Haşmet Demirbil yazıyor: "Soyuer’in anısına  düzenlenen etkinlik"

Haşmet Demirbil yazıyor: "Soyuer’in anısına  düzenlenen etkinlik"

Sergilerde sanatçıların özel bir görevi misyonu olması gerekir. Seven dostların ziyaretleri. Hangi tür malzeme kullandın. Burası neresi. Harika .eline sağlık,Kıyafetin çok hoş olmuş, gibi konuşmaların yanı sıra o günün gündeminde bir sanatçı, veya bölgemize önemli hizmetleri olan bir merhum dost  da hatırlanmalı hafızalarımızda bir kapı açılmalıdır.(BU DÜNYADA KÜÇÜK ŞEY YOKTUR.BAKMASINI BİLEN GÖZ İÇİN,HER ŞEYİN BİR ANLAMI VARDIR.BÜYÜK ŞEYLERE KÜÇÜK ADIMLARLA ULAŞILIR..)

AYVALIK’tan KÜÇÜKKUYU’ya kadar Edremit körfezi bir bütün ve Denizi ile Kazdağı.Mitoloji öyküleri ortak ise Sanatcılarıda ortak olmalıdır. ANTANDROS ören yeri hepimizin sorunu ve gururu olmalı.Bir Sebahattin Ali kadar Halil Soyuer.de yaşantımızda anılmalıdır.

Aslında Sebahattin Ali Sevgisi KIRKLARELİ’nde ön planda “ölümüyle değil ,Sonsuza kadar burada yaşıyan anılarıyla anılacaktır”diye mücadeleyi 365 gün veriyorlar. Bizde bir yaşadığı anı evi hanği gün ve saatlerde açıktır halen belli değil. Ziyaretçiler kapı önünde anı fotoğrafları çektirmeden öteye gidemiyor.,Protokol ziyaretçiler hariç……..Parktaki heykeli yanında birde ışıklı bir tabelada Kitapları fonda olsa daha anlamlı bir tanıtım olacak..Yoksa”Ben kitap okumayanları hiç sevemedim “yazısını bile bir çok kişi veya heykelin gözlüğü yok oluşunu bile farketmiyorlar ,,

Balıkesir,in fahri hemşerisi Şair Halil Soyuer Havran-Kent Müzesinde köşesi izlenirken,Bu kişinin Türkiyemiz,i dünyaya tanıttığını.Eserlerinin Fransızca,Farsca ,ya çevrilmiş ve Yaşamının ünüversitelerde doktora tezi olarak ele alındığını ,20 şiir kitabı yayınlandığını bilerek izliyenlerimiz varmı hiç hatırlamıyorum.sadece objeleri inceleyip,sanki HAVRAN şiiri ile burada konuk oldu diye düşliyenlerimizde var.

Havran doğumlu,anıt mezarı Osmanlı-Selvili bölgede oluşu,Ankarada görkemli bir parkı varken,buradaki meçhul,Hatta müzik dernekleri bile bir Halil Soyuer gecesini her yıl 17 ocakta yapmanın önemli bir vefa oluşunu bile hissedemiyorlar.

Bilmeliyiz ,ki Şairliği kadar Örnek bir gazeteci,Sebahattin Ali ve Mustafa Seyit Sütüven,in dönem arkadaşları….Şiirlerinden 260 eseri Bestelenmiş ve Önlü ses sanatçıları tarafından icra edilmiştir.(Halil soyuer geceleri bir marka ve yer bulmak imkansızdı.Zeki Müren.Avni Anıl.Yıldırım Gürses.İnci Çayırlı, Bedia Akartürk, Selami Şahin, Necdet Tokatlıoğlu gibi ünlüler icra ederdi.)

Hanceri Aşkınla Ey yar Klasiklere girmiş eserdir.Gideceğin yere benide ğötür,Akşam olur gizli gizli ağlarım,Sevgi çiçekleri açtı bu mevsim.Alev alev yakıyorsun,Deli ğönlüm sevmelere bıkmadı gibi dillerden düşmeyen eserlerinden bazılarını hatırlıyanlarımız çoktur aramızda.

Gelelim niçin ZEYTİN BELĞESELİ……Mitoloji.de  doğuşundan itibaren kutsal bir ağaç ve ürün…yaşamı kitaplara konu olmuş,benim hayatımdaKİ önemi bir vefa borcu.Erken Hasat ürün ile Kanseri yenişim….Bu nedenle Sponsor cağrılarıma cevap alamayınca Emekli aylığımdan bütçeme uyğun bir sayı ve ölçülerde,İbrahim Zaman ve Serdar Akyar hocalarımın katkısıyla hazırlanan senoryada bine yakın fotoğraftan bu sergi gerçekleşti…..Belgesel olduğu için izliyenlerimize Zeytin kadar.Antandros,Kazdağları,Sebahattin Ali,Halil Soyuer .Kuvai-Milliye anıları gibi çeşitli konularada değinerek bir noktada Bölgemizin Turizm elçiliğinide amatörce üstlenmiş oluyorum.(Ömer Bakan hocamızla,da Siyahbeyaz gösterisini hazırlayıp Elaia&Elaion isim babası oldu…..)

Belki şu an Teknoloji çağındayız.istiyen istediği bilgiye ulaşıyor anında diyeceksiniz fakat watsap ta gezilen yerlerin ve yedikleri yemeklerin reklamı. Toplantılar’da Burs öğrenci sayıları ve miktarları.daha çok gündemde bu nedenle bazı isimleri her fırsatta,her konumda hatırlatmak bir vefa borcudur. Diye düşünüyorum,her sanatçı arkadaşım sergi ve söyleşilerinde bunu bir gerçekleştirmeyi düşlesin…..

Körfezde Haber®

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER