Vali Hasan Şıldak, Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Balıkesir'in Marmara Denizi kıyılarında başlayan temizlik çalışmalarına katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ve 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde, deniz salyası olarak da bilinen Balıkesir'in kuzey sahil bandındaki müsilaj; Büyükşehir Belediye Başkanlığı Baski Genel Müdürlüğü koordinesiyle 20 personel, 6 vidanjör, 4 kombine, 5 kamyon, 4 zodyak, 4 deniz süpürgesi ile temizlik işlemi yapılıp karaya taşınacak ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce susuzlaştırılarak imha edilecek.
Bandırma Limanı'ndan denize açılan gemiyle Marmara Denizi'ni hayata döndürecek temizlik çalışmalarına start veren Vali Şıldak, Büyükşehir Belediyesine ait “Başaran 2” isimli müsilaj temizleme gemisinin çalışmalarını yerinde izledi.
Marmara Denizi’ni müsilajdan temizleme çalışmalarını başlatan Şıldak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki denize kıyısı bulunan Balıkesir’in Ege Denizi kıyılarında, yapılan günlük bilgilendirmeler neticesinde herhangi bir müsilaj oluşumunun olmadığını da dile getirerek; “Balıkesir İlinin deniz temizliği seferberliğini Bandırma İlçemizin açıklarından başlatmış olduk. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörümüz, Bandırma Kaymakamımız, Bandırma Belediye Başkanımız, ilgili kurum müdürlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, balıkçılarımız hep birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımız tarafından açıklanan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı'nın ilk uygulama adımlarını Bandırma İlçemizde başlatmış olduk.”diye konuştu.
Yapılacak çalışmalarla Marmara Denizi’nin eskisinden daha temiz hale geleceğini belirten Şıldak; “İlimiz bu konuda daha erken aksiyon alan, tedbirleri gözden geçiren, değerlendiren bir pozisyonda bulundu. Bu konunun incelenmesiyle tedbirleri değerlendirip bilimsel yaklaşımlar da göstererek, 31 Mayıs tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza başvurumuzu yapmıştık. Sayın Bakanımız tarafından geçtiğimiz hafta yapılan değerlendirme toplantısı sonucunda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda 22 maddelik; Marmara Denizi’nin adeta bir kurtarma operasyonu çerçevesinde ele alındığı, korunarak, temizlenerek gelecek nesillere tertemiz bırakılacağı yeni bir sürece girdik. Biz de İlimizde bu sürecin takipçisi olacağız. Gerek yerel yönetimlerimiz gerek hükümetimizin oluşturacağı desteklerle arıtma tesislerimizin yenilenmesi, ileri arıtma tekniklerinin kullanılması, organize sanayi bölgelerinde denetimlerin arttırılması, Marmara’yı besleyen akarsuların çok daha yakından takip edilmesi gibi deniz kirliliği oluşturan bütün unsurların kontrollü şekilde izlenmesi için 7/24 görev başında olacağız. Marmara Denizi hepimiz için çok önemli ve balıkçılık faaliyetleri de dahil gizli ağların eylem planı dahilinde kısa sürede ortadan kaldırılması söz konusudur. Denetimlerimiz tüm kuruluşlarımızla bu çalışmalara destek verecek. Marmara Denizi'nde bu durumun kısa sürede son bulacağına, denizimizin eskisinden de daha temiz hâle geleceğine inanıyorum. Bunu yürekten söylüyorum." dedi.
Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vali Şıldak; "Ege Denizi'nde şu anda hiç bir müsilaj emâresi yok. Bu konuda hiçbir görüntü yok, Kuzey Ege Sahil Güvenlik Grup Komutanlığımızdan sürekli rapor alıyorum. Herhangi bir sıkıntı yok. Ayrıca İlimizin tüm sahil bandında 99 noktada kirlilik ölçümleri yapılıyor. En son ölçümler dahil mikrobiyolojik açıdan bir kirlilik ve sağlığa zararlı unsur içermemektedir. Denizlerimizde turizm, denizden faydalanma, insan sağlığı açısından sıkıntı oluşturacak hiçbir husus yoktur" şeklinde konuştu.
Bandırma Limanı’nda başlatılan müsilaj temizlik faaliyetinin ardından Erdek İlçesine giden Vali Şıldak, Erdek İlçesine bağlı Aşağıyapıcı kırsal mahallesinde de vidanjörlerle yapılan temizlik çalışmasını inceledi, yetkililerden bilgi aldı. Karadan borularla çekilen müsilajın yoğunluğu dikkat çekerken, Ankara Büyükşehir Belediyesinden gelen ekipler burada müsilajın temizlenmesinde yeni bir teknik uygulayacağı bilgisini verdi. Uygulanacak teknikle laboratuvarlarda mayalanma yöntemi ile oluşturulan mikroorganizmaların müsilaja püskürtülmesi ile etkisiz hale getirilecek bir yöntem uygulanacak. Bu yöntemin temizlik çalışmalarına katılmasıyla Marmara Denizi’nin temiz günlere daha hızlı ulaşması hedefleniyor.
Vali Şıldak, programlar kapsamında başlatılan temizlik çalışmalarının en önemli amacının bir farkındalık oluşturulması olduğunu belirtirken, Erdek İlçesine bağlı Aşağıyapıcı sahilinde gerçekleştirilen temizlik faaliyetlerine katılan Milli Sporculara da hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti. Vidanjörlerde gerçekleştirilen müsilaj temizlik çalışmalarına kıyıdaki çöpleri toplayarak sürece dahil olan Milli Sporcuların etkinliklerine katılarak destek oldu.
Bandırma Limanı'nda başlayan çalışma dolayısıyla düzenlenen programa Vali Şıldak başta olmak üzere; Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Süleyman Özdemir, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Tarık Hekimoğlu, Bandırma Belediye Başkanı Av.Tolga Tosun, Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve Su Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mustafa Sarı, İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Serkan Kadir Keskin, Halk Sağlığı Başkanı Uzm. Dr. Refik Budak, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili İlyas Çakmak, Tarım İl Müdürü Erkan Alkan, Koyunculuk Enstitüsü Müdürü Erdinç Veske, BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, BASKİ Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Güzgün, Büyükşehir Belediye Başkanlığından konu ile ilgili Daire Başkanları, Koordinatör İbrahim Koman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Günnur Berk ve Su Ürünleri Şube Müdürü Duran Erden, Mühendisler, Bandırma ve Erdek İlçe Sahil Güvenlik Komutanları, İlçe Emniyet Müdürleri ve İlçe Jandarma Komutanları ile İlçe Tarım Müdürleri ve yine söz konusu İlçelerin Organize Sanayi Bölgelerinin Başkan ve Müdürleri katıldı. (Faruk Türk)