Gotik döneme ait benzerlik gösteren Pazarlık Camii sade bir törenle hizmete açıldı
Açılış törenine, Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal, Büyükşehir Belediye Başkanı Yucel Yilmaz, Vakıflar Bölge Müdürü Şakir Erarı, İl Müftüsü Ramazan Topçam ve Edremit Müftüsü Ahmet Yayla, Edremit Belediye Başkan Yardımcıları Tayfun Gerkus, Tümdeniz Çelebi, Edremit ilçe Emniyet Müdürü Hasan Çınar,B üyükşehir Belediyesi Körfez Daire Başkanı Kazım Arslan ve AK Parti ilçe Başkanı Ekrem Umutlu diger yetkililer katıldı.
Konuşmalar sonrası cami edilen dua ile açıldı.
Ilk cuma namazı protokol üyeleri ile eda edildi.
Vakıflar Bölge Müdürü Şakir Erarı, eksikliklerin en kısa sürede giderilmesi için talimat verdi.
#ismailozdemir
Vakıflar Bölge Müdürü M. Şakir Erarı, camii ile ilgili tarihçesi ve süreç ile ilgili olarak şu bilgileri verdi.
"Balıkesir ili, Edremit ilçesi, Gazicelal Mahallesinde bulunan Pazarlık Camii’nin mülkiyeti Gazi Celal Vakfı’na aittir. Pir oğlu Hacı İbrahim kızı Çakır Emine Hanım tarafından Hicri 1267 / Miladi 1851 yılında inşa edilmiştir. Minare Miladi 1925 yılında eklenmiştir. Binanin mezarı caminin güneydoğu köşesindeki hazirede yer almaktadır.
Camideki restorasyon çalışmalarına 05.02.2016 tarihinde başlanmış, ancak firma ekonomik darlığa düştüğünden iş uzun zaman sürüncemede kalmıştır. Milletvekili Mustafa Canbey’in konuya müdahil olmasıyla işin tamamlanması için gerekli tedbirler alınmıştır. Önceki sözleşme feshedilerek iş yeniden ihale edilmiş, 08.11.2019 tarihinde Forum Restorasyon Mimari Yapı İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firması ile yeni bir sözleşme yapılmıştır. Kalan işler bu firmanın sorumluluğunda, bu Ağustos ayında tamamlanmıştır.
Restorasyon çerçevesinde camide yapılan işler aşağıda özetlenmiştir:
1- Yapının ön kısmında bulunan ve caminin görünümünü kötü etkileyen abdest alma yeri kaldırılmış, doğu kısmında yenisi inşa edilmiştir.
2- Çatının bozulan kısımları onarılmış ve yalıtım tedbirleri uygulanmıştır.
3- Harimde, kubbede ve kadınlar mahfilinin tavanlarında çatı akıntısından meydana gelen bozulmalar tamir edilmiştir.
4- Kubbe ve tonoz örtüleriyle kadınlar mahfilinin konstrüksiyonunda yer alan ahşap elemanların bozulanları değiştirilmiştir.
5- Harimde beton döşeme sökülerek ahşap döşeme yapılmıştır.
6- Caminin giriş kısmına sundurma eklenmiştir.
7- Demirden olan pencere doğramaları sökülerek meşeden yapılmıştır.
8- Elektrik tesisatı yenilenmiştir.
Restorasyon çalışmalarına KDV dahil 381.524 TL sözleşme bedeli ile başlanmış, uygulama sırasında yapıda tespit edilen yeni durumlar dolayısıyla proje değişikliği ve keşif artışına gidilmiş ve bugüne kadar KDV dahil, toplam 411.807,32 TL harcanmıştır.
Cami, ilk zamanlardan bugüne Gazi Celal Camii, Pazarlık Camii, Pazaryeri Camii, Pırasa Camii gibi adlarla anılmıştır. Yapı, dikdörtgen planlıdır. Harim mekanı kubbe ile, kadınlar mahfili çapraz tonoz ile örtülüdür. Dıştan ise Marsilya tipi kiremit ile kaplı kırma çatı ile örtülüdür. Cephe düzeni bakımından gotik dönem mimarisi ile benzerlik göstermektedir. "