2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında otizmli bireylerin haklarını korumak ve onların ihtiyaçlarına dikkat çekmek amacıyla Obidev tarafından düzenlenen etkinlikte çelenk koyma töreninin ardından Kent Konseyi önünden başlayan yürüyüş Avlu 2.Etapda son buldu. Yürüyüşe Balıkesir Valiliği, Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Daire Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kent Konseyi de destek verdi. Yürüyüşün ardından Obidev Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Tabanlı basın açıklamasında bulundu.
Açıklamada,
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen deprem hepimizi derinden yaralamıştır. Bu zor günlerde gerek deprem bölgesinde kalan gerek diğer illerimize yerleşen misafirlerimize yaraların sarılması için tüm ülke olarak destek vermeye devam ediyoruz. Balıkesir ilimize deprem bölgesinden gelen misafirlerimiz için Valiliğimiz ve Büyükşehir belediyemizin üstün çaba ve gayretlerine biz de sivil toplum kuruluşu olarak destek vermeye çalışmaktayız.
Herkesin birlik olduğu ve dirayetini korumak için birlikte mücadele ettiği bu koşullara ayak uydurabilmek görünmeyen engele sahip bireyler ve aileleri için herkesten çok daha zor. Bu yüzden otizm tanılı çocuklar ve yetişkinler için genel geçer deprem kriz stratejilerinden farklılaşan bir yol haritası oluşturmanın acileyetinin ve öneminin bir kez daha farkına vardık.
Tüm dünyada 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü olarak kabul edilmiştir. Bugünü anmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte otizmli bireylerin haklarını ve bu hakları korumanın aciliyetini vurgulamak istiyoruz. Vakfımızın kurulduğu 2016 yılında Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (Center for Desease Control and Prevention; CDC) tarafından yayımlanan raporda her 54 çocuktan 1’inde otizm görülürken 2023 verilerine göre her 36 çocuktan 1’inde otizm görülmeye başlanmıştır. Bu yüzden otizmi yok saymamız ve otizmli bireylerin haklarını ihlal etmemiz düşünülemez. Bu hakların korunması için otizmli bireylerin ihtiyaçlarını farkında olmamız ve gereğinin yapılması için çaba sarf etmemiz gerekmektedir. İHTİYAÇLARIMIZ:
• Erken tanıya ulaşmaları için gereken tanılama sürecinin işlevsel ve eşit koşullarda yürütülmesi.
• Gereksinim duyan otizmli bireyler için bilimsel, yoğun ve nitelikli özel eğitime erişiminin sağlanması.
• Okul öncesi dönemden yükseköğretime kadar kapsayıcı ve nitelikli eğitime eşit koşullarda erişim.
• Kapsayıcı eğitim ortamlarında ayrımcılıktan uzak yaklaşımın benimsenmesinin sağlanması.
• Deprem, sel gibi afetlerden sonra kapsayıcı arama kurtarma çalışmaları ve müdahale.
• Yaşamlarına ilişkin alınacak bireysel ve kamusal kararlarda söz sahibi olmalarının sağlanması.
• Bireye uygun koşullarda istihdam ve eşit ücret imkanlarının sunulması.
• Yetişkinlik yaşamında bağımsız yaşam seçeneklerine imkan sağlama.
• Yoğun desteğe ihtiyacı olan otizmli bireylerin insani yaşam haklarına saygı duyulan bakım merkezleri ve bakım hizmetleri oluşturma.
Bu ihtiyaçlar doğrultusunda artık farkındalıktan daha fazlasının gerekli olduğu görülmüştür.
Yıllardır mavi renk ile anılan otizmin yalnızca mavi renk ile oluşturulan farkındalığın yeterli olmadığını görmekteyiz bu yüzden kırmızı renk ile kabul edilmeye dikkat çekmek istiyoruz. Bu yıl Nisan ayı boyunca farkındalık için maviyi farkındalıktan daha fazlası olan kabullenmeyi vurgulamak için kırmızı kullanıyoruz.
Bugün bizimle birlikte olduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz ve sizleri dünyada görmek istediğiniz değişimin parçası olmaya davet ediyoruz.
Basın Bülteninin ardından Obidev Öğrencilerinin sahne performansları sergilendi. Çocuklara yönelik etkinliklerle program sona erdi.