İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinin arama köpeği İzci, Afyonkarahisar’da yapılan eğitim ve görev yeterlilik sınavında şampiyon oldu. Sadece ’enkazdan canlı insan bulmak’ üzere yetiştirilen İzci, afet anında en iyisini yapabilmek için günde ortalama 8 saat eğitiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinin arama köpekleri İzci, Şans, Gece, Hera ve Haşi, ’enkazdan canlı insan bulmak’ üzere yetiştiriliyor. İzmir’in bu beş arama köpeğinden 2 yaşındaki İzci, Afyonkarahisar’da yapılan eğitim ve görev yeterlilik sınavında 196 puanla şampiyon oldu. İzci, diğer arama köpekleri ile birlikte deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında enkazdan canlı insan aramak üzere günde 8 saat eğitim alıyor. Belçika Malinois’i İzci, ezber yöntemi yerine şartlı refleks tekniğiyle, ödül sistemine dayalı eğitiliyor. Köpeklere yönlendirme, çeviklik, itaat ve arama-bulma ana başlıklarında eğitim verildiğini söyleyen itfaiye eri ve eğitmen İbrahim Yılmaz, söz konusu eğitimlerin ilk önce oyun şeklinde başlatıldığını belirterek köpeğin eğitimi ve çalışmalarını anlattı.
"Onun burnu, bizim aklımız"
İzci’nin, enkaz altındaki bölgelerde canlı insanların kokusunu alarak havlama ile kendilerine işaret verdiğini anlatan Yılmaz, "İzci, 42 köpek arasında ilk girdiği sınavda birincilikle çıktı. Bu bizim için gurur vericiydi. Eğitimin doğru yolda olduğunu gösterdi. İzci artık ailemizden biri gibi oldu. Özel bir bağ kurmamak zaten kolay değil. Arama esnasında dinleme cihazları ve termal kameraları nasıl kullanıyorsak, köpekler de iyi eğitimleri ile bu cihazlardan daha üstün bir konumdalar. Enkazda işimizi çok kolaylaştırıyorlar. İyi eğitilmiş bir köpeğin bir kazazedeye ulaşması an meselesidir. Biz İzci ile bir ekibiz. Onun burnu ile bizim aklımız birleşiyor. Eğitim 18 ile 20 ay arasında değişiyor. Uzun ve sabır isteyen bir iş. Köpek eğitiminde enkaz eğitimi en zorudur. Enkaz eğitimi çok uzun süren ve iyi planlanması gereken bir eğitimdir. Eğitimlerimiz sırasında canlı insan kokusunu köpeğimize alıştırıyoruz. Bir arkadaşımızı enkaza sakladığımızda İzci, ısıyı ve rüzgarı kullanarak arama yapıyor. Canlı insanı bulduğunda havlama ile bize yerini bildiriyor" dedi.