İzmir’de, 76 yaşına kadar zihinsel engelli evlatları Oktay (61) ve Bahar’a (51) gözü gibi bakan Taruka Uzunkavak (81), 5 yıl önce felç geçirerek yatağa bağımlı hale geldi. Uzun yıllar yeri geldiğinde sırtında taşıdığı evlatlarına şimdi sadece sevgisini verebilen anne, “Bir evde üç engelli yaşıyoruz. Evlatlarımı artık gezdiremiyorum ama sevgimi veriyorum. Evlattan tatlı bir şey yok” dedi.
Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Evde Bakım Birimi görevlileri, İzmir Buca’da sağlık hizmeti verdikleri evde, diğer evlerden farklı bir tabloyla karşılaştı. 5 yıl önce felç geçirerek yatağa bağımlı hale gelen 81 yaşındaki Taruka Uzunkavak, zihinsel engelli evlatları 61 yaşındaki Oktay ve 51 yaşındaki Bahar ile aynı evde kıt kanaat geçinerek yaşam mücadelesi veriyor. 76 yaşına kadar gözü gibi baktığı evlatlarına artık sadece sevgisini verebilen Uzunkavak’a bir bakıcı ve sağlıklı olan büyük oğlu destek oluyor. Taruka Uzunkavak ve evlatlarının sağlık kontrolleri de Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Evde Bakım Birimi tarafından yapılıyor. Çocuklarını artık gezdiremediği için gözyaşı döken Uzunkavak, “Çocuklarımı büyüttüm, kocaman çocuk oldular. Allah’a şükür. Bu yaşadıklarım Allah’tan. Çocuklarım öpüp sarılıyorlar, ‘anne kalk artık’ diyorlar. ‘Bizi gezdir’ diyorlar. Çünkü ben onları eskiden hep gezdirirdim. Şimdi gezdiremiyorum, bir yere çıkamıyorlar. Eskiden gezmeye gidiyorduk, çocuklarım koluma giriyordu. Şimdi sadece sevgimi veriyorum. Öpüyorum onları, seviyorum. Evlattan tatlı bir şey yok. Onlar bir tane evlatlarım” diye konuştu.
“76 yaşına kadar evlatlarına kol kanat germiş”
Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Evde Bakım Birimi Sorumlusu Uzman Dr. Erkan Güvenç de şunları söyledi:
“Evde bakım hizmeti kapsamında bölgede yaklaşık bin 85 hastaya hizmet veriyoruz. Bu eve geldiğimizde farklı bir durumla karşılaştık. Evde üç engelli hastamız vardı. Teyzemiz felç geçirmişti, iki evladı da engelliydi. Bu üç hastanın gözünde saf ve temiz duygular hissettik. Hastaların sağlık anlamında her türlü ihtiyacını gidermek için görevimizi yapıyoruz. Muayenelerini yapıyoruz, tetkiklerini alıyoruz, biten ilaç raporlarını, bez raporlarını yeniliyoruz. Hastaların acil şikayetleri olduğunda sorunun çözümüne yönelik hizmetlerde bulunuyoruz. Bunları yapınca biz de otomatikman o hikayenin içerisine giriyoruz. Teyzemiz 5 sene önce felç geçirene kadar iki engelli evladına kol kanat germiş. Şimdi düzenli kontrollerle hepsinin sağlık durumu iyi.”