Balıkesir'in haberde buluştuğu ortak nokta. Körfezde Haber Balıkesir'in En Çok Okunan Tek Haber Sitesi

H.Yıldırım Ağanoğlu'ndan Sultan II. Abdülhamid'den Günümüze Sancak Ve Priyepolye

GENEL

Araştırmacı yazar H. Yıldırım Ağanoğlu’nun, onuncu kitabı ‘Sultan II. Abdülhamid'den Günümüze SANCAK VE PRİYEPOLYE', ismiyle İz Yayıncılık’tan neşredildi ve kitap raflardaki yerini alarak okuyucuyla buluştu.

İnternet üzerinden de satışı gerçekleştirilen kitabın yazarının ayrıca değişik yazarlarla ortak çıkardığı yirmi eseri bulunuyor.

Kitapta Bosna-Hersek'in bir parçası olup 1878'de devletimizden koparılan SANCAK meselesi tarihsel bir bütünlükle ortaya konuluyor. Ayrıca Sancak'ın Priyepolye (Orj: Prijepolje) ya da Osmanlı belgelerinde geçtiği şekliyle Prepol şehrinden Türkiye’ye göç edenler, o coğrafya ve kültürü de anlatılıyor.

Bu kitapta Sancak'tan ve de Priyepolye'den göç edenlerle ilgili bazı kısımlar bulunmakla beraber, Priyepolye'yi o kadar güzel anlatmış ki Sancak'tan buraya göç eden atalarımızın yaşadığı topraklar hakkında geniş bir bilgi edinmeye olanak sağlıyor. Sadece Priyepolye'den göç eden aileler değil tüm Boşnaklar ve Rumeli'den göç edenler bu kitapta kendilerinden bir şeyleri bulacaklar. Okuyunca bu eserin tam anlamıyla bir başucu kitabı olacağını okuyunca göreceksiniz.

Boşnak bir ailenin ferdi olarak İstanbul’da dünyaya gözlerini açan tarihçi H. Yıldırım Ağanoğlu son kitabında ata topraklarını ayrıntılı bir şekilde köylerini, mahallelerini anlatıyor. Ağanoğlu kitabın önsözünde şöyle diyor: "Priyepolye neresidir? Babamın nüfus cüzdanında yazan ‘Prepol’ imlasıyla yer alan bu şehir, günümüz haritalarında niye bulunamamaktadır. Oradan dört yaşında göç eden babam bunu niye açıklayamamıştır? Niye babam veya dedemin doğduğu yere ait bir fotoğrafları dahi yoktur? Priyepolye ya da orijinal yazılışıyla Prijepolje günümüzde Sırbistan idaresindeki Kuzey Sancak toprakları içinde yer alan 37.059 nüfuslu bir şehirdir."

Kitap 544 sayfada onlarca görsel ve harita ve tablodan oluşmaktadır. Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Bu kitabı Priyepolye (Prepol) den göç eden ailelerin çocukları okurken bir çok yerde duygulanacaklar. Ağanoğlu'nun kitabından şöyle bahsedilmiş:

"Osmanlı Devleti’nin 560 yıl vatanı olan Balkanlar’ın kaybı, katliam, sürgün ve zorunlu göçlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Bu çalışma, Sancak şehirleri ve Priyepolye (Prijepolje) özelinde Osmanlı kültür ve medeniyet mirasının anlaşılmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Yerli-yabancı kaynaklar ve Osmanlı belgelerine dayanarak hazırlanan bu kapsamlı eserde, Osmanlı döneminde siyasi, idari, dinî, askerî ve sosyokültürel yapıyı; Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Sırbistan ve Karadağ’ın siyasi menfaatlerinin kesişme noktası Sancak ayrıntılarıyla incelenmiştir. Berlin Kongresi sonrası 1878’de fiilî olarak kaybedilen Bosna-Hersek’ten sonra, II. Abdülhamid’in Balkanları elde tutmak için takip ettiği siyaset; Sancak Meselesi penceresinden değerlendirilmiş ve günümüze kadar olan gelişmeler de özet olarak işlenmiştir. 1913’ten itibaren Sırbistan ve Karadağ cumhuriyetleri arasında ikiye bölünse de, jeopolitik konumu ve Boşnak nüfusun çoğunluğu oluşturması dolayısıyla Sancak, Balkan coğrafyasında halen önemini korumaktadır. Ataları Priyepolyeli olan Ağanoğlu, kitabın içi ve son bölümünde yer verdiği harita, resim ve fotoğraflarla, bizi ata toprağında, âdeta geçmişten günümüze bir yolculuğa çıkarmaktadır".

Benim için bu kitap çok önemli neden mi? bu ve buna benzer çok sayıda neden var, onları da ileride yazacağım; 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde oturduğum Karşıyaka’nın Bahçelievler mahallesinde muhtar adayı oldum… Adım Doğan Soyadım “Prepol” ya, bazı dostlar (!) soyadımdan ötürü hakkımda bu Gavur diye kampanya başlatmış… Kendimi tanıtmak için çalışırken mahallemizden bir kadın esnafımız beni işyerine davet etti, elimdeki broşürü verdim, şöyle bir göz geçirdi, size bir şey sorabilir miyim? dedi ve ilave etti sizin için Gavur diyorlar dedi, beynimden kaynar sular döküldü…

Kendileri sosyal demokrat olarak tanıtan, kazanmak uğruna Boşnak olduğumu bile bile bana Gavur yaftası yapıştıranları unutmuyorum, affetmiyorum, onları Allaha havale ediyor ve gün olur devran döner diyorum…

H. Yıldırım Ağanoğlu'nu tanıyalım.

Tarihçi-Yazar, 1968 İstanbul doğumlu. Annesi Üsküp, Babası Priyepolye (Sancak) doğumludur. Yazar ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1988 yılında T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda göreve başladı. Kurumda 2004 – 2010 yılları arasında Rumeli Araştırmaları Grup Başkanı olarak görev yaptı. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalında ‘Türkiye’de Göç ve Göçmen Meselesi, Balkan Harbi Sonrası Örneği (1912-1914)’ adlı tez konusuyla tamamladı.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde, Bosna-Hersek İle İlgili Arşiv Belgeleri, Gökkubbe Altında Birlikte Yaşamak adlı kitapları hazırlayan uzman heyetin içinde yer aldı. Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Arşivler arası İşbirliği Anlaşması çerçevesinde, iki ülke uzmanlarınca hazırlanan Osmanlı Yönetiminde Makedonya adlı eseri yayına hazırlayan uzmanların grup başkanlığını yürüttü. Yine aynı grup çatısı altında Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kosova Vilâyeti, Osmanlı Arşiv Belgelerinde Arnavutluk, Osmanlı Belgelerinde Bosna-Hersek, Osmanlı Belgelerinde Batı Trakya, Osmanlı Belgelerinde Hırvatistan adlı eserleri yayına hazırladı.

2005 yılında TRT’de yayınlanan 14 bölümlük Balkanlar ve Göç adlı belgeselin danışmanlığını yaptı. 2010 yılında Tek Rumeli televizyon kanalında İstanbul’dan Rumeli’ye (20 bölüm); 2012 yılında ise Balkan Harbi’nin 100. Yıldönümü münasebetiyle “Balkan Savaşı’ndan Balkan Barışına” (41 Bölüm) adlı tarih-kültür programlarının yapımcı ve sunuculuğunu üstlendi. Balkanlar ile ilgili tarihten günümüze bir kültür köprüsü oluşturmak gayesiyle yazdığı yazıları çeşitli dergi ve günlük gazetelerde yayınlanmıştır. Evli olan yazar Ağanoğlu iki erkek iki kız olmak üzere dört çocuk sahibidir.

Struga ve Ohri Benim Vatanım adlı eseri ile Edebiyat Sanat Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) 2019 yılı araştırma-inceleme ödülüne layık görüldü.

ESERLERİ

- ÜSKÜP KİTABI, 2008

- Arka Bahçemiz ÜSKÜP, 2010

- II. Dünya Savaşında Yugoslavya Türklerinin Direniş Mücadelesi YÜCEL TEŞKİLATI, 2012

- Tuna Nehrinde Bir Yitik Vatan ADAKALE, 2015

- Osmanlıdan Günümüze Ohri Gölü nde Bir İnci STRUGA, 2015

- Rumeli de Bir İrfan Ocağı OHRİ HALVETÎ-HAYATÎ ÂSİTÂNESİ, 2016

- Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Balkanların Makûs Talihi GÖÇ (9. baskı), 2018

- Struga ve Ohri BENİM VATANIM (Yaşayanların Dilinden), 2019

- Bosna-İstanbul Yolunda Bir Sancak Şehri PRİYEPOLYE, 2021

- Bir Tasfiye ve Örtülü Sürgün Metodu Olarak BALKANLAR'DAN TÜRKİYE'YE GÖÇLER (1923-2004), 2023

- BALKANLAR'DA YETİM TÜRKLER, Struga ve Ohri'den Göç, Göçe Zorlanmanın Yansımaları, 2023

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.