Vali Hasan Şıldak, “Hayat Boyu Öğrenme” kültürünün geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl 2’ncisi yapılan Hayat Boyu Öğrenme Haftası dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.
Hayat Boyu Öğrenme Haftası hayat boyu öğrenme alışkanlığı kazanımını desteklemesinin yanı sıra, öğrenme faaliyetlerine katılımı arttırmayı hedefliyor. Aynı zamanda öğrenme fırsatları hakkında bilgilendirilmelerin yapıldığı haftada, sanatsal ve kültürel gösteriler içeren etkinlikler vatandaşları öğrenmeye teşvik ediyor.
Avlu Kongre ve Kültür Merkezinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Halk Eğitim Merkezlerinin yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaların yer aldığı serginin açılışının da gerçekleştirildiği program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Millî Eğitim Müdürü Ali Tatlı, hayat boyu öğrenme kapsamındaki faaliyetler aracılığıyla, gelişim ve istihdam öncelikli yaklaşımın bireyin bilgi, beceri ve yeterliliklerini geliştirdiğini söyledi. İlimizde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında sosyal kültürel ve mesleki ve teknik alanda açılan kurslar hakkında değerlendirmelerde bulunan Tatlı, yıl boyunca farklı alanlarda açılan kurslara toplamda 99.719 kursiyerin katıldığı bilgisini verdi.
Şıldak, “Öğrenmenin Yaşı Yoktur”
Açılış programında konuşan Vali Şıldak, halk eğitim merkezlerinin özellikle kadınların yoğun bir şekilde katıldığı, sadece el işi değil pek çok alanda ve yenilikçi konularda okul çağı dışında eğitim alabildiği, bilgisini, görgüsünü, tecrübesini tazeleyebildiği, geliştirebildiği yerler olduğunu ifade etti. Şıldak, “Öğrenmenin yaşı yoktur ve öğrenmek isteyene her türlü imkan sağlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığımızın halk eğitimle ilgili modüllerini açtığınızda şaşrıracaksınız. O kadar farklı konular var ki, okuma yazma kurslarından tutun artık günümüzün teknolojisiyle, bilimiyle gelişmiş olan alanlarda farklı kurslar açılıyor. Mesleki eğitimde olduğu gibi halk eğitimlerin de görünürlüğünün arttırılması, bu alandaki enerjinin yükseltilmesi, çalışma azminin daha da genişletilmesi için çalışmalar yapmalıyız” diye konuştu.
Şıldak, “Pek Çok Kişi Turizmden Para Kazanacak”
Balıkesir’de gelişerek etkisini gösteren turizmin ağırlıklı bir iş kolu haline geleceğini sözlerine ekleyen Şıldak, “Yöresel ürünler ve el sanatlarının geliştirilmesi, bunların hediyelik eşya olarak piyasaya sunulabilmesi, bu modellerin üretim, satış gibi ticari aşamalarının daha iyi koordine edilmesi için bazı çalışmalara ihtiyaç var. Türk insanı üretken ve becerikli ellere sahip olduğundan her gittiğimiz halk eğitim merkezimizde kurslarımızı dolu görüyoruz. Ben yıl boyunca bu çalışmaları ortaya koyan, bu çalışmaları sürekli kılan idarecilerimiz ve öğreticilerimize teşekkür ediyorum. Pek çoğu var ki artık bir ekole dönüşmüş. Öğretmenlerimiz olmazsa olmaz bir taleple karşı karşıyalar. Kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlerimizi de tebrik ediyorum. Bir hobi olarak bu yeni becerilerini uygulamaları, ekonomiye onu dahil etmeleri, ticarileştirmeleri, aile bütçesine katkı sağlamaları anlamında kendilerine yaptıkları önemli bir yatırım olarak görüyorum” şeklinde belirtti.
Program Altıeylül ve Karesi Halk Eğitim Merkezi Moda Tasarım ve Giyim Üretim Teknolojisi bölümü tarafından el emeği göz nuru 18 yöresel kıyafetin beğeniye sunulduğu defile ile devam etti. Bandırma Halk Eğitim Merkezinin hazırladığı halk oyunları gösterisi ise katılımcılardan büyük alkış aldı.
Vali Hasan Şıldak Eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte 20 İlçenin halk eğitim merkezlerinin kursiyerleri ve öğreticileri tarafından yıl boyunca hazırlanmış olan ürünlerin yer aldığı sergiyi gezdi.