Marka Şehir Balıkesir’de yaz aylarında özellikle körfez bölgesinde yaşanan nüfus artışında huzurlu bir yaz sezonu yaşanması için turizm Sezonu Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi.
Vali Hasan Şıldak başkanlığında edremit’te bulunan Adrina Otel’de turizm Sektörünü Güçlendirme Çalışması kapsamında yapılan toplantıda, Balıkesir'in turizm potansiyelinin güç kazanması ve yaklaşan yaz sezonunda turizm alanlarının hazır hale getirilmesiyle verimli bir yaz sezonu geçirilmesi için yapılacaklar ele alındı.
Toplantıda, ülkenin en hareketli lokasyonunda bulunan ve her alanda olduğu gibi turizm alanında da gelişim gösteren Balıkesir'de yaz sezonu yaşanacak hareketlilik ve nüfus artışı kaynaklı yoğunluğa karşı alınması gereken tedbirler görüşüldü. Sektörün ihtiyaç ve beklentilerinin ortaya konulması için kamu kurumları ve belediyeler ile sektör temsilcileri bir araya geldi.
Bacasız Sanayi Gelişiyor, Güçleniyor
Her geçen gün daha fazla önem kazanan ve bacasız sanayi olarak tanımlanan turizm sektöründe, her biri birbirinden önemli turizm alanlarına sahip olan Balıkesir’in hem ülke içinde hem de uluslararası düzeyde bilinirliğinin artması için yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Kültür ve turizm Müdür Vekili İlkay Karaağaç, Balıkesir'in mevcut turizm potansiyeline yönelik bilgiler verdi. İlimizin trekking ve su sporları gibi turizm faaliyetleri açısından da zengin bir altyapıya sahip olduğunu söyleyen Müdür Karaağaç, Türkiye'de birçok yatırım ve projelere dahil edilen sağlık turizminde, Balıkesir'in şifalı su kaynak altyapısının bulunması ve önemli termal turizm merkezlerinden biri olmasına imkan sağladığını ifade etti.
Toplantının devamında Grand Asya Otel Genel Müdürü Ömer Kurubaş Balıkesir turizminde otelciliğin yeri ve önemine değindi. Çanakkale ve Balıkesir TURSAB Bölge Başkanı Ahmet Çelik ise Balıkesir bölgesinin yurtdışı turist potansiyeli ve Balıkesir seyahat acentelerinin durumu hakkında bilgi verdi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç yaptığı konuşmasa Einstein'ın "Aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuçlar beklemek deliliktir." sözünden yola çıkarak turizm alanında rutinlerin ve alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Balıkesir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay ise gastronomide güncel eğilimler ve Balıkesir Mutfağı hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Profesör Doğdubay, yerli ve yabancı turistlerin gastronomi turizmi ile Balıkesir’i tercih etmesini sağlamak için yapılabilecekleri anlattı. Dünyada sağlıklı beslenme trendi oluştuğuna ve sıfır atık projelerinin öneminin arttığına değinen Doğdubay, lokal ürünler kavramının değerli hale geldiğini söyledi.
Balıkesir Üniversitesi turizm Fakültesi turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt ise katılımcılara turizmde yeni trendler ve Balıkesir turizmi hakkında bilgi verdi. Balıkesir’in yeni bir döneme hazırlandığını söyleyen Profesör Avcıkurt, Türkiye’nin ilk tescilli rotası olma özelliği taşıyan Aeneas Kültür Rotasında bulunan İlimizde turizmin genişletilerek bütün yıla yayılması gerektiğini ifade etti. Avcıkurt, yeni trendlerle şehri merak ettirmek gerektiğini ve sağlık turizminde yaşanacak gelişmelerle istenen ivmenin kazanılacağını belirtti.
Toplantıda ayrıca Güney Marmara Kalkınma Ajansı Uzmanı Tuğba Bozkurt Balıkesir'de Turizmi Güçlendirme Çalışması 2021 Yılı Sektör Toplantısında alınan sonuçlar ve bir yıllık süreçte ne gibi çalışmalar yapıldığı ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Somut olmayan kültürel mirasın geçmişin ışığında geleceği şekillendireceğinden spor turizm alanlarının genişletilmesine, alternatif turizmin geliştirilmesi çalışmalarından turizmin ayrılmaz bir parçası olan çevresel faktörlerle ilgili iyileştirme ve bilinçlendirme çalışmalarına kadar bir çok konuya sunumda yer veren Bozkurt, nitelikli personelin hizmet kalitesini arttıracağını da belirtti. GMKA Uzmanı Mehmet Ali Başaran ise Balıkesir'de turizm ve Kültür Alanlarında Yürütülen Çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Tatilin bir lüks mü ihtiyaç mı olduğu sorusunun yönetilmesi gerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz toplantıda yaptığı konuşmada idareciler olarak turizmcilere desteğe her zaman hazır olduklarını söyledi. Başkan Yılmaz, herkesin mutlu olacağı, bol para kazanacağı güzel ve güçlü bir sezon olması temennisinde bulundu.
Balıkesir’in turizm faaliyetleriyle birlikte oluşacak hareketliliğin bütün yıl yaşanacağı bir İl olduğunu söyleyen Vali Şıldak programda yaptığı konuşma ve değerlendirmede, "Pandemi etkisinin azalması ve Ramazan Bayramı ile birlikte hareketlenecek olan İlimizin bu yoğun günlere hazırlığını hep beraber istişare edeceğiz. Bugün burada geçtiğimiz yıl yapılan toplantıda tespit edilen konuların üzerinden geçen bir yıllık sürede neler yapılmış, ne tür eksikliklerimiz var bunları görme fırsatı bulacağız." ifadelerini kullandı.
Şıldak, "Her Kesimin Turizmde Söyleyecek Sözü Var"
Turizmde farklı beklentilerin yapılacak koordinasyonla tek bir çatı altında toplanarak yürütülmesinin önemine vurgu yapan Vali Şıldak, "Turizmde herkesin söyleyecek sözü ve farklı beklentileri var. Kamunun, sektörün ve seyahat severlerin beklentileri farklı. Bütün bu farklı olan noktaları tek tek ele alıp örtüştürmek, birleştirmek ve bunlara reçeteler üretmek önem taşıyor. Fakat ben birlik beraberlik konusundaki sitemimi iletmek istiyorum. Toplantımızı daha kalabalık bir ortamda, davet edilen bütün turizmcilerimiz, borsalarımız, ticaret odalarımız, esnaf odalarımız, bütün davetli kesimler dolu dolu ve coşkulu bir şekilde görmek isterdim. Katılacağını teyit ettiği halde toplantıya iştirak etmeyen pek çok turizmcimiz var. Yine ilçe belediye başkanlarımızı da burada görmek isterdim. Kamu olarak bu birlikteliği sağlamaya, bütün kamu kurumlarını Büyükşehir Belediyemizle beraber koordine etmeye, bu alanı canlı tutmaya, dinamizm kazandırmaya önem veriyoruz. Koordinasyona yönelik hedefler belirleyen bir yaklaşımla hareket ediyoruz. turizm tek yönlü bir bakış açısıyla, aktörlerden birkaçının aksiyon almasıyla yürütülebilecek bir süreç değil. turizm hep birlikte yürütülmesi gereken, fikir üretilmesi ve eyleme geçilmesi gereken bir sektör. Bir sokağı düşünelim, o sokakta turizme yönelik faaliyet yapmamız için altyapısından dükkanların şekline kadar iyi olmalı. Bununla birlikte işletmeci dürüst olacak, iyi eleman çalıştıracak, iyi ürün pazarlayacak, tağşiş yapmayacak. Turizmin her yönüyle kaliteli bir ortama ihtiyacı var. Dolayısıyla hepimize iş düşüyor. Ortak hareket etmeliyiz." şeklinde konuştu.
Turizmin müşterek bir çalışma ortaya konulması gereken bir alan olduğunu vurgulayan Şıldak, "turizm faaliyeti yarı kamusal bir hizmettir ve özel sektör yönü çok daha güçlüdür. Fakat, turizm müşterek çalışma gerektiren, istişare edilmesi, politika belirlenmesi ve hedeflerin hep birlikte oluşturulması gereken bir sektör. İşte bu açıdan, bu toplantılar çok önemli." şeklinde konuştu.
Şıldak, “Balıkesir Sadece İkinci Konut Olarak Görülmemeli”
Hedefleri netleştirmek gerektiğini vurgulayan Şıldak, “İlçelerimizde neleri ön plana çıkaracağız? Bizim oradaki ürünlerimiz nelerdir? turizm ögelerimizi ne olarak pazarlayacağız? Ayrıca Balıkesir'in yazlık bir şehir olarak tanımlanması, ikinci konutların ağırlık kazandığı bir yer olması beni rahatsız ediyor. İnsanlar buraya dinlenmek için geliyor, ama turizm sadece böyle bir şey değil.” dedi.
Vali Şıldak, "Balıkesir Cesaretiyle En İyi Olacak"
Marka Şehir Balıkesir’de üst ölçekte bir paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Şıldak, "İlimizin bir değişime ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Daha cesur ve en iyi olmaya ihtiyacımız var. Markalarımızın daha belirgin hale getirilmesi ve öne çıkarılması için farklı bakışlara ihtiyaç var. Tabi ki bunları söylerken otellerimizle, konaklama tesislerimizle ve restoranlarımızla ilgili çok güzel gelişmeler olduğunu da görüyoruz. Ancak Balıkesir'de, turizm sektörünün hizmet sağlayıcısı olan bu tesislerimizin daha da sayısının artması, niteliğinin yükseltilmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Termal tesisler ile yaz turizmine hitap eden işletmelerimizin fiziki mekan yenilemesinden tutun da personel eğitimine, hijyene kadar kendilerini gözden geçirmeleri gerekiyor. Balıkesir'i turizm alanında geliştirecek, bir seviye atlatacaksak herkes elini taşın altına koymalı, fakat turizm işletmelerinin ve bu sektörden para kazanan insanların çok daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Biz kamu olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yapmaya hazırız. Bu çalışmaları kamu olarak iyi bir koordinasyon altında yürütmekle birlikte iyi bir stratejimiz de olmalı. İlimizde bu değişim ve dönüşümü hızlandırmak için çalışıyoruz. Marka Şehir Balıkesir ve Gastronomi Şehri Balıkesir çalışmaları bu değişimde atılmış güçlü adımlar. Bunların devamını yine aynı kararlılık ve katılımla getireceğiz." şeklinde ifade etti.
Şıldak, “Balıkesir Üst Kimliğinde Toplanmalıyız”
Çalışmalarda dağınıklığın önlenmesi gerektiğini dile getiren Vali Şıldak, “Güçlü olmak istiyorsak, bir çatı altında, genel bir perspektifle aynı yolda yürümeliyiz. Yani bir fuara katılacaksak ilçelerin stantları farklı yerlerde olmamalı. Bir ilçenin çok daha öne çıkan özellikleri olabilir ama onlar Balıkesir üst kimliğinin altında yer almalıdır. İlçelerimizin çok farklı özellikleri ve birbirinden ayırt edilmiş yönleri var. Ama bunlar bizim Balıkesir olarak birlikte hareket etmemizin önünde bir engel değil, tam tersine bir zenginlik ve çeşitlilik.” diye konuştu.
Şıldak, "Balıkesir Çok Önemli Bir Lokasyonda"
Pandemi sonrası iç turizmde patlama beklendiğini açıklayan Vali Şıldak, "1915 Çanakkale Köprüsü, Balıkesir’e yakın çok büyük bir yatırım olarak hizmete girdi. Bu önemli yatırım sadece İstanbul'u değil, Avrupa'yı da körfez bölgemize ve kuzey bandımıza yaklaştıran çok önemli bir bağlantı noktası. Ayrıca körfezimizde ve merkezde birer havalimanımız var. Balıkesir denizden, karadan ve havadan turizmde yeni gelişmelerle akına uğrayacak bir lokasyonda. Hepimiz hazırlıklı olmalıyız. Bütün sektör de bunun farkında. Hazırlıksız yakalandığımız, yazlık turizminden öteye gidemeyen, turizmi 12 aya yayamamış bir şehirle karşı karşıya kalabiliriz."şeklindeki sözleriyle dağınıklığın önlenmesi ve herkese turizm için bir araya gelme çağrısında bulundu.
Balıkesir’in turizm Yolculuğunda Enerji Var
Manyas Kuş Cenneti'nde yapılan yenileme çalışmalarıyla güzel bir görünüme kavuştuğunu sözlerine ekleyen Şıldak, “Manyas Kuş Cenneti Balıkesir’in marka değeridir. Buraya ilk geldiğimde oraya gittim ve o bakımsız, ilgisiz halini gördüm, çok üzüldüm. Daha sonra birtakım yenilemeler ve gelişmeler oldu. Şimdi Manyas Gölü'nün çevresini de kapsayacak oradaki kırsal yerleşimlerimizi de içine alan doğal bir alan düzenlemesinin peşindeyiz.” dedi.
Turizmde Güçlü ve Emin Adımlar
Bu yaz sezonunun çok farklı olacağını ve turizm için güçlü çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yapan Vali Şıldak, "Balıkesir'de yürüttüğümüz planlı çalışmalarla spor turizminden sağlık turizmine, kültür turizmden doğa turizmine kadar olan yelpazede paydaşlarımızla birlikte projeler geliştirdik. Kurumlarımıza bunların yol haritalarını, faaliyet planlarını gönderdik. Bunlara sahip çıkılması ve sonuçlarının alınması için çaba gösterilmesi gerekiyor. Son iki yıl içerisindeki girişimlerin çok önemli ve kendinden emin çalışmalar olduğunu söylemek istiyorum. Gastronomi Şehri ve Marka Şehir çalışmalarımızın her biri turizm açısından çok kıymetli. edremit, Aeneas Kültür Rotasında çok güzel bir geçiş noktasında, sahip çıkılması gereken bir değer." şeklindeki ifadeleriyle güçlü bir birliktelik oluşturulması için öncülük yapmaya hazır olduğunu vurguladı.
Toplantının ikinci bölümünde Balıkesir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay’ın moderatörlüğünde yapılan panelde konaklama tesisi sahipleri ve yöneticileri, seyahat acentaları, turizm dernekleri ve odaların temsilcileri sektörde yaşanan sorunları ve beklentileri ile turizm alanında yapılması gereken çalışmalara ilişkin görüşlerini ifade ettiler. Kazdağları Milli Parkının ekonomiye katkısının arttırılması için yapılacak çalışmalardan günlük gelen turist sayısının artması için İDO deniz seferlerinin düzenlemesine, acentalar tarafından Balıkesir’in tanıtımının daha etkili yapılmasından alternatif turizm dallarına ağırlık verilmesine kadar bir çok konunun görüşüldüğü panelde, İl Müdürleri kurumlarının turizm alanında yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Fikir alışverişlerinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle toplantı sona erdi.
Balıkesir turizm Sezonu Hazırlık Toplantısına Vali Şıldak’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanı SG. Bnb. Emrah Kadir Çakır, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, Çanakkale ve Balıkesir TÜRSAB Bölge Başkanı Ahmet Çelik, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşları, odalar, borsalar ve turizm sektörünün temsilcileri katıldı. (İsmail Özdemir)
Yorumlar
Kalan Karakter: