Ayvalık’ta öğretmen ve öğrencilerden yeni bir yapılanma talebi
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen’li öğretmenlerle Cunda MTAL’li öğrenciler okul önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı.
Cunda MTAL bünyesinden ayrılması düşünülen eğitim bölümlerinin bir başka okulun binasında verilmesi yerine, öğrenci sayısı ve öğretmen kadrosuyla “Ticaret Meslek Lisesi” adıyla yeni bir yapılanmaya gidilebileceği önerilerek, böylelikle yeni bir binada, yeni isimle açılacak bölümlerin, oluşabilecek mağduriyetleri giderebileceğini savundular
Okul önünde yapılan basın açıklamasında, “Bugün, Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde bulunan bazı bölümlerin öğrenci, veli ve bölüm öğretmenlerine sorulmadan, mağduriyetler oluşabileceği göz önüne alınmadan verilen taşınma kararına karşı görüşlerimizi açıklamak için toplanmış bulunuyoruz” denildi.
Açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 14.06.2021 tarih ve E-70182848-105.02-26434197 sayılı yazıları gereği,Balıkesir Ayvalık Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde bulunan Büro Yönetimi,Yönetici Asistanlığı ile Muhasebe ve Finansman alanlarının, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı sonundan itibaren, Balıkesir Ayvalık Şehit Abdullah Tayyip Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine (Endüstri Meslek Lisesi) öğrenci,öğretmen ve donatımları ile birlikte taşınması kararı alınmış,okullara bildirilmiştir. Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde her okulun içinde farklı bölümlerin olabileceği düzenlemesi çok uzun zamandır olmasına rağmen, on yıldır eğitim- öğretime Turizm Grubu öğrencileriyle devam eden okulumuz, Büro Yönetimi Alanı Ve Muhasebe Finansman Alanlarının hangi sebeple önümüzdeki yıl taşınacağı konusunda öğretmenlere herhangi bir bilgi verilmemiştir. Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesindeki Ticaret Meslek Lisesi, Ayvalık Şehit Abdullah Tayyip Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi) bünyesine uygun olmadığını alan öğretmenleri ifade etmektedir. Ayrıca, daha çok hizmet odaklı olan, sektörde istihdam sağlayan Ticaret Meslek Lisesi bölümlerinin taşınacak olmasının, öğrenci kaybına neden olacağı düşünülmektedir. Bölümlerin taşınacağı okulun fiziki yapısı ve atölye şartlarının, bölümlerin ihtiyaçlarını giderebilecek düzeyde olup olmadığı belli değildir.” ifadeleri yer aldı.
“EĞİTİME TİCARİ KAZANÇ OLARAK BAKILMAKTADIR”
Mesleki Teknik Anadolu Liselerinin, döner sermaye işletmesine dönüştürüldüğünün hatırlatıldığı açıklamada, “Eğitime ticari kazanç olarak bakılmaktadır. Öğrenciler ve usta öğreticiler ile döner sermaye işletilerek daha fazla kazanç amaçlanmaktadır. Burada amaç kazanca odaklanmak yerine, öğrenciye en iyi eğitimi vermek olmalıdır.
Cunda MTAL’in proje okulu olması sebebiyle daha çok yabancı dil eğitimine ağırlık verilmektedir. Dolayısıyla öğretmen kadrosunun genelini sadece yabancı dil öğretmenleri oluşturacaktır. Fakat bölümlerimizde okuyan 168 öğrencinin girmiş olduğu derslerin çeşitliliği sebebiyle öğretmen kadrosunun yarısından fazlasının bu taşınmadan etkileneceği, norm problemlerinin ortaya çıkacağı, dolayısıyla iş barışının bozulacağı ortadadır. Öğretmenler mağdur olmaktadır” denildi.
“BAŞKA BİR OKULA ÜVEY EVLAT OLARAK GÖNDERİLMEK İSTEMİYORLAR”
Nakil yazısında belirtilmiş bölümlerin kültür dersleri öğretmenlerinin hangilerinin, hangi şartlarla okulda kalacağı ya da hangi şartlarla bu okuldan ayrılacağı konusunda nasıl bir gerekçe sunulacağının tüm öğretmenleri kaygılandırdığına dikkat çekilen açıklamada, “Çünkü gelen yazıda taşınmanın sebebi ve gerekçesi belirtilmediği gibi, hangi öğretmenin de, hangi alanların öğretmeni olduğu net değildir. Plansız öğrenci kontenjanları, sektörün ihtiyaçları ve Ayvalık’ın şartları düşünülmeden açılan okullar sebebiyle yönetici kadrolarının yaptığı hataların bedeli biz öğretmenlere ve öğrencilere ödetilmeye çalışılmaktadır. Proje okullarında kalma şartlarından biri olan 4+4 yıl şeklindeki dayatmalar sebebiyle kültür öğretmenlerinin de zaman içinde norm problemleri ortaya çıkacağı muhakkaktır. Yıllardır Ayvalık ilçesinde Ticaret sektörüne katkı veren bu bölümler 2011 yılında eski binasından sadece müdürlerinin müdür olabilme şartlarına katkı sağlama sebebiyle taşınmış, 10 yıl boyunca Turizm okulunun binasında üvey evlat muamelelerine ve arka planda olmaya mecbur bırakılmalarına rağmen, her yıl bölümlerine öğrenci almayı başarmıştır. 2011 de müdürlük hevesleriyle buraya taşınan Ticaret Lisesinin binasına şu anki ismiyle Zübeyde Hanım MTAL taşınmıştır. Dolayısıyla yıllar önce bir okulu olan bu bölümlerin gelecekleri sadece yöneticilerin iki dudağı arasına kalmıştır. Yöneticilerin döner sermayelerine direkt katkıları olmayan bu bölümler, yine başka bir okula üvey evlat olarak gönderilmek istenmektedir. Gönderilmek istenilen okulun fiziki şartları ve gelecekteki durumu da muammadır. Yani gönderilmesi planlanan Abdullah Tayyip Olçok MTAL fiziki şartlar dolayısıyla da öğretmen ve öğrenci ihtiyaçlarını karşılayacak fiziki yeterliliğe sahip değildir.” vurgusunda bulunuldu.
“YENİ NORM KADRO MAĞDURİYETLERİ YARATILMAMALIDIR”
Önerilerinin son derece açık net olduğunu belirten öğretmen ve öğrenciler yaptıkları açıklamada, “Cunda MTAL bünyesinden ayrılması düşünülen bölümler, öğrenci sayısı ve öğretmen kadrosuyla bir okul ismi alabilecek kadar köklü ve eskidir. Bu nedenle, Ticaret Meslek Lisesi adıyla yeni bir yapılanmaya gidilmelidir. Yeni binada, yeni isimle açılacak bölümlerin, oluşabilecek mağduriyetleri giderebileceğini düşünüyoruz. Yeni norm kadro mağduriyetleri yaratılmamalıdır. Öğretmenler zorlu geçirdikleri pandemi sürecinden sonra, tatile de endişe içinde girmemelidir. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı nasıl olacak kaygısı öğretmenleri yıpratmaktadır. Bunun önüne geçmek, öğrenci, öğretmen ve veli mağduriyetini göz önünde bulundurarak çözüm üretmek, bunu yaparken öğretmenlerin de görüş ve önerilerini almak gerektiğini ifade ediyoruz” ifadelerine yer verildi.(Suat Salgın)
Yorumlar
Kalan Karakter: