Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi Yeni Bir Projeyle Büyüyor. BUBFA Dekanı Prof. Dr. M. Oğuzhan İlban İddialı Konuştu” Bu Bir Türkiye Projesidir. Bu Projeyi Bütün Ülkeye Yaymayı Hedefliyoruz” dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Körfez Bölgesinde önemli bir konuma sahip olan Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi öncülüğünde yürütülen ve yürütücülüğünü BUBFA Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban’ın ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça’nın sürdürdüğü ve şehrin önemli kurumlarıyla ortaklaşa çalışılarak hızla devam eden Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi’ni “Yeni Nesil Bal Arısı Kovanlarının Tasarımı, Araştırılması ve Geliştirilmesi ile Varroosis ve Nosemosis'le Mücadele İçin Yeni Yöntemlerin Araştırılması” projesi ile entegre edilerek Balıkesir ilini Arıcılık sektöründe öncü konuma getirmeyi hedefliyor.
Proje kapsamında; Balıkesir Üniversitesi TEKNOKENT A.Ş. bünyesinde Prof. Dr. Özkan Demirbaş, Doç. Dr. İhsan Kısadere ve Dr. Öğr. Üy. Mehmet Özüiçli öncülüğünde kurulan ve MİOBAL Teknoloji Ar-Ge ve Danışmanlık Ltd. Şti’nce geliştirilen ve KOSGEB tarafından da desteklenen “Yeni Nesil Bal Arısı Kovanlarının Tasarımı, Araştırılması ve Geliştirilmesi ile Varroosis ve Nosemosis'le Mücadele İçin Yeni Yöntemlerin Araştırılması” projesinin de içinde bulunduğu çalışmalarla Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesini geliştirerek ve büyüterek Bal alanında Balıkesir ilinin farklı bir konuma gelmesi amaçlanıyor. Projeler çerçevesinde geliştirilen ve Türk Patent Enstitüsü’nde Patenti de alınan “Yeni Nesil Bal Arısı Kovanı” ve “Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi” birbirine entegre olduklarında Balıkesir ili Türkiye’de ve dünyada organik bal üretimi başta olmak üzere, organik arı sütü, propolis ve polen üretimi ile de çığır açacak seviyeye gelecek.
Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanlık Makamında bir araya gelen taraflar projelerle ilgili bilgi alışverişinde bulundular. Hazırlanan “Milli ve Yerli” olarak üretimi gerçekleştirilen, Ülkemizin tek Ar-Ge tasarım kovanla ilgili Prof. Dr. Özkan Demirbaş, Doç. Dr. İhsan Kısadere ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özüiçli Dekan İlban’ı bilgilendirdiler. Dekan İlban da yaptığı değerlendirmede; “ Bu proje balcılık sektörüne güç katan yenilikçi bir proje. Bu vesile ile projeyi Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütücülüğünü yaptığım Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi ile entegre ederek Balıkesir ilini çok önemli bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz. Balıkesir artık bu ve benzeri projelerle Balcılık alanında bir numara yapmak için birlikte çalışacağız. Balını, ballı ürünlerini, apiterapi uygulamaları ve eğitimiyle birlikte, arıcılıkta öne çıkan varroa ile mücadele noktasında birlikte hareket edeceğiz. Bu proje Balıkesir özelinde bir Türkiye projesidir aslında. Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesine bu benzeri çalışmaları entegre ederek bütün ülkeye yaymayı düşünüyoruz. Projelere katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Yeni Nesil Bal Arısı Kovanlarının Tasarımı, Araştırılması ve Geliştirilmesi ile Varroosis ve Nosemosis'le Mücadele İçin Yeni Yöntemlerin Araştırılması projesinin Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesine entegre olması ve uygulanması halinde Arıcılık sektörü farklı ve yenilikçi bir aşamaya gelerek bir büyük bir ivme kazanmış olacak. Kaz Dağları Bal Ormanı ve Bal Köyü Projesi Neyi Hedefliyor? 120 Bin Bitki Toprakla Buluşacak
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Edremit Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü, S.S.
