Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi’nin desteği ile Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ‘Balıkesir’in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu’ başladı. Sempozyum, 5 Kasım Pazar gününe kadar devam edecek.
Antik Çağ’dan günümüze kadar; Roma, Bizans, Karesi, Osmanlı Devleti, Cumhuriyet Dönemi ve özellikle de Milli Mücadele’de üstlendiği öncü rol ile her zaman önemli bir şehir olan Balıkesir’in, kültürel mirasının korunması kapsamında ilki geçtiğimiz yıl yapılan ‘Balıkesir’in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu’nun ikincisi gerçekleştiriliyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi’nin desteği ile Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde 5 Kasım Pazar gününe kadar sürecek olan çalıştayda; Balıkesir’in kadim tarihi ve kültürel mirasının tespitinin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla alanında uzman birçok konuşmacı bildirilerini sunuyor. Yüz yüze ve çevrimiçi olarak düzenlenen sempozyum, Balıkesir’e ait kültürel miras bağlamında ortak kültür, dil, tarih, edebiyat, coğrafya, sanat, musiki, mimari, din, eğitim vb. konuları içeren bildirilerin yer alacağı yeni bilimsel çalışmalara da ışık tutmayı amaçlıyor.
ÇALIŞMALAR ÖDÜL GETİRİYOR
Sempozyumda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel mirası koruma konusunda gerçekleştirdiği çalışmaları detaylı bir şekilde aktaran Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Koray Karabulut, bu konudaki çalışmalarından dolayı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda 2020 yılında Metin Sözen Büyük Ödülü’nü bu yıl da Jüri Özel Ödülü’nü kazandıklarını söyledi.
Balıkesir’in kültürel mirasının korunması noktasında önemli bir oluşum olan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BALMEK) da sempozyum alanına stant açarak şehrin geleneksel el sanatları ve kılık kıyafet kültürünü yansıtan ürünlerini sergiledi.
Programa, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a vekaleten Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Birol Şahin katılarak konuşmacılara çiçek takdim etti.
Sempozyumun açılış konuşmasında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin ”Biz Balıkesire aşığız “ diyerek başladığı konuşmasına “Balıkesir bizim en aziz varlığımız. Bu şehre hizmet etmek, bu şehir için çalışıyor olmak en büyük övüncümüz. Balıkesirli kimliği sahip olduğumuz en onurlu kimlik.” dedi.
Büyükşehir Başkan Vekili Birol Şahin :”Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin her karış toprağında bin bir hikâye gizlendiğinin bilincinde olarak adım atıyoruz. Marmara Adası, Havran, Edremit, Sındırgı, Edremit, Bandırma bütün ilçelerimizdeki tarihi çeşmeleri, evleri, konakları, resmi yapıları camileri bütün tarihi yapıları restore ederek şehir hayatına yeniden kazandırmaya devam ediyoruz.
Bugüne kadar Balıkesir’imizle ilgili Kuva-yi Milliye Dönemi, gastronomi, tarih, kültür ve şehir kimliğiyle ilgili 40’ı aşkın yayın çıkardık. Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin aldığı her nefesi, yaşadığı her anı, kıymet verdiği her unsuru yayınlarımız sayesinde belgelendirip halkımızın hizmetine sunduk. Bazı yayınlarımızı çift dille çıkarıp uluslararası alanda da çalışmalarımızı tanıtmış olduk. Bir şehre hizmet, en makbul hizmettir düsturuyla Balıkesir’i hizmetlerimizle marka şehir yapmaya ant içtik.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak coğrafyamızla özdeşleşmiş tam 30 ürünle ilgili coğrafi işaret aldık. Yağcıbedir halısı, Balıkesir pullusu, Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği, Gönen iğne oyası, Balıkesir kaymaklısı, Balıkesir höşmerimi, Balıkesir kuzu eti, Ayvalık zeytinyağı, Edremit zeytinyağı, Susurluk ayranı, Göbel kuzu kokoreci gibi daha birçok el sanatı ürünü ve gıda maddesinin coğrafi işaretini almakla beraber birçok ürün için de coğrafi işaret başvurumuzu yaptık. “ dedi.
“Bu şehre olan hizmet aşkımızın ve sadakatimizin bir göstergesi olarak hatıralarda diri kalacaktır.” Sözleriyle devam ettiği konuşmasında Büyükşehir Başkan vekili M.Birol Şahin . “Son olarak ifade etmek isterim ki: Benim aşkım Balıkesir, ben burada doğdum, burada yaşadım, atalarımın mezarları burada. Ben bu şehrin sokaklarından doğduğum günden beridir hiç ayrılmadım. Başka bir şehirde yaşamayı hiç düşünmedim. Ayağımı sürüdüğüm her caddesi, her sokağı benim için mukaddestir. Bunun için bu şehri her zaman daha yükseklere çıkarmak için çalışacağım. İçimde bu şehre hizmet etmenin onuru var olduğu sürece dünyanın en mutlu insanı olacağım. Bu yüzden konusu Balıkesir olan her şey benim için en değerli hizmet.
Balıkesir'in kültürünün en küçük parçasını dahi yeniden hayatımıza katmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sempozyumda konuşulacak her bir konu bizim için son derece önemli. Hepinize şimdiden teşekkür ediyoruz.” Diyerek sözlerine son verdi.
Açış konuşmasından sonra iki sürecek Sempozyum moderatörlüğünü Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim ŞAHİN.’in yaptığı Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Uğurlu, Prof.Dr. Ali Duymaz ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Koray Karabulut’un konuşmacı olduğu Panel ile başladı. Sempozyum çevirim içi ve yüz yüze oturumlar şeklinde yapılacak.
(Bekir Terzioğlu)
Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2023, 15:03