Yunan ordu birlikleri 15 Mayıs 1919 da İzmir’i işgal ederek,Eğe bölgesinde ilerlemelerindeki başarılı günleri 30 Haziran 1920 de Balıkesir.i işgal edince İlk Silahlı savunma birliği Kuva-i Milliye vatan severler tarafından oluşturulup, Yunanlarla vur kaç olarak savaşlar başlatılmış ve bu mini ordu zihniyeti Fransızlara karşıda Anadolu’da kurularak örnek oluşturulmuş ve bu mini ordu birlikleri 1.İnonü savaşında bütünleşerek düzenli Türk ordusuna dönüşmüştür.
Yunan ordusu Başkomutanı Triko polis 24 Eylül 1922 de Mağlubiyeti kabul ederek Uşak,ta,Atatürk,e Türk misafir perverliğine uygun bir konumda teslim alındığında,Savaş bitmiş ve geriye Yunan yağmalama anıları ve çekilirken çıkardıkları yangınların tahribat gözyaşlı anıları kalmıştır.
2002 Yılında Balıkesir valisi sn.Utku Acun Tüm Balıkesir’e bağlı belediyelerle birlikte yürüyüş günleri ve Balıkesir girişi Kuva-i Milliye anıtı ve anma günlerini görkemli bir şekilde organize etmiştir.
Çanakkale. Den İzmir’e kadar Kuva-i Milliye savaş anılarını Heykelleriyle gerçekleştirmeyi arzu eden Devlet sanatçısı Heykel traş prof. Tankut Öktem 2007 yılında Burhaniye çıkışında Uşaktan sonra ikinci görkemli Kuva-i milliye anıtını gerçekleştirirken(YAŞAMINDAKİ SON ESERİ-),Yunan.a verdiği önemli vur kaç çatışmalarıyla, savaşın kaderini bizlerin lehine çeviren 3 milliyetçi efemiz Hasan ve Kadir efe ile Borozan çavuş,un Ulu cami minaresinden Kuva-i milliye hücum marşıyla Bölgemizde bir tek Burhaniye, ye kaçış anında Yunan kente girip Burhaniye ve çevresini yakmamış anıların belgeseli heykellerimiz…anıttaki üç görkemli efemiz…....
Anıtın başlangıcı At üzerinde vurulan onbaşı Ulu dağlı Recep ve üçüncü bölümde Atatürk ile 172 alay komutanı Ali Çetin kaya ve Pelit köylü Mehmet Cavit Emir bulunmaktadır. Geniş bir meydan çevresinde savaşın belgelerini tanımlayan mermer tabletler genç neslimize bilgi olarak armağan edilmiştir.
Anıtın tek şanssızlığı. Karayolları dolgu asfalt yaparken. Ayvalık girişi otoparkı kullanılmaz konuma getirmiş ve Küçük bir tanıtım tabelası var derken, Donemin Belediye başkanı önemli bir hata yaparak Mazideki Burhaniye Deniz uçağı orduya armağanını temsilen yolcu uçağını yerleştirerek, tarihi bilgisini tablet olarak yazmış fakat kesinlikle bu ören-iskele sahilinde olsaydı daha gerçekçi hizmet vermiş olacak. Fotoğraf çekimleri yapılırken anı okunacak ve yararlı bir tarih turizm hizmeti olacaktı.. ve araç ile Ayvalık’tan -Çanakkale, Balıkesir istikametine giden araçların dikkatini çekip kısa bir mola yeri olacak ve tarihi bilgileri alırken anı fotoğrafları çekilerek Burhaniye tanıtımına hizmet edecekti.
Şimdi gelelim bu çirkin saldırıya, Hangi sakat düşüncelerle bu gerçekleştirilmiş mantık almıyor.Kuva-i milliye ruhu Din,Irk,bölge yaşam kimliği ve parti ayırımları yapılamayan ortak gururumuz olması gerekirken, hadi pirinç plakaları maddi yaşam için aldınız, heykellere saldırı kırmak niye benim mantığım bir türlü almadı bunu açıklayan mantıklı bir düşünce benim hayat bilgimde yok….
(Haşmet DemirBil)