Harvard’da görme engellilere ‘umut’ olacak

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi ve Yüksek Lisans öğrencisi Umut Canoluk, araştırma alanında dünyanın en iyi tıp fakültesi olan Harvard Tıp Fakültesi bünyesindeki Schepens Göz Araştırma Merkezi’nde görme engelliler...

Harvard’da görme engellilere ‘umut’ olacak

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi ve Yüksek Lisans öğrencisi Umut Canoluk, araştırma alanında dünyanın en iyi tıp fakültesi olan Harvard Tıp Fakültesi bünyesindeki Schepens Göz Araştırma Merkezi’nde görme engelliler için yürütülen bir projeye, akademik araştırmacı olarak kabul edildi.

Canoluk, 2 yıl boyunca Dr. Eli Peli’nin kurup büyüttüğü görme bozukluklarının tedavisi üzerine araştırmalar yapan Peli laboratuvarında, görme engellilerin dilleri aracılığıyla nesneleri beyinlerinde canlandırarak algılamalarını sağlayan BrainPort teknolojisinin geliştirilmesi için çalışacak. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümünde yüksek lisans eğitiminin yanı sıra araştırma görevlisi olarak çalışan Umut Canoluk, 235 yıllık tarihe sahip alan Harvard Tıp Fakültesi’ndeki, Schepens Göz Araştırma Merkezi Dr. Peli Laboratuvarında görme engelliler için yürütülen projeye, tüm dünyadan yapılan başvuruların arasından sıyrılıp akademik araştırmacı olarak kabul edildi.

Görsel algı ve yüz algısı üzerine tez yazdı

Kabul sürecini anlatan Umut Canoluk, “Yüksek lisans tezimin araştırma odağı görsel algı ve yüz algısı üzerine. Tez danışmanım da olan Prof. Dr. Emre Özgen’den deneysel psikoloji üzerine laboratuvar dersleri aldım. Yüksek lisansımı bitirdikten sonra akademik açıdan geleceğimi şekillendirmek için araştırma yaparken bu ilanı gördüm. Tüm dünyadaki araştırmacılara açık bir ilandı. Deneysel psikolojide laboratuvar yöntemlerini etkin olarak kullanabilen hem yazım hem de deneylerin hazırlama aşamasında yardımcı olabilecek deneysel psikolog arıyorlardı. İlk aşamada benden daha önce yaptığım deneylerin özeti hazırlamamı istediler. Örnek çalışmalar yapıp gönderdim. Tezim de onların çalışma alanlarıyla paralel olduğu ve kendi araştırma alanlarındaki konularla ilgili deneyleri hazırlayabilecek yetide olduğumu gördüler. İlk internet üzerinden yaptığımız görüşmede karşımda Türkçe ‘merhaba’ diyen birini duymak çok ilginçti. Böylelikle ekipte, bir Türk’ün, doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Zahide Pamir’in olduğunu öğrendim. Görüşmelerden sonra da beni akademik araştırmacı olarak kabul ettiler” dedi.

Dünyaca ünlü Dr. Eli Peli’nin araştırması

Bugüne kadar dünyaca bilinen birçok araştırmaya imza atan Dr. Eli Peli’nin laboratuvarındaki çalışma hakkında da bilgi veren Umut Canoluk, “Projenin başında araştırmacı Dr. Jae Hyun Jung var. Görme engellilerin dilleri aracılığıyla nesneleri görmesini sağlayan bir teknoloji olan BrainPort sistemini geliştirmek için çalışılıyor. Sistem temel olarak, gözlüğe yerleştirilen bir kamera tarafından çekilen görsel veriler, elde tutulan bir kontrol mekanizmasına ulaştırılıyor. Bu sistem, kameradan gelen dijital sinyalleri elektrik titreşimlerine dönüştürüyor ve bunu dil üzerinde tutulan 600 elektrotun bulunduğu ızgara gibi bir bölge içeren parça aracılığıyla dile gönderiyor. Dildeki sinirler de bu titreşimleri beyne gönderiyor. Beyin de bu titreşimleri görsel sinyaller olarak algılayıp görsel kortekste yeniden yönlendirerek kişinin nesneleri piksel şeklinde algılayıp görmesini sağlıyor. Benim de dahil olduğum proje ekibi, aygıtın objeleri arka plandan ayırması için ne gibi farklı özellikleri kullanabiliriz üzerine çalışma yürütüyor. Geçen yıl çıkarttıkları çalışmada, arka planı algılanması gereken objeden ayırt etmeyi kolaylaştırmak için farklı bir sistem geliştirmişler ve gölgeleri de daha iyi ayırt edebilen, objeleri arka plandan daha iyi ayırabilen bir sistem ortaya çıkmış. Görme engelliler için daha kolay kullanılabilir ve verimli hale getirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Geleceğin teknolojisinde çalışacak

Psikoloji eğitimi açısından baktığında hiç tahmin etmeyeceği bir alanda çalışacağını belirten Canoluk, “Duygusal olarak baktığımızda insanların hayatında çok büyük değişiklikler yapabilecek bir teknoloji üzerine çalışan bir ekipte yer alacağım. Üzerine düşündükçe gelecekte önemli olabilecek şeylere dahil olmuş olmak tabii ki çok güzel bir his. Görme engelli insanlarla bire bir iletişim halinde oldum ve onların hayatında en küçük bir etki bile yaratsa çok mutlu olurum. İleride de araştırmacı ve akademisyen olarak hayatıma devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

"Ülkemiz için gurur verici"

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı ve Canoluk’un tez danışmanı Prof. Dr. Emre Özgen ise “Umut, çok yetenekli bir öğrenci. Gurur duyuyoruz ama gururun büyüğü onun. Çok saygın, çok önemli bir kurumda görev yapacak. Biz burada bilim eğitimi, bilim araştırmaları yapıyoruz, beyin nasıl çalışır, görsel algı nasıl çalışır eğitimini veriyoruz. Umut, bunun nasıl uygulandığı ile ilgili geleceğin teknolojisi alanında çalışacak. Bu bilimsel bulguların nasıl olup da insanların işine yarayabileceğine yönelik bir deneyim yaşayacak. Hem öğrencimiz hem meslektaşımız hem de yurttaşımız olarak bizim için gurur verici” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER