Bursa Veteriner Hekimler Odası(BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, kamuda çalışan veteriner hekimlerin aldığı 25 kuruş ‘el emeği ücreti’nin çok görülmesine tepki gösterdi. Başkan Sağlam, Bakanlığa verilen yanlış bilgi ile kaldırılması gündeme gelen uygulama yerine daha sağlıklı uygulama getirilecek olmasına ise sevindiklerini söyledi.
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, kamuda çalışan meslektaşlarının hayvan sahiplerinden aldığı aşılamalar için aldığı ‘el emeği ücreti’ ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni bir çalışma başlatmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Başkan Sağlam, Bakanlığın ‘el emeği ücreti’nin kaldırılması konusunda son anda yanlıştan döndüğünü belirterek, “Bakanlığın uzlaşmacı bir tutumla veteriner hekimlerin bağlı örgütlerinden yükselen sese kulak vermesini önemsiyoruz” dedi.
BVHO Başkanı Sinan Sağlam yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Ankara’daki Genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon toplantısında veterinerler hekimlerin hayvan sahiplerinden aşılama karşılığında aldığı ‘el emeği ücreti’nin kaldırıldığını bildirmesiyle başlayan tartışmaları değerlendirdi. Sağlam, “Sayın Bakanımız, kamuoyunda olumsuz algı oluşturan ‘bıçak parası’ benzetmesi bizleri çok rahatsız etmişti” dedi. Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Başkanı Talat Gözet’in bu gelişme sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile makamında görüştüğünü söyleyen Başkan Sağlam, yapılan görüşmede uzlaşma sağlandığını belirterek, “Kamuda çalışan 17 bin veteriner hekimi yakından ilgilendiren gelişme, tarafların sağduyulu davranmasıyla sıkıntıya yol açmadan atlatıldı. Hatta Bakanlığın ‘el emeği ücreti’ konusunda meslektaşlarımıza bizzat il ve ilçe müdürlükleri aracılığı ile ödeme yapılmasına yönelik çalışma başlatması çok daha güzel bir gelişme oldu. Şimdi Bakanlığın başlattığı çalışmasının biran önce sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.
25 Kuruş çok değil
BVHO Başkanı Sinan Sağlam, kamuda çalışan veteriner hekimlerin yetiştiricilerden aldığı küçükbaş hayvan için 25 kuruş, büyükbaş hayvan için 75 kuruş ücretin çok görülmemesi gerektiğini de vurguladı. Sahada çalışan meslektaşlarının, karda kışta, yağmurda çamurda köy köy gezerek hayvan sağlığının korunması adına aşılama çalışması yaptığını belirten Sinan Sağlam, son derece fedakârca yürütülen bu çalışma için alınan el emeği ücretinin kaldırılmak istenmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Veteriner hekimlerin sahada büyük riskler altında çalıştığını hatırlatan Başkan Sağlam, “Meslektaşlarımız zoonoz hastalıklara yakalanma riski var. Tedavi sırasında köpekler tarafından ısırılıyor, sığırlardan tekme yiyor, enjektör batması sonucu yaralanıyoruz. Zor bir eğitim sürecinden geçen veteriner hekimlerin aldığı küçükbaş hayvan için 25 kuruş, büyükbaş hayvan için 75 kuruş olan ‘emeği ücreti’nin gündeme getirilmesi bile hoş değil” dedi.
Sağlam, Bakanlığın ‘el emeği ücreti’ konusunda yeni çalışma başlatmasını ise olumlu bulduklarını söyledi. 15 Kasım’a kadar sonuçlandırılması beklenen çalışmanın, utana sıkıla kuruşlu ücret tahsilini yapmak zorunda kalan veteriner hekimleri rahatlatacağını umut ettiklerini de vurguladı. Yeni çalışma ile el emeği ücretinin bizzat tarım il ve ilçe müdürlüklerince veteriner hekimlere ödenmesinin öngörüldüğünü, böyle bir düzenlemenin çok daha sağlıklı olacağını kaydeden Başkan Sağlam, “Her işte bir hayır vardır diyoruz. Sayın Bakanımız önce bizi üzecek bir açıklama yaptı. Doğru bilgilendirmenin ardından da sıkıntılı yürüyen bir uygulamanın sağlıklı hale getirilmesi için adım attı. Bunun için kamuda çalışan meslektaşlarımız adına kendisine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.