CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN:
‘TARIMSAL SULAMADA ELEKTRİK FATURASI YÜZDE 267 ARTTI’
‘İKTİDAR ELEKTRİK FATURALARINA ÇAĞ ATLATMIŞ DURUMDA’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın 2014 yılından bu yana tarımsal sulamada elektrik faturalarının yüzde 267 oranında zamlandığını belirterek, “Enerjide çağ atladık diye nutuk atan iktidar görüyoruz ki çiftçinin elektrik faturalarına çağ atlatmış durumda” dedi.
Enerji ve Altyapı Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında milletvekilleri ve Parti Meclisi üyelerinden oluşan CHP heyeti; Şanlıurfa’da çiftçi, esnaf ve vatandaşın sorunlarını sahada tespit etmek amacıyla iki gün sürecek kapsamlı bir ziyaret programına bugün başladı. CHP’li Akın; 2014 yılından bu yana tarımsal sulamada elektrik faturalarının yüzde 267 oranında zamlandığını belirterek, “Enerjide çağ atladık diye nutuk atan iktidar görüyoruz ki çiftçinin elektrik faturalarına çağ atlatmış durumda” değerlendirmesinde bulundu.
Enerji ve Altyapı Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyelerinden oluşan CHP heyeti Şanlıurfa’da çiftçi, esnaf ve vatandaşın sorunlarını belirlemek üzere kapsamlı bir çalışma başlattı. İki gün sürmesi planlanan ziyaret kapsamında CHP heyeti Şanlıurfa’da Akçakale, Ceylanpınar ve Viranşehir’de çiftçi, esnaf ve meslek odalarının temsilcileriyle bir araya gelerek sahada çalışma yürütecek.
CHP heyetinde Genel Başkan Yardımcısı Akın’ın yanı sıra milletvekilleri Gamze Taşçıer, Murat Emir, Servet Ünsal, Bayram Yılmazkaya, İsmet Tokdemir, Gökhan Zeybek, Sevda Erdan Kılıç, Mürsel Alban, Baha Ünlü, Ulaş Karasu, İrfan Kaplan, Aziz Aydınlık, Orhan Sarıbal, Turan Aydoğan, Mahmut Tanal, Ednan Arslan ile PM üyesi Erbil Aydınlık yer aldı.
CHP heyeti Şanlıurfa ilk olarak çiftçilerle bir araya geldi. Tarımsal sulama nedeniyle elektrik borçlarını ödeyemeyen çiftçiler sorunlarını dile getirdi. Çiftçilerin arından Şanlıurfa Bakkallar Odası ve Şanlıurfa Lokantacılar Odası ile bir araya gelen CHP heyeti pandemi nedeniyle aylarca kapalı kalan esnafın sorunlarını dinledi. CHP heyeti daha sonra Şanlıurfa Eczacılar Odası ve Şanlıurfa Tabipler Odası’na ziyaret gerçekleştirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın; ziyaretlere başlamadan önce geniş bir heyetle Şanlıurfa’ya geldiklerini ifade etti. Akın, “İktidarın verdiği sözleri iktidara hatırlatmak ve çiftçinin çektiği sıkıntıları yerinde gözlemlemek için geldik” diye konuştu. Akın; şunları dile getirdi:
‘İktidar elektrik faturalarına çağ atlattı’
“Elektrik kesintileri Şanlıurfa’nın kaderi haline getirildi. Özellikle bu konuda çalışma yapmak için bütün ilçelerimize dağılacağız. Şanlıurfa’nın dertlerine derman olmak, sıkıntıları dile getirip o sıkıntılara çözüm önerilerini dile getireceğiz. Sorunları raporlayarak Sayın Genel Başkanımıza sunacağız. Bu sorunları Meclis’in kürsüsünden gündeme taşımak için çalışacağız. Burada büyük bir sorun var elektrikle ilgili. Bir dağıtım şirketi var. Sayın Cumhurbaşkanı daha önce yaptığı konuşmada ‘Enerjide çağ atladık’ dedi. Enerjide çağ atladık diyenlerin şunu çok iyi bilmesi lazım: Çağ atlayan yalnızca faturalar oldu. Çağ atlayan Şanlıurfa’da, Mardin’de elektrik kesilen çiftçilerimiz oldu. Çiftçilerimizin desteklemelerine hukuksuzca el konuldu. Danıştay’ın 10. Dairesi’nin verdiği karar var. Tarlaların sulamaya en çok ihtiyacı olduğu zamanda çiftçimiz yapayalnız kaldı.”
‘Tarımsal sulamada elektrik yüzde 267 arttı’
İktidarın şu anda bir enerji ve tarım politikası olmadığını kaydeden CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
“İktidarın yalnızca yandaş politikası var. Çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektrik, 2014’ten bu yana yüzde 267 artmış durumda. 1000 liralık fatura neredeyse 2 bin 700 liraya çıkmış durumda. Son bir yılda zam oranı yaklaşık yüzde 30 oldu. Son bir yılda hangi üreticinin ürünü tarlada yüzde 30 değerlendi? Elektrik olmazsa sulama olmaz, sulama olmazsa tarım olmaz. Tarım olmazsa Türkiye bu ürünleri ithal eder. Bu iktidar çiftçimizi değil, yurtdışındaki çiftçileri destekliyor. Dağıtım şirketlerinin elektrik faturalarında çiftçiden topladığı dağıtım bedeli 2014 yılından bu yana yaklaşık yüzde 620 artmış durumda. Yani çiftçimiz, daha ucuz elektrik vaadiyle özelleştirilen dağıtım şirketlerine daha fazla para öder duruma getirildi.