Kazdağları Dereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Balıkesir Arı yetiştiricileri Birliği iş birliğinde yürütülen ve Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıyan bal ormanı Edremit Kazdağları’nda Dereli mevkiinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruluyor. 2 bin dekar alan üzerinde uygulanacak Kazdağı Bal Ormanı ve Bal Köy Projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) yetiştirilen 120 bin adet tıbbi ve aromatik bitki ve arı bitkilerinin dikimi gerçekleştiriliyor. Bitki dikimleri Büyükşehir ekipleri ve üniversite öğrencileri tarafından yapılıyor.
Şehir ve Ülke Ekonomisine Katkı
Bal Ormanı ve Bal Köyün kurulacağı alanda; arıcıların kullanabilmesi için yürüyüş ve dinlenme alanları, arı yetiştirme alanları, turizm ile entegre edilecek olan bal yolu, bal kafe ve apiterapi merkezi yapılacak. Türkiye’ye örnek olacak projeyle Balıkesir’de arıcılığın geliştirilerek bal üretiminin ve kalitesinin artırılması bununla birlikte üreticilerin daha çok kazanıp şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor. Bununla birlikte Balıkesir Türkiye’nin en önemli Apiterapi merkezi olmaya da hazırlanıyor. Proje de Apiterapi uygulamalarının yanında Balıkesir’i Apiterapi Eğitim merkezi haline getirmekte amaçlanıyor. Projedeki çalışmaların 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Peki, Yeni Nesil Bal Arısı Kovan Projesi Arıcılık Sektörüne ne kazandıracak?
Ortaya çıkan bu yeni nesil kovanın tasarımı sayesinde, kimyasal ilaç kullanmadan bütün dünyadaki bal arılarının baş düşmanı olan Varroa akarları ile mücadelede de üstün başarı elde edildi.
Yeni nesil kovanın tasarımındaki bazı üstün özellikleri ise şunlardır:· Kovanın standart boyutlarını bozmadan, iç kısmına, modüler yani kolaylıkla çıkarılıp tekrar takılabilen, kartuş adı verilen ahşap plakalar eklenmiştir. Bu ahşap kartuş plakaların içleri de boşluklu bir yapıya sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Ahşap kartuş plakaların içindeki bu boşluklar, araştırma laboratuvarında geliştirilen özel bir dolgu malzemesi ile doldurulmaktadır. Bu dolgu malzemeleri ve geliştirilmesinde kullanılan maddeler tamamen doğal, toksik etkisi olmayan, arı ve kovana zarar vermeyecek türde seçilmiştir.· Özel yöntemlerle hazırlanan bu ahşap kartuşlar, yeni nesil kovan içindeki, bal arılarının sağlığını tehdit eden en önemli iki faktörü, “NEM” ve “SICAKLIK” etkenlerini uygun şartlara getirmiştir.· Tasarlanan kovanda yapılan akademik çalışmalar sonucunda, bu kartuşların kovan içindeki bal arıları kolonisine olumsuz bir etkisi gözlenmemiştir. Tam aksine arıların performansı, koloni sayısı, bal üretimi konusunda önemli derecede katkı sağladığı bulunmuştur. Tasarımdaki yenilikler sayesinde, organik olarak Varroa mücadelesi, kovan içi organik ilaçlama ve duman uygulamalarında da klasik kovanlara göre çok üstün performanslar görülmüştür. Ahşap kartuş plakalar sayesinde, kovan içinde mantar, küf, bakteri gibi etkenlerin oluşmadığı ve bu sayede Nosema başta olmak üzere birçok hastalığın oluşmasının ve arıların performanslarının düşmesine etkili olacak etkenlerin de önüne geçilmiştir.
(Sefer Talay)
Yorumlar
Kalan Karakter: