“DAR GELİRLİNİN SAĞLIK HİZMETİ ALMASI İÇİN ENGEL”
AKP’li milletvekillerinin hazırladığı torba kanun teklifi ayakta tedavide muayene katılım payını 2 TL’den 20 TL’ye çıkarıyor. Teklife göre bu ücret 10 kata kadar artırılabilecek. CHP’li Serkan Sarı, bu durumun özellikle emekliler ve kronik hastaların bütçelerine büyük bir yük getireceğini söyledi. Emeklilerin 12 bin 500 lirayla geçinmek zorunda kaldığını belirten Serkan Sarı, “Bugün emekli maaşının 12 bin 500 lira olduğu bir yerde ayda 3-5 defa muayeneye gidiyorken ve bu rakamlar bahsedildiği gibi artırılırsa çok ciddi bir mali yüke sebebiyet verecek, bu da acı bir tablo. Hastalarımızın sağlık hizmeti almasının, en azından ekonomik durumu olmayan hastalarımızın sağlık hizmeti almasının önünde bir engel koyuluyor” dedi.
“ÇÖZÜM PARA MI, CEZA MI?”
20 lira, yarın öbür gün bunu 100 lira, 200 lira olmayacağı yönünde bir sınırlama yok, yetki bu yasayla beraber veriliyor ve bu anlamda evet, doğru, emeklilerimiz, 12 bin 500 lirayla geçinmek zorunda kalan emeklilerimiz muayene olamayacağı için, hastanelere gidemeyeceği için bir yoğunluk azalacaktır. Muayene ücretini 10 kat artırıyoruz, hatta 100 katına kadar artırma yetkisi veriyoruz, bu hastalar ne yapsınlar yani, ölsünler mi, gitmesinler, muayene mi olmasınlar? Yani çözümümüz paramı, ceza mı? Bu halk sağlığı değil, halkı sağlık hizmetlerinden mahrum bırakmaktır.”
“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI YENİDEN İNŞA EDİLMELİ”
CHP’li Sarı, konuşmasını sosyal devlet anlayışının yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak şu çağrıyı yaptı:
“Halkımız eşit, adil ve ücretsiz sağlık hizmeti bekliyor. Bu torba yasa halkın sorunlarına çözüm üretmiyor. Biz burada vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için varız. Bu anlayışla hareket etmeliyiz.”
“MEVCUT SİSTEMİ İŞLETEMEZKEN YENİ DÜZENLEME KADÜK KALIR”
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP’li milletvekillerinin hazırladığı torba kanundaki bir diğer düzenleme olan SGK’nın yurtdışından ilaç iahleleri yapabilmesi ile ilgili düzenlemeyi eleştirdi. Sarı, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığına dikkat çekerek, ilaç temin sürecinde yaşanan aksaklıkları gündeme getirdi. CHP’li Sarı şöyle konuştu:
“Burada Sosyal Güvenlik Kurumu yurt dışında ihaleye girip ilaç firmalarından mı alacak, yoksa buradaki bir aracı, bir medikal firma tarafından getirilecek bir ilacı mı satın alacak? Burada bir, kurumsal yapının delinmesi, zedelenmesi durumu söz konusu.
"OLAĞAN SÜREÇLER NEDEN İŞLETİLMİYOR?"
CHP’li Sarı, Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği ilaçların SGK ödeme zincirine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı ve ilaçların olağan ruhsatlandırma süreçlerinden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Sarı, “Burada bir meşrulaştırma çabası var, yeni bir temin kanalı gibi ifade ediliyor amma velakin temin kanalı belli. Burada münferit olarak tekil bir çözüm üretmek yerine, Sosyal Güvenlik Kurumu bu hizmetin denetçisidir. Bu hizmeti denetleyen kurumun, bu hizmet alımıyla bu rekabet ortamı içerisine girmesinin çok da mantığı yok. Hazır bir sistem var zaten, ilaç depoları, eczaneler, Sosyal Güvenlik Kurumu, mevzuatı, yasası. Denetçi bir kurumun bugün hizmet veren bir kurum hâline dönmesi ayrı bir tartışma konusu. O zaman, yeniden eski sisteme mi dönüyoruz, SSK kuyruklarına mı, hastane eczanelerinde bunların verileceği döneme dönüyor? Yoksa, sağlıklı sisteminde kurmuş olduğumuz bu ilaç temin prosedürünün önüne geçen bir engel mi vardır? Niye olağan şekilde ruhsatlandırılmıyor bu ilaçlar? Niye olağan ödeme programına alınmıyor? Bugün hâlâ olağan ödeme programı içerisindeki ilaçların bile temini sıkıntısı var. Çok sayıda ilaç hâlâ piyasada yok, şurada da bir ay olmadı ilaç fiyatlarındaki fiyat güncellemesine rağmen ne yazık ki mevcut ilaçlar, ruhsatlı ilaçlar piyasada bulunamazken bugün yapılan bu düzenlemenin kadük kalacağı aşikâr.” Diye konuştu.
Mevcut ilaçların bile piyasada bulunamadığını ifade eden Sarı, yeni düzenlemenin sorunları çözmek yerine daha karmaşık hale getireceğini savundu.
"KUR ARTIŞI YETERSİZ, İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞİYOR"
İlaç fiyatlandırma sistemine de değinen Sarı, euro kuru üzerinden yapılan güncellemenin yetersiz olduğunu ve bu durumun piyasada ilaç bulunamama sorununu artırdığını ifade etti. Sarı, önümüzdeki yıl yeni bir fiyat artışı yapılmamasının krizi derinleştireceğini öne sürdü.
"YENİ DÜZENLEME SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"
CHP’li Sarı, yeni düzenlemenin kamuoyunu rahatlatmaya yönelik bir adım gibi göründüğünü ancak sürdürülebilir ve sağlıklı bir sistem kurulmadığı sürece etkili olmayacağını belirtti. Sarı, “Bugün mevcut düzeni bile sürdüremeyen bir yapı, yeni uygulamalarla başarı sağlayamaz” ifadelerini kullandı.
"NADİR HASTALIKLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN KALICI ADIMLAR ATILMALI"
Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişinin nadir hastalıklarla mücadele ettiğini hatırlatan Sarı, bu hastalar için kurumsal ve sürdürülebilir bir çözümün şart olduğunu söyledi. Sarı, yeni düzenlemelerin kapsamlı bir planlama ve mevcut sistemin iyileştirilmesiyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Haberimiz ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara sayfalarımızı beğenerek aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
https://www.facebook.com/korfezdehaber
www.facebook.com/balikesirkorfezdehaber
https://www.facebook.com/groups/korfezdehaber
https://twitter.com/korfezdehaber
https://www.instagram.com/korfezdehaber/
Yorumlar
Kalan Karakter: