Vali Hasan Şıldak, Balıkesir genelinde yürütülen sağlık hizmetlerini geniş bir çerçevede ele almak üzere “Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirdi.
Vali Şıldak başkanlığında İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Serkan Kadir Keskin’in yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Başkanları ve Başkan Yardımcıları, İl genelindeki hastanelerin Başhekimleri, İlçe Sağlık Müdürleri ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanları katıldı.
Balıkesir’de 2021 yılında yürütülen sağlık hizmetlerinin değerlendirildiği toplantıda ilk olarak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin kapsamlı bir sunum yaptı. Sağlık sektörüyle ilgili birçok konunun ayrıntılı olarak aktarıldığı sunumda, aşılamadan bulaşıcı hastalıklara, anne ve bebek ölümlerinden yıllık intihar verilerine, içme ve kullanma sularının kontrolünden mavi bayraklı plajlara kadar farklı konulara ilişkin detaylı bilgiler verildi. İl Sağlık Müdürü Keskin, Acil Sağlık Hizmetleri kapsamında vakalara ulaşma hızının iyi bir seviyede olduğunu belirtirken, Bakanlık tarafından 2021 yılında 19 ambulansın Balıkesir’e tahsis edilmesiyle bu sayının bugüne kadarki en yüksek sayı olduğunu ifade etti. Sunumunda her ilçeyi tek tek ele alan Keskin, ilçelerin fiziki şartlar ve çeşitli branşlardaki doktor ile personel ihtiyaçlarıyla ilgili bilgilendirme yaptı.
Vatandaşın “Hal Hatır Uygulaması” Memnuniyeti
Atatürk Şehir Hastanesi, Balıkesir, Bandırma ve Edremit Devlet Hastanelerinde uygulanan “Hal Hatır Uygulaması” ile de hastanede yatan vatandaşların ihtiyaçları olup olmadığının sorulmasıyla hizmetlerin yürütülmesinde varsa aksaklıkların giderilmesi noktasında büyük fayda sağlandığı bilgisi verildi. Yapılan bu uygulamadan vatandaşların oldukça memnun olduğunu söyleyen Keskin, sunumda Balıkesir’de yapımı devam eden ve planlanan projelerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Keskin, Pandemiyle mücadele sürecinde Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünün “Covid-19 Takip Merkezleri” ve “Covid-19 Takip Merkezi Kılavuzu” doğrultusunda Balıkesir’de bir kriz ölçüsünde sorun yaşanmadan hizmetlerin yürütüldüğünü söyledi.
“Hizmetler Vatandaş Odaklı Yürütülmeli”
Vali Şıldak, Hizmet Başkanlarına ve Başkan Yardımcılarına, hastanelerin Başhekimlerine, İlçe Sağlık Müdürlerine ve Toplum Sağlığı Başkanlarına sorumluluk alanlarında varsa karşılaştıkları sorunlar ve taleplerini aktarmaları için tek tek söz verdi. Vatandaş odaklı çalışmanın önemine değinen Şıldak, varsa eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi noktasında fikir alışverişi yapılmasının önemine vurgu yaptı.
“Geniş Bir Kadronun Neferlerisiniz”
Vali Şıldak, sağlık yöneticilerinin kapsamlı bir kurumun şemsiyesi altında, geniş bir kadronun neferleri olarak alanda yürüttükleri görevin çok kıymetli olduğunu söyledi. Özellikle pandemi döneminde aksaklık olmadan vatandaşa hizmet verme konusundaki gayretleri dolayısıyla sağlık teşkilatına teşekkür eden Şıldak, “Yeni hizmetlerle sağlık teşkilatımızın daha da gelişerek gücünün arttığını, vatandaşa hizmet noktasında sürekli bir standart yüksekliği sağlamaya yönelik hedefler belirlendiğini görüyoruz. Müdürümüzün sunumunda aktardığı yeni hizmetler de memnuniyet verici. Koordineli bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalarla mesafe alıyoruz. Balıkesir’de son yıllarda yaşanan atılım hız kesmeden devam ediyor. Bu olumlu gelişmeler ile 2022 yılına sağlık teşkilatının yüksek moralle girmesi gerekiyor. Pandemiyi sağlık personelimiz sayesinde Türkiye başarılı bir süreçle götürdü, götürmeye devam ediyor. İlimizde sürecin iyi yönetildiğini, kriz boyutuna varacak bir yoğunluk içine düşmediğimizi söylemek istiyorum." şeklinde konuştu.
"İyi Bir İletişim Her Şeyi Değiştirir"
Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da vatandaşla iletişimin çok önemli olduğuna vurgu yapan Vali Şıldak, "Bir sağlık kuruluşu tıbbi alanda çok iyi olsa bile, çok başarılı ameliyatlar yapsa bile hastanın doktor ve sağlık personeli ile ilişkisi iyi değilse orada istediğimiz memnuniyeti elde edemeyiz. Hizmetleri bir bütün olarak görmek gerekir. Vatandaş tarafından sağlık birimlerine yönelik algının nasıl olduğu noktasında ölçme ve değerlendirme yapılması alandaki çalışmaları görmede rehberlik edecektir. Memnuniyet ve eleştiriler size kadar ulaşacaktır. İnsan unsuru hepsinin önünde olmalı. Etrafı dinlemek, personelle iletişim kurmak gerekir. Sağlık, toplumun idare kavramı içerisinde çok önemli bir kısmını ilgilendiriyor. Hastayla iletişim çok önemli, ben bir doktorun en çok hastayla iletişim ve bir bağ kurup kurmadığına dikkat ediyorum. Doktorun hastayla empati kurup kurmadığına, ona açıklamada bulunup bulunmadığına dikkat ediyorum. Kısacası hastayı insan yerine kuruyor mu ona bakıyorum, çünkü vatandaşın beklediği ‘değer verilmek’. Bu sadece sağlıkta değil bütün kamu personelinin dikkat etmesi gereken hassas bir konu. Doktorun da hastaya onu anladığını, tedavi etmek istediğini ve bunun için elinden gelenin fazlasını yaptığı duygusunu geçirmesi gerekir. Sağlıkta insan faktörü algısı bu olmalı. Nezaket ve anlayış içerisinde standarda kavuşturmak gerekir. Bu konu biraz samimiyet, ilgi ve fedakarlıkla çok kolay çözülebilecek bir konu. Çok gelişmiş donanımlar sağlıyorsunuz ama cihazın içerisine hastayı yatıran teknisyenin bir kaba davranışı o hastanenin imajını etkileyecektir. İşte biz yöneticiler olarak, bu dertle hep birlikte dertlenelim. İlimizde bu iklimin iyileşmesini hep birlikte sağlayalım. Tüm vatandaşlara eşit muamele yapılması çok önemli. Herkese adil ve eşit bir davranış sergilenmesi lazım.” diye konuştu.
"Takım Çalışması ve Motivasyon Çok Önemli"
Fiziki imkanların öneminin yanında bunları hizmete dönüştüren sağlık teşkilatında yönetici olarak insan faktörünü iyi yönetmeleri gerektiğini söyleyen Şıldak, “Doktor, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, şoför, temizlik hizmeti, yemek hizmeti hepsi bir bütün; dolayısıyla buradaki sevk ve idarenin başındasınız. Takım çalışması ve motivasyon dediğimiz husus hizmetlerin sürdürülmesinde çok önemlidir. Oluşacak bu motivasyonla işine dört elle sarılan personel olması, bizim yöneticiliği iyi yaptığımızı gösterir. Sizler hekim olmanın ötesinde şuandaki pozisyonlarınızla sağlık yöneticisi konumundasınız. Bu konumu, yönetim alanının gerekleri doğrultusunda her konuda iyi ve koordineli olarak kullanmanız gerekiyor.” dedi.
Emniyet ve jandarma birimlerinin sağlık personelinin sürekli yanında olduğunu ifade eden Şıldak, olan ve olabilecek olan bütün şiddeti nefretle kınadığını sözlerine ekledi. Herhangi bir tehlike hissettiklerinde ivedi olarak gerekli birimleri haberdar etmeleri gerektiğini vurgulayan Vali Şıldak, sağlık personeline tavizsiz bir şekilde güç vermek istediklerini söyledi.
Toplantıda uyuşturucuyla mücadelede konuyu sosyal bir pencereden ele alan “Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum” Projesine de değinen Şıldak, “Tespit ettiğiniz, bilgi sahibi olduğunuz bağımlı insanların projeye başvurmalarını sağlamak suretiyle kurtuluşlarına vesile olun.” şeklinde çağrıda bulundu. (Bekir Terzioğlu)
Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2021, 20:45