Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde Prof. Dr. Mehmet Doğan liderliğinde Prof. Dr. Yasemin Turhan, Dr. Öğr. Üyesi Berna Koçer Kızılduman ve Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Bicil tarafından düzenlenen Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Uygulamalı Sertifika Eğitimi başarıyla tamamlandı. Katılımcıların sertifikaları, törenle verildi. Eğitim, katılımcılara sadece bilimsel bilgi sağlamakla kalmayıp, endüstriyel uygulamalar için de güçlü bir temel oluşturdu.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonundaki törene; BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Prof. Dr. Fatih Satıl, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Köroğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kara, Kepsut MYO Müdürü Prof. Dr. Şükrü Hakan Atalgın, Altınoluk MYO Müdürü Prof. Dr. Selami Selvi, Bigadiç MYO Müdürü Doç. Dr. İbrahim Murat Bicil, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşan eğitim sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Doğan; "Tekstil, demiryolu, otomotiv ve bilişim devriminden sonra gelecek 50 yılda etkisini yoğun bir şekilde günlük yaşamımızda da göreceğimiz nanoteknoloji devrimine bu yıl girmiş bulunmaktayız. Nanoteknoloji devriminin, insanlιğιn yakιn geleceğinde yaratacağι değişiklikler, sadece ana hatlarι ile tahmin edilebilmektedir. TUBİTAK nanobilim ve nanoteknoloji stratejisine göre, ulusal güvenliğimiz için tek yol, bu teknolojiye hazιrlιklι olmak ve bu tür konularda hem temel bilimler açιsιndan hem de teknolojik olarak ön sιralarda yer almaktιr. Bu nedenle ülkemizde üniversitelerimizin ve araştırma merkezlerimizin, nanoteknoloji alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini arttırmaları gerektiği aşikardır” dedi. Elektron mikroskobunun günümüzde kimya, biyoloji, tıp, nanoteknoloji, malzeme bilimi, elektronik ve yarı iletken, savunma, ilaç ve gıda sanayi, jeoloji ve madencilik, eğitim ve araştırma, çevre bilimleri, sanat ve arkeoloji gibi birçok alanda farklı amaçlar için kullanıldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Doğan, mikroskobun, numuneleri çok küçük boyutta, yüksek çözünürlükle görüntülemek için kısa dalga boylu ve yüksek enerjili elektronları kullanarak çalıştığını ve milyonlarca kat büyütme sağlayarak çok daha ayrıntılı görüntüler elde ettiğini vurguladı. Doğan, eğitime katkıları dolayısıyla Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve üniversite yönetimine, fakülte yönetimine, Kimya bölümüne ve akademisyenlere teşekkür etti.
Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl da üniversitenin her bir biriminde yoğun ve verimli çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladığı konuşmasında elektron mikroskobunun bilimsel araştırmalardaki önemine vurgu yaptı. Balıkesir Üniversitesinin laboratuvar ve cihaz altyapısının oldukça güçlü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Satıl, “"Elektron mikroskobu, malzeme biliminden biyoteknolojiye kadar geniş bir alanda devrim niteliğinde yenilikler sağlamaktadır. Günümüzde, sağlık sektöründen savunma sanayine kadar birçok farklı alanda kullanılan bu teknoloji, bilimsel araştırmaların yanı sıra endüstriyel üretimde de kritik bir rol oynamaktadır. Üniversite olarak öğrencilerimize ve akademisyenlerimize bu tür ileri teknolojilere erişim imkânı sağlamaktan büyük gurur duyuyoruz" dedi. Programa katılanların kendi alanlarında ve kariyer yolculuklarında önemli bir yatırım yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Fatih Satıl, eğitimde emeği geçenleri ve katılımcıları da tebrik etti.
Temel bilimler, mühendislik, sağlık ve ziraat alanlarından akademisyen ve öğrenci olmak üzere toplam 40 kişinin yer aldığı program boyunca, teorik bilgilere ek olarak deneysel uygulama eğitimleriyle katılımcıların bu teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmeleri sağlandı. Katılımcıların, metal ve alaşım malzemelerinden biyolojik örneklere kadar çeşitli materyallerin mikroskop altında nasıl görüntüleneceğini öğrendiği eğitimde ayrıca, SEM cihazı kullanılarak görüntü ve elementel analizler için hangi dedektörlerin kullanıldığı ve bunların çalışma prensipleri hakkında derinlemesine bilgi verilerek EDX dedektörü ile elementel analiz yapmanın avantajları katılımcılara aktarıldı. Eğitim boyunca, böcek gözü, damar yapıları, kelebek kanatları, karbon nanotüpler ve nanolifler gibi örnekler üzerinde de görüntüleme yapıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: