Balıkesir'de afetlere müdahale kapasitesinin yükseltilmesi çalışmaları kapsamında Türkiye afet Müdahale Planı (TAMP)–Balıkesir 2021 Yerel Düzey Masabaşı ve Saha Tatbikatı yapıldı.
afet ve acil durum hallerine karşı alınacak önlemleri belirlemek, yapılacak çalışmaları denetlemek, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen program Vali Hasan Şıldak başkanlığında yapılan afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı ile başladı. Toplantıda konuşan Vali Şıldak “Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. İlimiz de yüksek riskli deprem bölgesinde bir coğrafya. Bugün yapılacak Yerel Düzey Masabaşı ve Saha Tatbikatının depremlere kapsamlı müdahale etmek anlamında çok önemli olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Toplantının devamında İl afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin, TAMP-Balıkesir afet Müdahale Planlama süreci, plan içerikleri, hizmet gruplarının sorumlulukları, çözüm ortaklarının görevleri, afet ve Karar Destek Sistemi (AYDES), yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda kurul üyelerini bilgilendiren bir sunum yaptı.
Vali Şıldak hazırlanan olası deprem senaryosu ile ilgili yapılacak tüm çalışmaların gerçeğini aratmayacak şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Olası afetlerde iletişimden ulaşıma birçok konuda kurumların kendi görev alanları ile ilgili varsa eksikliklerin giderilmesi için kurul üyelerinin görüş ve önerilerini alan Şıldak, her türlü afette hızlı bir şekilde ve ilk anda sahada bulunulması gerektiğinin önemine değindi. Vali Şıldak, toplantının ardından tatbikata katılacak ekipleri inceledi, bilgiler aldı.
Yapılacak tatbikatın senaryosu gereği bugün saat 07.30’da Balıkesir merkezinde 5,2 şiddetinde bir deprem meydana geldiği ve çalışma gruplarının seviye 1’den afete müdahale edeceği şeklinde bilgi verildi.
Vali Şıldak'ın telsizle tatbikata başlama talimatını alan ekipler, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Şehit İtfaiye Eri Kamil Çağlar Eğitim Merkezine hareket etti. Meydana gelen depremle ilgili başlayan tatbikatla ekipler, çöken ve enkaz altında kalan vatandaşların bulunduğu bir binada çalışmalara başladı. Gerçeğini aratmayan tatbikatta megafonla enkaz altındaki vatandaşlara 'sesimi duyan var mı?' diye seslenen ekipler, daha sonra sismik ses dinleme cihazıyla enkaz altını dinledi. Arama kurtarma köpeklerinin de enkazda yaptığı arama ile enkazdan bir yaralı çıkartılarak hastaneye kaldırıldı. Deprem esnasında bir kişinin binadan telaşla kaçarak okulun sulama havuzuna düştüğünü öğrenen dalgıçlar ise su altı arama çalışmaları ile maket bir kişinin cansız bedenine ulaştı. Tatbikatta, meydana gelen depremle ağaç imalat ve sanayi alanında faaliyet gösteren bir fabrikada yangın çıktığı ve çıkan yangında fabrikada mahsur kalan işçilerin olduğu bildirilmesi üzerine itfaiye ekiplerince müdahale edilerek yangın kısa sürede kontrol altına alındı.
Vali Hasan Şıldak, tatbikatta fiili müdahalede bulunan AFAD, emniyet, jandarma, UMKE, Gönen Doğal Afetler Kurtarma Derneği (GÖNDAK), Dursunbey Arama Kurtarma Derneği(DAK) ve İhsani Yardım Vakfı (İHH)'nın katıldığı 390 kişiden oluşan ekiplere teşekkür etti. Şıldak, “Şimdiye kadar gördüğüm en gerçekçi ve en disiplinli çalışma. Burada yaptıklarınız örnek teşkil edecek düzeydeydi. Bu çalışmalar ışığında kendimizi daha da geliştireceğiz. Bu organizasyonda görev alan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Tatbikat sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Şıldak, tatbikatın çok etkili ve iyi sonuçları olan bir çalışma olarak tamamlandığını söyledi.
Deprem konusunda Balıkesir'in riskli iller arasında yer aldığını vurgulayan Şıldak, “Bütün kurumlarımız çok güzel bir organizasyonla düzenli, disiplinli, iyi çalışılmış bir senaryoyu uyguladılar. Birden fazla arama kurtarma çalışmasının yürütüldüğü tatbikat esnasında bir suda boğulma olayına, bir yüksek katlı binada mahsur kalma olayına müdahaleler yapıldı. Zincirleme bir müdahale etkisi ile çok kapsamlı bir çalışma gördük. Yaklaşık bir saat süren bu çalışmada kurumlarımız bir zincirin halkaları gibi iyi bir koordinasyonla çalışmalarını ortaya koydular. Sivil toplum kuruluşlarımız, arama kurtarma ve telsiz muhaberesi ile uzmanlaşmış olan ekiplerimiz de çalışmamızı anlamlı kıldılar. Yaklaşık 390 kişinin katılımıyla çok etkili, iyi sonuçları olan aynı zamanda eksiklerimizi görme, açıklarımız varsa bunları fark etme fırsatı da veren bir çalışma olduğunu düşünüyorum. En başta deprem, sel olmak üzere bizi her zaman üzen can ve mal kayıplarına sebep olan tabii afetler uzak olsun, bunları yaşamayalım. Deprem konusunda da İlimizin risk durumu ortada. Tabii afetlere her zaman hazır olmamız gerekiyor, içinde bulunduğumuz afet eğitim yılı dahilinde İçişleri bakanlığımızın başlattığı bu kampanyaya biz de bir proje hazırlayarak katıldık. Eğitim çalışmalarımızı AFAD, Büyükşehir Belediyemiz, Orman Bölge Müdürlüğümüz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında gerçekleştirilen bir ortak çalışma ile bir proje çalışması ile sürdürüyoruz. Burada da yine yüksek rakamlara ulaştık ama yıl sonuna kadar Bakanlığımızın bize belirlemiş olduğu hedefleri yakalamak istiyoruz. İşte böylesine anlamlı bir yılda bu planlı çalışmayı ortaya koymak da Balıkesir için bir kazanım oldu.” şekline konuştu.
Yapılan çalışmalarla toplumdaki afet farkındalığını yükseltmek ve afet bilincinin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Şıldak vatandaşların dikkatlerini bu konunun üzerine çekilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye afet Müdahale Planı (TAMP)–Balıkesir 2021 Yerel Düzey Masabaşı ve Saha Tatbikatını Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Garnizon Komutan Vekili Tuğg. Mahmut Büyükci̇ngi, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, Vali Yardımcısı Mustafa Çek, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, Karayolları Bursa 14. Bölge Müdürü Ömer Güzel, Ulaştırma ve Altyapı 4. Bölge Müdür Vekili Muhtesin Sevinç, İlbank Bursa Bölge Müdür Yardımcısı Harun Soner Okutan, BKT İzmir Bölge Müdürü Levent Ardıç, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sadullah Özel, UEDAŞ Müdürü Musa Yılmaz, Tarım İl Müdürü Erkan Alkan, İl Göç İdaresi Müdür Vekili Tolga Serbest, İl afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin, Defterdar İzzet Patan, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, T. Kızılay Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Av. Şükrü Güney, İtfaiye Daire Başkanı Halil Yılmaz katıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: