Bakmak. Görmek, kalben hissetmek ve duyuları mızı kullanarak, Güzel olanı göstermek ya da çirkin olanı fark ettirmek için. Doğru zaman ve doğru ışıkta çekilmiş bir fotoğraf yeterlidir. Başarılı bir örnek için.
Tabii her sanat dalı gibi bir eğitim kuralları olduğunu ve Heykel,Müzik,Resim gibi güzel sanatlar dünyası ile iletişim içinde oluşunu inkar etmiyoruz ama yine de önce coşkular ve ışık diyoruz..
Bunun en güzel örnekleri Gazetecilik dünyası ile başlayan yolculukta devlet sanatçısı olan Ara GÜLER ,ve Ozan SADIÇ , Sami GÜNER, İzzet KERİBAR benim hayran olduğum Işıkların Efendisi unvanlı İbrahim ZAMAN, gezilerimizin Duayeni Faruk AKBAŞ……alaylı dersek,Mektepli olaraktan Prof Güler ERTAN,Prof. Özer KANBUROĞLU.Prof. Kamil FIRAT,Alberto MODİANO hatta Handan Tunç BALER gibi isimleri gururla sıralayabilirim…….
Türkiye derneklerimizde bence çok katı kural var. Önce Dernek Temel eğitimini alacaksın sonra Üyelik müracaatın değerlendirilecek, bence bu konu biraz esnetilmelidir çünkü ben Dernek başkanlık yıllarımda bir panoda bir ay istekli kişinin portfolyasını yayınlayarak hakkı olan üyeliğe kabul etmiş ve bu kişi 35 yıldır dernek bünyesinde ve sokak eğitimlerininse önemlidir dost olarak yaşamı devam ediyor.(Üzüldüğüm başka bir konu yönetimi ele alanlar geçmişi anmak istemiyorlar nedense)
Dijital makineler,İnternet bilgilerine anında Gogol amcadan ulaşmak.Kitaplar,sergiler derken eğitim imkanları çoğaldı.genç kuşak bu konuda çok şanslılar ,bence tek şansızlık o kadar çok konu işlendi ki yarışmada ve sergilerde biraz daha farklı kareler dikkati çeker oldu….Katılım lar çok olunca eskisi gibi fotoğraf baskısı ve yorumlarla gerçekleşmediği için bazen bana göre hakkı olan kareler ekranda izlerken şansızlığa uğrayıp farklı değerlere sahip olabiliyor diye düşünüyorum ama fotoğraf çekmek ve Sevgi ile yaklaşan çok büyük bir genç toplum olması beni mutlu ediyor.(Birde para için fotoğraf avcılarımız diye özel gurup insanlarımız türedi…)Fotoğraf dostluklarıma bir başka oluyor………
Havran fotoğraf maratonunda çok ücra bir bölgede ,fotoğraf çekerken aynı anda bir çekim farklılığı ile uğraşan ve birde Bursalı olduğunu öğrendiğim .Üstelik Otomobil fabrikasında görevli ve birde Fotoğraf kulübü yönettiğini duyunca kırk yıllık dost gibi kaynaştım ve bölgesel gezilere çıktık….
Sohbetten hatırımda kalanlar.1980 doğumlu (benim oğlum 1974 doğumlu) Bursa tahsil yıllarından sonra, Gazi Üniversitesi yılları. Lisans ve Yüksek lisans eğitimi sonucu durmak yok şimdilerde KOÇ ÜNÜVERSİTESİNDE DOKTORA EĞİTİMİNE devam etmektedir ve birde bilgilerini KİTAP olarak yayınlamış.(Uniğraphias NX ile Modelleme ve Uniğraphies NX2 Mekanik Modelleme ve Montaj )
Fotoğraf dünyasına girişice çok enterasan. Bayanlar genelde Mutfak aletlerini doğum günü hediyesi alan erkeklere çok kızarlar. Bunun bilincinde olan dostum Son model bir fotoğraf makinesi armağan etmiş ama tıpkı çocukların oyuncakları ile büyükler dağa çok oynar misali. Bu tutku onuda sarmış ve hızlı bir şekilde kitap eğitimleri. araştırmalar ve ışığı çok iyi tanımlama duyguları yanı sıra görev ve maddi imkanların avantajı Yurt içi ve Yurtdışı çok seyahatlerde yaptığı gözlemlerde, İş dünyasının yorgunluğunu,doğa sevgisini.Kültürel değerleri görsel değer katarak fotoğraf karelerine saklamak yaşam felsefesi ve mutluluk terapisi gibi vazgeçilmez bir tutkuya dönüştü…
2020 yılı Uluslararası gerçekleşen Bursa Fotofest Günlerinde “” İlmek İlmek Emek “” İsimli eseriyle sergiye katılmanın mutluluğunu yaşamıştır.Bu sergide.ülkemiz insanlarının doğudan batıya,kuzeyden güneye.her bir bölgesinde bin bir emek ile ürettikleri ürünlerindeki yaşamlarını fotoğraf sanatı kurallarıyla belgelemiş olmuş…Ulusal yarışmalara fırsat buldukça katılıyor bunu mutluk amacı olarak kullanırken kesinliklede bir eseri değerlendirmeye layık görülüyor…..derece önemli değil onun için…
Çalıştığı otomotiv sektöründe Fotoğraf kulübü yönetiyor,geziler tertip ediyor,yeni katılımcı arkadaşlara,fotoğraf dünyasının kapılarını açıp,kuralları öğretiyor,büyük ustaları ve kitapları,yayınları tanıtıyor,şimdiki amacı Önemli büyük ustaları kulub üyelerine söyleşi ve eğitim için getirerek daha çok yararlı olma planlarıyla uğraşıyor….fotoğraf artık onun hayatında nefes almak gibi önemli.