletişim kazaları”nın seçim kaybettirebileceğini belirterek, “Siyasal iletişim, uzun zaman içinde kazanılabilecek bir beceridir. Özellikle son dakika çıkarılan hazırlıksız adayların ‘dil sürçmesi’ olarak nitelendirilen konuşma kusurları telafisi zor sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Dil sürçmesi sadece bazı sözcüklerin hatalı telaffuz edilmesi, yanlış cümle kurulması değildir. Mantıksal kurgu kusurları, olayların karmaşık ve içinden çıkılamaz biçimde anlatılarak seçmenin kafasının karıştırılması, rakip aday hakkında ileri sürülen iddiaların asılsız olduğunun ortaya çıkması da sözel iletişim bozukluğudur. Hepsi ayrı ayrı adayın aleyhine işleyen konuşma kusurudur” dedi.
Dil sürçmesinin psikolojide bilinçdışı düşünce ve istekleri bastırmayı sağlayan savunma mekanizmasının yerin çalışmaması olarak açıklandığını hatırlatan Ali Kayadibi, konuşma sırasında kişinin amacını gizleme çabasının zihni vasıtasıyla yani dil aracılığıyla açığa çıktığını söyledi. Dil sürçmesini sadece belli bir nedene bağlamanın doğru olmadığını da kaydeden Kayadibi şöyle konuştu:
“İnsanla ilgili genellemeler ne kadar eksik ve kusurluysa dil sürçmesiyle ilgili durum da aynıdır. Dil sürçmesi kişinin konuşma yetersizliği, bu alanda çalışma noksanlığı, hazırlıksız konuşmaya başlaması, konuya hakim olamaması, hitap ettiği kitleye yabancı olması, siyasal iletişimin inceliklerini öğrenmemesi, bilgi eksikliği gibi pek çok neden vardır. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, zihin karışıklığı da dil sürçmesine yol açabilir. Bütün bunlar iyi bir eğitimle giderilebilecek sorunlardır. Adayların en büyük eksikliklerinden biri de siyasetin gerektirdiği iletişim becerisini edinmemiş olmasıdır. Siyasetçinin temel hedefi seçmen kitlesi olduğuna göre en güçlü aracı da dildir. Dili iyi kullanamayan, iyi bir ifade biçimi, üslubu, güçlü hitabeti olmayan adaylar, rakipleri karşısında farklı özelliklerini ortaya çıkarsa bile gölgede kalır. İyi bir konuşma becerisi olan adayın aynı zamanda seçmenle sağlıklı iletişim, beden dili, nezaket, görgü, görüntü, güven ilişkisini kurabilmelidir.”
İYİ BİR KONUŞMACININ ÖZELLİKLERİ
Aynı zamanda “Konuşuyorum O Halde Varım” adlı kitabın yazarı olan üniversitelerde öğretim görevlisi olarak sözel iletişim, konuşma eğitimi, temel gazetecilik dersleri veren Ali Kayadibi, toplum içinde saygınlık kazanmış başarılı konuşmacıların ortak özelliklerinin başında hitabet gücünün geldiğine dikkat çekti. Kayadibi, iyi bir konuşmacının ihmal etmemesi gereken kuralları şöyle özetledi:
-Konuşmanın içeriği kadar konuşma biçimine de önem verir.
-Konuşma konusu hakkında derinlikli bilgi edinir.
-İyi bir konuşmacı, iyi bir iletişimci olduğunu bilir.
-Konuşma ve yazma becerilerini geliştirip kendine güven sağlar.
-Konuşmasını ikna edici verilere dayandırır.
-Bilgi ve belgelerin nasıl elde edileceğini bilir.
-Belgeleri, konusuna uygun olarak düzenleyerek aktarır.
-Konuşma öncesi belge ve bilgilerin anlaşılır hale gelmesi için prova yapar.
-İstenilen sonuç elde edinceye kadar gerekirse kayıt yapılıp izlenir.
-Konuşmacı fiziksel görünümüne, giyimine önem verir.
-Hitap edilen kitlenin durumu ve ortamına göre giyim tarzı seçer.
-Mekân kullanımına özen gösterir.
-Dinleyicilere saygılı davranıp benimser, kendini sevdirir.
-Ses tonunu dinleyicinin hoşuna gidecek şekilde ayarlar.
-Tonlama ve vurgulamalarla duygularını doğru aktarır.
-Diksiyon kurallarına uyar, sözcükleri anlaşılır şekilde telaffuz eder.
-Konuşmanın süresini, sıkıcı hale gelmeyecek ölçüde ayarlar.
-Konuşma sonunda sorulara açık ve net yanıtlar verir.
-Asla kişisel hayata ilişkin konuşmaz.
-İnanç, cinsiyet kimliği, ailevi konulara girmeden konuşur.
Yorumlar
Kalan Karakter: