Balıkesir’de işveren, iş arayan ve öğrencileri bir araya getirerek kalifiye eleman istihdamını güçlendiren ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen Balıkesir İstihdam Fuarı, Balıkesir Meslekî Beceriler Fuarıyla birlikte Avlu Kongre Merkezinde kapılarını açtı.
Meslekî ve teknik eğitime yönelik çalışmaların yaygınlaştırmasını sağlanmak, ilgi oluşturmak ve farkındalığı geliştirmek amacıyla yapılan fuarda 50 firma tarafından açılan stantlarda işgücü arz edenler ve talep edenler bir araya geldi. Vali Hasan Şıldak’ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen fuarda firmaların yanı sıra farklı ilçelerden mesleki ve teknik eğitim veren 24 okul yer aldı.
Vali Hasan Şıldak açılışta yaptığı konuşmada, eğitim ile iş hayatının uçlarını birleştirerek bir köprü kurmak istediklerini söyledi. Şıldak; “İlimizdeki İstihdam Fuarı’nı, Ocak ayında yaptığımız İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda kararlaştırmıştık. Maksat işveren ile gençlerimizi, sektörle çalışma adaylarımızı bir araya getirmek, uçları birleştirmektir. İŞKUR Müdürlüğümüzün yoğun gayret sarf ettiğini biliyorum. Yine Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, Borsamız, Üniversitelerimiz bu işe paydaş olarak katıldılar. Burada fuara katılım sağlayan firmalarımızın stantları bulunuyor. Mesleki eğitim alanında öğrenim görenler, üniversite ve meslek lisesi öğrencilerimiz burada bulunuyor. Amaç ifade ettiğim gibi imalat sektörümüzün gerçek ihtiyacı olan çalışma adaylarını bilinçli şekilde o alanlara yöneltip eğitim basamaklarından itibaren o uçları birleştirmek gerekiyor. Türkiye’de maalesef eğitim modelimiz biraz yukarılara gözümüzü dikmemize sebep oluyor. Yani kimse şuanda kaynakçı olmak istemiyor. Kimse ara insan gücü dediğimiz asıl toplumun bütün ihtiyacını karşılayan meslekleri, el sanatları, ustalık gerektiren meslekleri yapmak yerine daha farklı alanlarda kolay bir hayat tarzıyla buluşmayı arz ediyorlar. Bu da toplumun ve hayatın gerçeklerine uyumlu bir gerçeklik tablosu ortaya koymuyor. İstihdam Fuarının bu bilincin oluşmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum. İlimizdeki bu faaliyeti önemsiyorum.” şeklinde konuştu.
İlimizde dezavantajlı gruplara yönelik yürütülen çalışmalardan biri olan Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum adlı Uyuşturucuyla Mücadele Projesi sayesinde bağımlı gençlerin kalıcı istihdama kavuştuğunu sözlerine ekleyen Şıldak, “Madde bağımlısı gençlerimizi tedavi ve rehabilitasyon süreçleriyle bağımlılığından uzaklaştırılmalarını ve hayata tutunmalarını sağlıyoruz. Bir buçuk yıldır bu proje kapsamında gençlerin hayata kalıcı bir tutulma sağlayabilmeleri için istihdam ve mesleki eğitimi devreye soktuk. Yani gencimiz tedavisi tamamlanıp topluma uyumlu hale getirilip daha sonra arınma süreçlerini tamamlamasını takip eden dönemde eğitime dahil oluyor. Organize Sanayi Bölgemizde faaliyet gösteren MESTEM’de belli süre eğitim görüyorlar. Şu anda beş gencimiz burada gaz altı kaynakçılığı kursu alıyor. Ve başta Sanayi Odası Başkanımız olmak üzere sanayicilerimiz, işverenlerimiz bu gençler kendi tesislerinde istihdam edecekler. Ben bu uygulamaya hayat veren bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye belirtti.
Açılış programının konuğu olan sunucu Pelin Çift yaptığı söyleşi ile kariyer yolculuğunu ve deneyimlerini paylaştı. Gençlerin sorularını cevaplayan Çift, kariyerde istenilen hedefe ulaşmak için asla pes etmemek ve çok çalışmak gerektiği vurgusu yaptı.
Kurdela kesimiyle gerçekleşen fuar açılışı sonrası Vali Şıldak firmalara ait stantlar ile öğrenciler tarafından yapılan ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti. Öğrencilere başarılı bir şekilde yürüttükleri çalışmalarında kendilerini daha da geliştirmelerini tavsiye etti.
(Bekir Terzioğlu)
Yorumlar
Kalan Karakter: