Vali Hasan Şıldak başkanlığında Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin güç kazanması için yürütülen ve planlanan çalışmalar ile 2022 yılında uygulanacak faaliyetler geniş katılımlı olarak gerçekleştirilen toplantıda ele alındı.
Kurumlar arası koordinasyon en üst noktada sağlanarak toplumun tüm kesimlerinin de sürece dahil edilmesiyle uygulanacak sürekli, etkin ve önleyici çalışmalar küresel ölçekli bir sorun olan aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede başarıyı sağlayacak.
Toplantıda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koordinasyonuyla kadına yönelik şiddetle mücadelede ortak hedef ve faaliyetlerin belirlenmesi amacıyla hayata geçirilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları” kapsamında, 1 Temmuz 2021 tarihinden bu yana uygulanan 2021¬2025 dönemini içine alan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planıyla yapılan ve planlanan çalışmalar görüşüldü.
Mücadeleyi güçlendirmek ve sıfır vaka hedefine ulaşılmak için “KADES” uygulamasının bilinirliğinin arttırılması için çalışmalar, erkek ve kadınlara yönelik eğitim faaliyetleri, vatandaşların yoğunlukla bulunduğu alanlarda stant açılması, broşür dağıtılması, afiş/pankart asılması gibi çeşitli toplumsal farkındalığı en üst noktaya taşıyacak faaliyetlere ağırlık verilmesi planlandı.
Toplantıda Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Ayşe Atalay tarafından yapılan sunumda 2019-2020-2021-2022 yıllarına ait Kadına Yönelik Şiddet İstatistikleri, alınan tedbir kararları, olayların analizleri, bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. ‘Tek Tuşla Şiddetin Karşısında Kadınların Yanında’ sloganıyla yola çıkan KADES uygulamasının kullanımının yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Balıkesir genelinde 184 bin 349 kişiye bilgilendirme yapıldığı ve 45 bin 139 kişinin ise akıllı telefonlarına uygulamayı indirmelerinin sağlandığı belirtildi.
2022 yılı içerisinde özellikle eğitim başta olmak üzere yürütülecek çalışmalar ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesiyle mücadelenin güç kazanacağını söyleyen Vali Şıldak, toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede, “Bu toplantılarla aile içi ve kadına yönelik şiddet vakalarının ele alınarak uygulamada karşılaşılan sorunlara yönelik gerekli tedbirlerle, karar alma ve uygulama süreçlerinin etkinliğinin arttırılmasını amaçlıyoruz. Süreç sürekli olarak takip edilecek, alınması gereken tedbirlere derhal başvurulacak. Süreçteki tıkanıklıklar ve aksamalara sebep olan uygulamalar ayıklanacak. Zaten bu süreci işletiyor, yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın yoğun olduğu alanlarda stant açılması, eğitim verilmesi, broşür dağıtılması, afiş ve pankart asılması gibi toplumsal farkındalığı en üst noktaya taşıyacak faaliyetlerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Farkındalığı arttıracak diğer bir konu ise spor müsabakalarının öncesinde veya devre aralarında pankart açılarak seyircilerin dikkatinin konuya çekilmesidir. Biz uygulamayı Balıkesir’de başlattık ve devam ettireceğiz. Özellikle kadınların bir arada bulunduğu kurs gibi yerlerde KADES’in tanıtılması ve yükletilmesiyle kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bilgilendirmelere görevlendirilecek personel vasıtasıyla devam edeceğiz. Şiddet mağduru olma ya da riskin bulunması durumuna bağlı olmaksızın tüm kadınların KADES’i yüklemelerini sağlayacağız. Kadına yönelik şiddette bir vaka bile çoktur. Hedefimiz sıfır vakadır.” şeklinde konuştu.