Ayvalık’ta 21 Mayıs 2021 tarihinde yaşanılan fırtına sonrasında 56 özel, 19 gezi ve 15 profesyonel balıkçı ruhsatlı teknenin, tamamen zarar görmüş ve 50 milyon liralık maddi hasarın oluşmuştu. Yaşanılan afet sonrasında Ayvalık’a acil olarak korunaklı yanaşma yeri yapılması konusunda Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile koordineli çalışmalar sonuç verdi.
Afet sonrasında ilçeyi ziyaret eden Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da talimatlarıyla Ankara’dan gelen ve yerinde incelemelerde bulunan bakanlık bürokratlarının “yapılabilir” onayı verdiği tekne yanaşma yerlerinde ilk sondaj çalışmaları yapılmaya başlandı.
Ayvalık’ta yapılacak iki balıkçı barınağı ile ilgili gerçekleştirilen ilk sondaj çalışması sırasında yapılan mini törende; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Gömeç Kaymakamı Ayvalık Kaymakam Vekili Akgün Corav, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Koordinatörlüğü İzmir 3. Bölge Müdürü Hacer Eke, İMEAK Aliağa Deniz Ticaret Odası Ayvalık Temsilcisi ve Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Ali Jale, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hikmet Memiş, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Sıray, Ayvalık Şefkat Evleri derneği Başkanı Fatma Cavlı ve kalabalık bir vatandaş topluluğu hazır bulundu.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Koordinatörlüğü İzmir 3. Bölge Müdürü Hacer Eke, törende yaptığı konuşmada, “İnşallah hep beraber bu projeleri tamamlayıp, hizmete sokacağız. Şu anda projelerin sondaj çalışmalarını başlatacağız. Daha sonra da inşallah plan aşamasına geçeceğiz. Ben çalışmalarımızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de, balıkçı barınakları ile ilgili yapılacak sondaj çalışmalarının Ayvalık için son derece önemli ve tarihi bir değeri olduğunu vurgulayarak, “Keşke geçtiğimiz Mayıs ayında o doğal afeti yaşamasaydık. Geçmişte seçim çalışmaları sırasında her aday renkli fotokopileri ellerine alıp, ‘Ayvalık’a balıkçı barınağı yapacağız’ diye yola çıktılar. Ama şimdi görüyoruz ki, bu konularda bakanlıklara şimdiye kadar herhangi bir başvuru bile yapılmamış. Resmi girişimlerde de bile bulunulmamış. Bizler bu konuda taahhütlerimizi yerine getirip, bu yönde gerekli başvurularımızı yaptık” dedi.
Ayvalık’ın balıkçı barınakları konusunda kenetlenmiş bir durumda olduğuna işaret eden Başkan Ergin, “Ayvalık’ta tekne sahipleri başta olmak üzere, balıkçılıkla geçimlerini sağlayan arkadaşlarımız ve gezi teknelerimizin bu önemli kamu yatırımına ihtiyacımız olduğunu her fırsatta dile getiriyorduk. Şu an için bu konuda geldiğimiz nokta, sondaj çalışmaları. İnşallah bu çalışmalarla bürokrasi ile siyasi birliktelikler, başta Ayvalık ve Büyükşehir belediyeleri olmak üzere sonuca ulaşacaktır. Bizden istenilen gerekli proje ve sondaj çalışmalarının maliyetlerinin karşılanmasıydı. Böylelikle hedefe daha çabuk ulaşılmasına katkı verecektik. Bizde bunu seven seve kabul ettik. Böylelikle süreci kısaltmış olduk. Bu konuda emeği geçen başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Birinde 120 diğerinde ise 60 ile 80 adet arasında tekne olacak
Balıkesir’in 20 ilçesi olduğunu hatırlatan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da yaptığı konuşma da, “Ama Ayvalık’ın ayrı bir güzelli var. Ayvalık, Balıkesir’in misafirhanesi. Tüm misafirlerimizi ağırladığımız yer. Burada stratejik planlarımızı yaparken, iki tane balıkçı barınağı planlamıştık. İkisinin de yapılmasıyla ilgili çalışmaları Ayvalık Belediye Başkanımız Mesut Ergin bey ile hazırlıyorduk. Bunun için geldik buraya baktık. Yazılarımızı yazdık. Onay verdik. Ama Mayıs ayı içinde olan ve bir çok balıkçımızı rahatsız eden, deniz ticareti yapan arkadaşlarımızı zarara sokan fırtına felaketi, bizim bu yöndeki çalışmalarımızı hızlandırdı. Bakanımız buraya geldi. Buradaki balıkçı barınağı ihtiyacının elzem olduğunu gördü ve projeyi hızlandırmak adına mesut başkanımızla beraber hemen kolları sıvadık. Bu projenin hayata geçmesi için üzerimize düşen her şeyi hızlı bir şekilde yapacağımızı söyledik. Bugün geldiğimiz nokta, inşallah yapacağımız zemin etütleriyle birlikte projenin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi noktasıdır. Burada ve Yunus Emre Parkı bölgelerinde hem balıkçılarımızın sığınacağı yerler yapılacak, hem de amatör teknelerin olumsuz hava koşullarından korunması sağlanılacaktır. Bu balıkçı barınaklarının birinde 120 diğerinde ise 60 ile 80 adet arasında tekneler olacaktır. Bölgedeki ihtiyacı karşılayacak olan ve kent estetiğine uygun güzel bir görseli de olacak balıkçı barınaklarının inşallah zemin etütleri sona erdikten sonra yapım aşaması için teknik çalışmalar da sona erecektir. Allah nasip ederse Ayvalıklıları bu güzel hizmetle kavuşturmuş olacağız” dedi.
Başkan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri yatırımların sadece Ayvalık’ta değil, Balıkesir’in 20 ilçesinde de aynı oranlarda gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından katılımcılara her iki balıkçı barınağının teknik özellikleri hakkında bilgi verilen mini sergide Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Koordinatörlüğü İzmir 3. Bölge Müdürü Hacer Eke konuklara brifing verdi.
Brifingin ardından; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve katılımcılar projenin ilk etabı olan sondaj çalışmalarının başlangıç butonlarına basarak çalışmalara start verdiler.
Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2021, 02:24