Balıkesir Valiliği tarafından yürütülen ve toplumun daha özenle yaklaşılması gereken kesimlerini hedef alan Balıkesir Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi kapsamında Koruyucu Aile Tanıtım Programı gerçekleştirildi.
Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi, toplumdaki incinebilir bireylerin sosyal, duygusal ve ekonomik yapılarını korumak ve iyileştirmek adına etkili rol ve sorumluluk alan bir anlayışa sahip olarak çıktığı yolculukta, bir çok kesime dokunuyor.
Şehit yakınlardan engellilere, tecrübeleriyle ışık olan büyüklerden ekonomik zorluk çeken ailelere ve engellilere kadar bir çok kesimin yer aldığı projede Koruyucu Aile olmanın öneminin anlatıldığı programda, kendisi de Koruyucu Ailede büyümüş olan Kalben Derneği Başkanı Pelin Çalışkanoğlu Ekşi katılımcılara kendi hayatından kısa hikayeler anlattı. Koruyucu Aile olmanın bir kişinin değil bir neslin hayatını değiştirdiğini söyleyen Pelin Çalışkanoğlu Ekşi, “Bir Çocuk Yetişir, Tüm Dünya Değişir” sloganıyla yola çıkan Kalben ‘Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği’nin yaptığı faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Avlu Kongre Merkezinde düzenlenen Koruyucu Aile Tanıtım Programı’nda ayrıca ikinKoruyucu Aile de konuşma yaptı. Koruyucu aile olma serüvenlerini anlatan aileler kan bağı değil can bağı ile bağlanarak bir aile olmanın mutluluğu yaşadıklarını ifade ettiler. 2015 yılında şehit olan Şehit Astsubay Deniz Gökçün’ün koruyucu aile olmuş annesi de programda yaptığı konuşmada, oğlunun şehit olmasının ardından yaşadığı üzüntü sonrasında, ailelerine katılan kız evladı ile hayata tekrar bağlandığını söyledi.
“Ülkemiz Dünya’ya Örnek Oluyor”
Koruyucu ailelerin sadece bir çocuğun hayatı olmadığını, o çocukla devamlılık içerisinde dünyaya gelecek olan bir neslin hayatının değiştiğini söyleyen Vali Şıldak programda yaptığı konuşmada, anlattıkları tecrübeleriyle örnek olan koruyucu ailelere teşekkür etti. “Her Çocuğun Bir Ailesi Olmalı” diyen Vali Şıldak “Koruyucu Aile Tanıtım Programı” ile Balıkesir’de koruyucu aile uygulamasını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirterek, “Toplumda el uzatılması gereken “dezavantajlı” dediğimiz bu insanlarımızı devlet olarak muhakkak surette kucaklamalıyız. Özellikle son dönemlerde bu konularda çok önemli adımlar atıldı. Hayat koşullarının iyileştirilmesi konusunda devletin eksik bıraktığı hiçbir alan yok. Korunmaya muhtaç çocuklarımızı gerek evlatlık kurumu, gerek çocuk evleri gibi yapılar içerisinde onları sahiplenerek hayata hazırlama süreçleri çok itinayla sürdürülüyor. Yaşlılarımız, engellilerimiz gibi bütün bu kesimlerin devlet olarak bütün kurumlarımız adeta üzerlerine titriyor. Ülkemiz yaptığı çalışmalarla, insani noktada attığı bu adımlarla dünyaya örnek oluyor.” şeklinde konuştu.
“Toplumdaki Birlik Beraberlik Ruhu Gelişmeli”
Türkiye'deki koruyucu aile sayısının 6877 olduğunu açıklayan Vali Şıldak, “İlimizde 174 koruyu ailemiz var. Ve bu 174 ailemiz 195 çocuğumuzu sahiplenmiş, onlara annelik-babalık yapar hale gelmiş durumda. Balıkesir olarak bu sayılarla 16’ncı sıradayız. Vatandaşlarımızı gösterdikleri bu özen konusunda tebrik etmek istiyorum. Yaptığımız bu çalışmalarla farkındalığı arttırıp daha iyi bir konumda olma gayretindeyiz. Amacımız toplumdaki birlik beraberlik ruhunu geliştirmektir.” ifadelerini kullandı.
Balıkesir’de sosyal çalışmalara büyük önem verdiklerini belirten Vali Şıldak, yürütülen projeler hakkında bilgiler verdi. ‘Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi’nin altı bileşeninden birinin korunma ihtiyacı olan çocuklarımız olduğu aktaran Şıldak, “Çocuklarımızın aile ortamında sıcak bir yuvada hayata hazırlanmaları için koruyucu aileliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Çocuklarımıza sahip çıkma konusunda devletimizin hiçbir eksiği yok fakat bilimsel araştırmalar gösteriyor ki hiç bir çocuk, çocuk evinde aile sıcaklığı kadar mutlu olamıyor. İyi özellikler, iyi alışkanlıklar kazanamıyor. Türk toplumunun aile yapısının sıcaklığını, şefkatini hissedemiyor. İşte bu yüzden koruyucu aileliği çok önemsiyoruz.” dedi.
Toplumun benimsemediği hiçbir sosyal çalışmanın tam olarak sonuca ulaşamayacağını vurgulayan Vali Şıldak, Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi’nin yanı sıra uyuşturucuyla mücadelede de herkesin birlik olması gerektiğini söyledi. Tüm kesimlerin insan merkezli, samimiyete dayalı, güçlü toplum amacıyla hedefe kilitlenmesi halinde her alanda çok daha iyi noktalara gelineceğini ifade eden Şıldak, sosyal problemlerin üstesinden gelme noktasında iradenin güç ve cesaret kazanacağını belirtti.
Koruyucu Aile Tanıtım Programına Vali Hasan Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak’ın yanı sıra Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanı Tuğg. Mahmut Büyükcingi, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın Eşi Mehtap Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İlter Kuş, Baro Başkanı Av. Erol Kayabay, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost, Kalben Derneği Başkanı Pelin Çalışkanoğlu Ekşi, şehit yakınları ve gaziler, koruyucu aileler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının temsilcileri, okul müdürleri, din görevlileri ve muhtarlar katıldı.(Bekir Terzioğlu)
Yorumlar
Kalan Karakter: