Propolis Nedir?İşçi bal arıları propolis'i, çam, meşe, huş, okaliptüs, kavak, kestane vb. ağaçlar ve bazı otsu bitkilerin tomurcuk, yaprak ve benzeri kısımlarından toplamaktadır. Propolis; reçinemsi kokulu ve rengi koyu sarıdan kahverengiye kadar değişen bir maddedir. Arı bu maddeyi, polenle ve başı ile thoraksı arasında bulunan bezlerden salgılamış olduğu aktif enzimlerle karıştırmaktadır.
Propolis içerisinde şu ana kadar 180 farklı bileşik tanımlanmıştır.
Propolis ortalama olarak, % 55 oranında reçineli bileşikleri ve balsamları, % 30 oranında balmumu, % 10 oranında aromatik yağları ve % 5 oranında arı poleni içermektedir. Kalan % 5'lik kısmında ise, flavanoidler, aminoasitler, B vitamini ve en önemli olarak tanımlayabileceğimiz antibiyotik içeriği bulunmaktadır.
Propolisin Arılar Tarafından Kullanımı
Propolis, kovan içi nem oranını belli bir düzeyde tutarak kovanı şiddetli yağışlardan sonra oluşabilecek aşırı rutubetten korur. Bununla birlikte Propolis, bakterilerin, mantarların ve virüslerin kovan içerisinde üremesini engelleyerek genç larvaları da hastalıklardan korur.Arılar kovanda hastalıkların yayılmasına izin vermezler. Bu nedenle, kovan sıcaklığı 35-37ºC ve nispi nem oranı %70 ve arı sayısı 60.000–80.000 arasında olan bir kovan, mikroorganizmaların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturmaktadır. Fakat Propolisin koruyucu özelliğinden dolayı bu hastalık etmenleri üreme imkânı bulamamaktadırlar.
Herhangi bir zararlı, kovana girdiğinde hemen arılar tarafından öldürülerek dışarı atılır. Ancak salyangoz, kertenkele, kurbağa gibi davetsiz misafirler öldürüldükten sonra kovan dışına atılamadıklarında arılar tarafından Propolisle kaplanır. Böylece bu kaplama, zararlının bozulmasıyla ortaya çıkan bakteriyel veya viral enfeksiyonlara karşı koloniyi korur. Kovan içinde dış atmosferden çok daha az oranda mikroorganizma bulunması, Propolisin kimyasal özelliklerini ve önemini göstermektedir.
Propolisin Faydaları
Antiseptik (mikroptan arındırıcı)
Antimikotik (mantarlara karşı),
Bakteriyostatik (bakteri üremesini durdurucu),
Spazmolitik (kas gevşetici),
Antienflamatuar (iltihap giderici),
Antioksidant (yaşlanmayı geciktirici) özellikleri sayılabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Dişeti hastalıklarına karşı koruyucu özelliktedir.
Bilinen en güçlü antibiyotikten 80-100 kat daha güçlüdür.
Propolis kullanımı bağdemcik iltihabı, farenjit, larenjit için etkilidir.
Antitümör özelliği sayesinde kanserli hücrelerin bölünerek çoğalmasını ve yayılmasını engeller.
Kolesterolü düşürür.
Şekeri dengeler.
www.bitkivital.com.tr
aksoy.nurcan@gmail.com
Nurcan Aksoy