Meclis’te Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon’unda görüşülen ve kamuoyunda büyük tepki çeken Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için yaptığı konuşmalarla dikkat çeken Serkan Sarı, komisyonda “İktidar 2004 yılında çıkan yasayla ilgili görev ve sorumluluklar bugüne kadar takip edilmiş olsa zaten bu yaşamış olduğumuz sorunları yaşamıyor olacaktık.” dedi.
Hayvanları korumanın sosyal projelerle mümkün olacağını söyleyen Sarı, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin dijital ortamdan sokak hayvanlarını sahiplendirme projesi herkese örnek olsun.” diyerek hayvanları katletmek yerine ıslah etme ve sahiplendirme çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini söyledi.
İKTİDAR 2004 YILINDA ÇIKAN YASADAKİ SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMİŞ OLSAYDI BUGÜN BUNLARI YAŞAMIYOR OLACAKTIK
Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, “Görüyoruz ki iktidar ve komisyonun teklif tarafı kanun teklifinde ısrarlı; bu ısrarın sebebinin ne olduğunu anlamak da mümkün değil. Kamuoyunun, toplumun yüzde 90'ına yakını bu ihtilaf yasasına, bu cinayet yasasına karşı tavrını açık bir şekilde dile getirmiş olmasına rağmen, ısrarlı bir şekilde yasada yasanın arkasından dönerek, birtakım düzenlemeler yaparak sanki meşrulaştırmaya çalışıyorlar bu cinayetleri. Ama asıl olan görev ve sorumluluğunu iktidarın bugüne kadar yerine getirmemiş olması. 2004 yılında çıkan yasayla ilgili görev ve sorumluluklar bugüne kadar takip edilmiş olsa, uygulamaları izlenmiş olsaydı zaten bu yaşamış olduğumuz sorunları bu derece yaşamıyor olacaktık.” diye konuştu.
AKP İKTİDARI SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİĞİ İÇİN BU SORUNU YAŞIYORUZ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetim görevini yerine getirmediğine dikkat çeken Sarı, “Birtakım veriler sunuldu Komisyona; son iki yıl içerisinde 107'ye yakın vatandaşın hayvan saldırısı vesilesiyle hayatını kaybetmiş. Bu, çok acı bir tablo. Bunu durdurmak için de hep birlikte elimizden geldiğince gereği ve sorumluluklarımızı yerine getirmek zorundayız. Amma velakin bugüne kadar belediyelerin bu anlamdaki barınak yapma, kısırlaştırma ve tedavileriyle ilgili görev ve sorumlulukların çok gerisinde kaldığını da biliyoruz. Yaklaşık bin 400'den fazla belediyenin yaklaşık 300 tanesinin barınağı var ve bu barınakların yeterli niteliklerde hizmet üretip üretmediğine de -siyasi parti ayrımı olmaksızın genel anlamlarıyla konuşuyorum- Tarım Bakanlığının bu konuda herhangi bir denetim yapmadığı açıkça ortada. Bu süreç içerisinde bakanlık yani iktidarınızın bakanları görev denetim sorumluluğunu yerine getirmiş olsaydı, belki bugün bu kadar büyük kaosu da yaşamıyor olacaktık.” dedi.
BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN SAHİPLENDİRME PROJESİ TÜRKİYE’YE BİR ÖRNEKTİR
CHP’li Sarı, sözlerine şöyle devam etti: “Sonuç itibarıyla çözmediğiniz, çözemediğiniz, yaptırmadığınız eylemlerden kaynaklı bunun bedelini sokakta yaşayan hayvanlarımız ödüyor, bunun bedelini canlarıyla ödüyorlar. Bu süreç içerisinde yeniden yasada düzenlemeler yapılarak, saldırgan hayvanların sokaktan alınarak ıslah edilmesi süreçleriyle ilgili çalışmaların hızlıca başlaması gerekiyor. Mesela, örnek vermek gerekirse, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz haftalarda barınakta dijital ortam üzerinden hayvanların sahiplendirilmesi üzerine bir kampanya başlattı, hatta Belediye Başkanımızın kendisi de bir hayvan sahiplenerek bu sürece katkı sundu. Bu ve benzeri uygulamaları çoğaltarak toplumun sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlarımıza, yalnız hayvanlarımıza sahip çıkmasını, saldırgan hayvanlarımızın ıslah edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması için uğraşalım.”
GÖSTERİLEN ÇABAYI DİĞER ALANLARDA DA BEKLİYORUZ
Serkan Sarı; kadın cinayetleri, çocuk istismarı gibi konulardaki mağdur sayılarına dikkat çekerek, “Biz burada canları yarıştıramayız, canların hepsi bizim canımız. Bugün mağdur olan her ailede, biz oradaki anneler, babalar kadar bizlerin de yüreğimiz yanıyor. İsterim ki bu hassasiyeti, bu duyarlılığı her aşamada yaşayalım. Çocuk işçi cinayetlerinde, iş kazalarında canını yitiren çocuklarımızın hakkını aynı şekilde burada savunalım. Kadın cinayetlerini durdurmak için gerekli tedbirleri hep birlikte alalım. Geçen sene sadece 438 tane kadın yaşamını yitirdi. Cinayetlere kurban giden, ateşli silahlar vesilesiyle cinayetlere kurban giden insan sayısı 827 ve 40 binin üzerinde çocuğumuz da istismara uğramış durumda. Bu kanunun geçmesi için gösterilen çabayı, diğer alanlarda da bekliyoruz.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2024, 13:13