Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; bu yıl 13.’sü düzenlenen Zeytin Hasat Günleri’nin 3. gününde ‘Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya’ adını taşıyan panele sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar yönetirken panele; Portekiz Cepaal Alantejo Zeytinyağların Araştırma ve Tanıtım Merkezi Teknik Müdürü Henrique Herculano, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın yanı sıra Yazar-Gurme-Gezgin-Müzisyen Ayhan Sicimoğlu da konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıda; Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın yanı sıra Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Manisa Milletvekili Utku Çakıröz, Yunanistan’ın İzmir Konsolosu Arygros Papolvia, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği yöneticileri, sektör temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu hazır bulundu.
Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Turizm Danışma Bürosu, Ayvalık Ticaret Odası ve Esnaf Sanatkarlar Odası işbirliği ile hazırlanan ‘Ayvalık’ın En İyi Lezzet Noktaları’ yarışmasında dereceye giren firmalara da ödüllerinin dağıtıldığı panelin açılış konuşmasını Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı yaptı.
Ayvalık Ticaret Odası olarak ilçenin dünyaca ünlü zeytinyağına Coğrafi İşareti alınmasını sağladıklarını hatırlatan Başkan Kantarcı, Coğrafi İşaret’in Ayvalık Zeytinyağı’nın taklit edilmesinin önüne geçtiğini savundu.
Zeytinyağının çok değerli bir sağlık iksiri olduğunun altını çizen Benhan İbrahim Kantarcı, ABD ve Avrupa’da yapılan araştırmalarda zeytinin ve zeytinyağının faydalarının saymakla bitmediğini belirtti.
Panel açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise geçmişte yaşanılan zeytinlik alanlarının imara açılmasına ait hatalara bundan böyle hiçbir zaman için izin verilmeyeceğini vurguladı.
Ayvalık Zeytinyağı’nın tanıtımı için 13 yıldan bu yana sürdürdükleri Zeytin Hasat Günleri’nin de katkılarıyla günümüzde zeytinyağı tüketiminin 2 litreye ulaştığını belirten Başkan Gençer, 2 milyona yakın zeytin ağacının bulunduğu Ayvalık’ın dünyaca ünlü zeytinyağının hak ettiği noktaya ulaşması için çalışmaların tüm hızıyla süreceğinin de altını çizdi.
Toplantı açılışında konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da Türkiye’deki zeytinlik alanların maden sektörüne talan edilmemesi için TBMM çatısı altında yaptıkları mücadeleleri anlatarak, insan sağlığına çok büyük faydaları olan zeytinyağının temel unsuru olan zeytin ağacını sonuna kadar koruyacaklarını vurguladı.
Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’da yaklaşık 2 ay önce atandığı Ayvalık’ta 13. Zeytin Hasat Günleri etkinlikleri için çok yoğun hazırlıklara tanık olduğunu kaydederek, zeytinin ilçe ekonomisinde daha da fazla getiri sağlayabilmesi için Ayvalıklılarla birlikte yoğun çaba içerisinde bulunacaklarını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından 7 ayrı kategoride 84 işyeri arasında vatandaşların oylarıyla Ayvalık’ın En İyi Lezzet Noktaları organizasyonda dereceye giren restaurant, tost büfeleri, kafeterya ve mekanların sahiplerine plaket ve belgeleri ünlü gurme, yazar ve milletvekilleri tarafından verildi. En önemli sosyal projelerden biri olan Zeytin Çekirdekleri, ilginç kareografileriyle panele katılanlara müthiş bir konser verdi.
Konserin ardından başlayan panelde konuşan Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım bu yıl zeytin rekoltesinin bu yıl son derece yüksek olacağını vurguladı.
Geçtiğimiz yıl 170 bin ton olan zeytinyağı üretiminin bu yıl 250 bin ton olmasının beklendiğini belirten Ali Ekber Yıldırım, bu yıl 41 bin tonluk zeytinyağı ihracatının rekor olduğunu söyledi. Bu rekorun yüzde 68 oranında dökme zeytinyağı olarak gerçekleştiğini anlattı.
Türkiye’de tüketim, üretim ve ihracat alanlarında uyumlu bir ivmenin yakalandığını kaydeden Yıldırım, Bakanlığın da bu uyumu oluşturacağı üretim politikalarıyla desteklemesi gerektiğini savundu.
Zeytin Yasası’nın sıklıkla değiştirilmesine yönelik girişimlerin bulunduğunu hatırlatarak, bu yasanın bugüne kadar 7 kez değiştirilmeye yeltenildiğini ve artık bu yasaya hiçbir şekilde dokunulmaması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’de ilk coğrafi işareti alan ilçenin Ayvalık olduğunu belirten Yıldırım, “Ama zeytinyağında da en çok tağşişin yaşandığı ilçe de Ayvalık. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.
Panelde konuşan Portekiz Cepaal Alantejo Zeytinyağların Araştırma ve Tanıtım Merkezi Teknik Müdürü Henrique Herculano da, Portekiz de 130 bin zeytin üreticisinin bulunduğunu kaydederek, “Portekiz zeytinyağı üretiminde 5 ayrı bölgeye ayrılıyor. Portekizde zeytinyağı eski tarihlerden itibaren bulunmakta olan bir kültürdür.1950-1960 ‘lar da Portekizde ağaçların kesildiği için eski günlerine döndürme arzusu ile zeytinciliğe önem verilmektedir. Fabrikalarımızda farklı tiplerde zeytin türleri yetiştirilmekte olup İspanyol ve Yunan kültürüne ait zeytin türleri de dahil edilmektedir. Portekiz de bizde tıpkı Ayvalık gibi coğrafi işarete önem veriyoruz. Ülke genelindeki zeytin üretimimiz kooperatifler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bazı kooperatiflerin tek başına üretimi örneğin Fransa’nın ürettiği zeytinyağından çok çok fazladır. Portekiz de 5 ayrı zeytin üretim bölgesinde ayrı ayrı pek çok coğrafi işaret bulunmaktadır. Bazı coğrafi işaretler ürün şartnamesinin yeterli olmaması nedeniyle başarısız olmuştur. Ama genelde Portekiz de kaliteli zeytinyağı üretiminin temelinde coğrafi işaretli markalar başarılı olmuşlardır” dedi.
Henrique Herculano zeytinyağının geleceğin petrolü olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.
Panelde konuşan Yazar-Gurme-Gezgin-Müzisyen Ayhan Sicimoğlu da, Amerika da düzenlenen uluslararası zeytinyağı yarışmasında Yunanistan’ın 45 kez altın madalya aldığını ve hatta bu konuda dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İtalya’yı da geçtiğini belirterek, bu uluslararası yarışmaya Türkiye’nin geçen yıl ilk kez Ayvalıklı Zeytinyağı Tadım Uzmanı Suzan Kantarcı Savaş’ın aracılığıyla katılmasını üzücü bulduğunu söyledi.
Panel, konuşmacılara plaketlerin verilmesiyle sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: