Balıkesir'in haberde buluştuğu ortak nokta. Körfezde Haber Balıkesir'in En Çok Okunan Tek Haber Sitesi

"Su Faturasını %50 Düşürmek Mümkün"

BALIKESİR

Şahin, parasını veririm içme suyunu istediğim yerde kullanırım deme lüksümüzün bulunmadığına dikkat çekti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, Bahçe ve Ahır Abonesi olarak su faturasını %50 düşürmenin mümkün olduğunu bildirdi.

İklim değişlikliği yaşandığına dikkat çeken Şahin, Susuzluk Kapıda Adaletli Dağıtım, Doğru Kullanım ve İsrafı Önleyecek bir su yönetiminin zorunlu olduğunu dikkat çekti.

Şahin şunları söyledi:

"Bir muhalefet partisinin il başkanının “BASK suya %300 zam yaptı” şeklindeki açıklama yapması ve yeni sistem ile oluşan haziran su faturaları özellikle Kırsal Mahallelerde bazı abonelerin 100- 200- 300 ton miktarlarında kullanım yapması ile yüksel bedeller oluşması karşısında oluşan “Suya Zam yapıldı” algısı hakkında izahat yapma gereği oluşmuştur.

SUYA ZAM YAPILMADI KADEME MİKTARINDA İNDİRİM YAPILDI
Mayıs ayındaki BASKİ Genel Kurulu’nda hiçbir biçimde bir “zam kararı” alınmamıştır..
Alınan karar kademe miktarlarında 2’er ton azaltmadır… İlimizde 3 kademe uygulanmaktadır. 2. Kademe su fiyatı 1. Kademenin %50 fazlası, 3. Kademe 2. Kademenin %50 fazlasıdır. BASKİ Genel Kurulu Mayıs ayı’nda aldığı karar gereğince ilçe merkezlerinde 1. kademe 0-15 ton , 2. Kademe 15-30 ton, 3. Kademe 30 ton üzeri şeklindeyken yeni kademeler “1. Kademe 0-12, 2. Kademe 13-25 ve 3. Kademe 26 ton ve üzeri “ olarak değiştirilmiştir. Kırsal’da 1. kademe 15 ton’dur… Su fiyatında bir değişiklik yoktur.
Dünya genelinde kabul edilen aylık su hakkı 12 tondur. Düzenleme buna göre yapılmıştır.
BASKİ Genel Kurulu suyun daha tasarruflu, ekonomik, adaletli ve eşit kullanılması için bu kademe düzenlenmesi yapılmıştır. 

BALIKESİR SU FİYATINDA 30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA 16. SIRADA
İlimizde birisi gelişmiş ilçeler diğer az gelişmiş ilçeler olmak üzere iki abone tarifesi vardır. 
Gelişmiş ilçelerimizde uygulanan su bedeli 3.76 Ton/tl. dir. Bu fiyat baz alındığında Balıkesir 30 Büyükşehir arasında 16 sıradadır ki bu toplamda Türkiye ortalamasının altındadır.
Bu itibarla suyun bedelinin pahalı olduğu söylenemez.

BASKİ %98 UYGUNLUK ORANIYLA TÜRKİYE’DE ÖRNEK BİR
KALİTEDE İÇMESUYU SAĞLIYOR.

Dağınık ve büyük bir coğrafyada hizmet veren BASKİ, kendisine devredilen borçları öderken, yıllarca yapılmamış altyapıları yapmakta, eskiyenleri yenileyerek kayıp-kaçak oranını düşürmektedir. 
Balıkesir Büyükşehir BASKİ 14.583 km² yüz ölçümlü Balıkesir’ in 20 İlçesinde 234 Merkez 898 Kırsal olmak üzere toplam 1.132 Mahalle, 1 milyon 240 bin 285 kişilik nüfusa, 1.879 adet personelimiz, ile hizmet vermektedir.
Yaz aylarında ise ilimiz 291 km’lik sahil şeridini oluşturan özellikle Ayvalık, Erdek, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Marmara İlçelerimizde yaklaşık 3.5 milyon nüfusa ulaşmaktadır..
BASKİ bünyesinde toplam 31 adet 1 milyon 302 bin kişilik 236.075 m3/gün kapasiteli Atıksu Arıtma Tesis bulunmaktadır.. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından 36 adet plajımız Mavi Bayrak almış olup denizlerimizin temizliği tescillenmiştir.
Aynı zamanda toplam 9 adet 1 milyon 780 bin 100 kişilik 354.940 m3/gün kapasiteli İçme Suyu Arıtma Tesisi, 12 adet Arsenik Arıtma Tesisi, 114 adet Arsenikli Arıtma Sistemli çeşmenin ve 1.368 adet içme suyu deposunun 1.200 farklı noktadan alınan numuneleri “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği” gereğince ile kurumumuz ve Halk Sağlığı Müdürlüğünce denetlenmektedir. Bu sayede %98 uygunluk oranıyla Türkiye’de örnek gösterilecek kalitede içme suyunu vatandaşa sağlamaktayız. 

BASKİ 1.300 KİLOMETRE KANALİZASYON, 2.626 KİLOMETRE İÇME
SUYU HATTI, 55 ADET 34.960 TONLUK SU DEPOSU YAPTI

BASKİ; 7 yılda toplamda 1 milyon 301 bin metre kanalizasyon şebeke hattı, 2 milyon 626 bin metre içme suyu şebeke hattı, 55 adet 34 bin 960 metreküplük yeni içme suyu deposu, 4 bin 436 adet içme suyu depo temizliği, 384 adet depo bakım onarım çalışmaları tamamlanmış ve 388 bin 641 adet içme suyu hattı arızası giderilmiştir.

İlimiz genelinde suyun yetersiz olduğu mahallelerde 63 bin 751 metre içme suyu sondaj çalışması yapılmış ve 2.241 lt/sn su temin edilmiştir. 
Öte yandan BASKİ İlimizdeki tarım faaliyetlerini yerine getirmek üzere 53 adet Tarımsal Sulama tesisi ile 9.647 hektar kapalı-5.400 hektar açık olmak üzere toplamda 15.047 hektar alana sulama yapılmaktadır. Havran İlçesi Havran Barajı ve Savaştepe İlçesi Sarıbeyler Barajına bağlı sulama tesislerinde yapılan bakım-onarım çalışmalarıyla sulama alanları %80 arttırılmıştır. 

KIRSALDA SU FİYATI ŞEHİR MERKEZİNİN 1 /4’Ü 
6360 Sayılı Yasa ile kırsal mahallelerde su birim fiyatı, İlçe Merkezinin ¼’ü (%25) oranında uygulandığından, abonelerimiz yaz aylarında temiz şebeke suyu ile kontrolsüz bir şekilde bahçe sulaması, hayvancılık ve turizm bölgelerinde havuz doldurma işlemi yapmaktadır.

KIRSALDA SU TÜKETİMİ YAZIN 3 KATINA ÇIKIYOR

Kırsal Mahallelerimizde su “Depo Sistemi” ile sağlanmaktadır. Kırsal mahallelerimizde aylık su tüketimi 1.200.000-1.300.000 ton civarındadır. Ancak Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül, Êkim aylarında tüketin 2 hatta 3 katına çıkmaktadır..

Kırsal Mahallelerimizde aylık 2.000.000 tona kadar su tüketiminde hiçbir biçimde susuzluk çekilmemektedir. Ancak aylık tüketim 3.000.000 tona çıkınca kırsal mahallelerimizin bir çoğunda “İÇME SUYU SORUNU” oluşmaktadır. 

Aslında bu durumda abonelerimiz, ilgili mahallenin depo kapasitesinden daha fazla su tüketimi yaparak, temiz olan konut kullanma suyunu tüketmektedir.

Bu aşırı tüketim artışının sebebi aslen bahçe sulamasından kaynaklanmaktadır. Artışın kısmen hayvancılık için yapılan tüketimdir. 

BASKİ 63 KİLOMETRE SONDAJ YAPTI

BASKİ İlimiz genelinde suyun yetersiz olduğu mahallelerde 63 bin 751 metre içme suyu sondaj çalışması yapılmış ve 2.241 lt/sn su temin edilmiştir. 

KIRSALDA BİRİSİ BAHÇE SULARKEN DİĞERİ İÇME SUYU BULAMIYOR

Bunun sonucunda özellikle kırsal mahallelerde konut bazlı sadece içme ve kullanma suyu ihtiyacı olan abonelerimiz arasında adaletsiz ve eşit olmayan su dağılımı vatandaş nezdinde sorunlar meydana getirmektedir. 

Bazı Kırsal mahallelerde 1 abonenin 1 aylık su tüketimi 150-200-300 tonları bulmakta iken aynı mahallede yaşayan diğer abonelerimiz bu aşırı ve adaletsiz su kullanımlarından dolayı mağduriyet yaşamaktadırlar. 

BAHÇE VE AHIR ABONESİ OLARAK SU FATURASINI %50 DÜŞÜRMEK
MÜMKÜN
BASKİ; kırsal mahallelerdeki abonelik yönetim sistemlerini doğru yönetmek adına; bahçesi olan vatandaşlarımızın “BAHÇE ABONELİĞİ”, hayvan işletmeciliği yapan vatandaşlarımızın “AHIR ABONELİĞİ”, kırsal mahallelerde yaşan abonelerimizin konutlarında kullanmak için “KONUT ABONELİĞİ” imkanı verilmektedir. 
1.Kademe su konut aboneliğinde 15 ton, Ahır Aboneliğinde 40 ton, Bahçe Aboneliğinde 15 ton’dur…
Kırsalda yaşayan vatandaşlarımız sadece “Konut Abonesi” olarak “Bahçe ve Ahır” da su kullandığında 1. Kademe su fiyatından sadece 15 ton için faydalanmaktadır..
Eğer bu üç aboneliği yaparak su kullanırsa 1.kademe aralığında toplamda 15 ton bahçe aboneliğinden, 40 ton ahır aboneliğinden ve 15 ton konut aboneliğinden olmak üzere toplamda 70 ton suyu 1.kademe su fiyatında ödeyecektir.. 
Buna göre Kırsal Mahallede 70 ton su kullanan kişinin ödeyeceği fatura sadece Konut Abonesiyse 225.50tl. eğer Konut Aboneliği yanında Bahçe ve Ahır Aboneliği de varsa ödeyeceği toplam fatura 133tl. olacaktır…
Bu nedenle Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı bir an önce BASKİ’ye müracaat ederek “Bahçe Aboneliği” ve “Ahır Aboneliği” işlemlerini yaptırarak gereksiz yere fazla su ücreti ödememesini istirham ediyoruz. 

PARASINI VERİRİM İÇME SUYUNU İSTEDİĞİM YERDE KULLANIRIM
DİYEMEYİZ

Komşularımızın içme suyu hakkını yok ederek içme suyu bulamamasına yol açmamak için özensiz bir biçimde bahçe sulamasında kullanmaktan kaçınmamız gerekiyor. Suyu genelde tek damlasını boşa akıtmadan son derece dikkatli, her türlü israf ve kayıptan arındırılmış bir biçimde bilinçli kullanmamız gerekiyor.

“Parasını veririm isterse sokağı yıkarım” gibi bir mantık içme suyunda söz konusu olamaz. 

Çünkü su hepimizin, parayı verenin değil.. Su sınırlı. Mevcut suyumuzu bilinçli ve doğru biçimde kullanmamız gerekiyor. Ülkemiz ve şehrimiz iklim değişikliklerinin de sonucu suyu giderek azalmakta, eğer kullanım konusunda bilinçlenmediğimiz takdirde susuzlukla baş başa kalmak durumunda olan yerlerdir.

Mevcut suyumuzu doğru yönetemez, bilinçli kullanmazsak kısa bir zaman içinde “SUSUZLUĞU YÖNETMEK” gibi bir yeni sorunumuz olacaktır. 

ADALETLİ PAYLAŞILAN SÜRÜDÜRLEBİLİR SU YÖNETİMİ
HEDEFLİYORUZ

İlimiz sınırları içinde bulunan her haneye, işyerine, tesise ve çeşmeye; kısacası her musluğa kullanılabilir temiz içme suyu temin ederken; arka planda suyun yönettiği değil suyu yöneten bir kurum olarak; sürdürülebilir ve çağdaş hizmet anlayışı ile vatandaşlarımıza 7/24 hizmet vermeye devam edeceğiz. 

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE UYUM SAĞLAYIP TEDBİR ALMAK 
ZORUNDAYIZ

BASKİ iklim değişikliği şartlarının gerektirdiği yatırımları yaparken, bir yandan kaynaktan abonelerimize, abonelerimizden ise doğaya kadar yol alan suyun serüveninden önce sağlıklı, sürdürülebilir kullanılması amacıyla, yaşam kaynağı olan suyun israfının önüne geçmenin gayreti içerisindedir. 
İklim değişiklikleri sebebiyle yeraltı su seviyelerindeki azalmalardan, kaynaklardaki kurumalardan, aşırı ve kontrolsüz kullanımlardan kaynaklı içme suyu sıkıntısı yaşanan bölgelerde vatandaşlarımızın daha bilinçli ve kıymet bilen su kullanım anlayışı ile “Bireysel tasarruf bilincini” oluşturmayı hedeflemekteyiz."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.