Kutlama programları kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtına Çelenk Sunma Töreni gerçekleştirildi. Törende Vali İsmail Ustaoğlu, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Atatürk Anıtına çelenk sundular. Çelenklerin sunulmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile buradaki tören sona erdi.
Daha sonra Kuvâ-yi Millîye Meydanı'nda devam eden kutlamalar Vali İsmail Ustaoğlu, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz vatandaşları selamlaması ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Eylül Balıkesir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu ile ilgili mesajı okundu.
Kutlama programı İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tarih Öğretmeni Füsun Genç'in 6 Eylül'ün Balıkesir için önemini anlatan konuşması ile devam etti. Daha sonra Ercan Kıvrak İlkokulu öğrencisi Elif Eylül Soylu’nun 'Ben Balıkesir’im' ve Kadriye Kemal İlkokulu öğrencisi Yusuf Mert Afacan’ın ‘Bu Şehirde’ isimli şiirleri duygulu anlar yaşattı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Balıkesir’in kurtuluşunun 101. Yılı tarihin her döneminde, adı kahramanlıklarla anılan, Kuvây-ı Milliye Şehri’nin güzel insanları, kıymetli hemşehrilerim; bugün, Balıkesir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun, 101. Yıldönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz. Kurtuluşumuzun 101. Yıl Dönümü kutlu olsun.Osmanlı topraklarının fiilen işgal edilmeye başlanması; 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali sonrası; kahraman Balıkesirliler; okuma yurdu ile Alacamescit toplantılarını organize etmiş; 41 kişilik heyetle Balıkesir’de örgütlü direnişi başlatmıştır. Düşmanı bitirecek ve topraklarımızdan söküp atacak gücün namlunun ucunda olduğuna inanan Balıkesir; ülke savunmasının, bölge direnişinden geçeceği bilinciyle 5 kongre ile, milli mücadele’yi sevk ve idare ederek Kuvây-ı Milliye’nin başkenti olmuştur. Tarihe geçen şanlı direnişi ile 6 Eylül 1922’de özgürlüğüne kavuşan Balıkesir’imizin bir evladı olmaktan, er daim gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün başlattığı, bağımsızlık yürüyüşünde; milli mücadele ateşinin yakıldığı ilk şehir olan, Balıkesir’e hizmet etmek, sizlerle aynı yolda yürümek, benim için bir şereftir. 6 Eylül; modern, güçlü ve büyük Türkiye’nin cumhuriyet ile taçlandırılacağı süreçte; bağımsızlığını, her şeyin üstünde tutan bir halkın, işgalci güçlere karşı destan yazdığı bir serüvenin adıdır. Topyekûn mücadelenin ve vatanı sahipsiz bırakmamanın sembolü olan, Kuvây-ı Milliye ruhunun yansımasıdır 6 Eylül Bu ruh, her türlü imkânsızlık içinde, canlarını ortaya koyarak; vatan savunmasını bırakmayan, atalarımızın ruhudur. Ve millî mücadele, bu ruhla verilmiş, kurtuluş savaşı, bu ruhla kazanılmıştır. Savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu, Balıkesir’in başlatmış olduğu bu bölgesel savunmadan ilham almış; ve Balıkesir, milli mücadele’nin devleşen ili olarak tarihteki yerini almıştır. Balıkesir’imizin milli mücadele ruhu ve destanlar yazdıran kurtuluşumuz; bugün de yol göstericidir. Bugün biz de; bağımsızlık yolunda atalarımızın ortaya koyduğu aynı ruh, irade ve inançla çalışıyoruz. Bizler, cesaretle yazılan şanlı tarihimize sahip çıkmaya, Kuvayi Milliye ruhunu, diri tutmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle; başta gazi Mustafa kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; tüm milli mücadele kahramanlarımızı, rahmet ve minnetle anıyor; bağımsızlığını, her şeyin üstünde tutan, tüm hemşehrilerimin 101’nci kurtuluş yıldönümünü kutluyorum. Ne mutlu Türküm Diyene"
Günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından meydanı dolduranların coşkuya alkışla eşlik ettiği kutlamalar Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Ekibinin gösterisi ile devam etti. Balıkesir Diriliş Mehteran Takımının vatan aşkını coşturan gösterisinin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Bandosu gerçekleştirdiği müzik dinletisine meydanı dolduran vatandaşlar alkışlarla eşlik etti.
Kurtuluşun 101 inci yılında Kuvâ-yi Milliye ateşinin hiç sönmeyeceğini bir kez daha gösteren kutlama programının son bölümünde gerçekleşen Geçit Töreni, protokol ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Vatandaşların bayraklar ve alkışlarla eşlik ettiği geçitte gaziler, izci ve sporcu öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet araçları ile askeri araçlar yer aldı. Ayrıca kurtuluş Savaşının zor günlerinde düşmanı korkutarak kaçırdıkları rivayetiyle bilinen geleneksel Tülütabakların geçidi coşkuya farklı bir renk kattı.
(Bekir Terzioğlu)
Ayrıntılı fotoğraflara sayfalarımızı beğenerek aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
https://www.facebook.com/korfezdehaber
https://www.facebook.com/groups/korfezdehaber
https://twitter.com/korfezdehaber
Yorumlar
Kalan Karakter: