Görüntü için: https://www.korfezdehaber.com/kuva-yi-milliye-balikesir-calistayi-basladi-balikesir-video,3198.html
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Kent Konseyi, Türk Ocakları Balıkesir Şubesi'nin düzenlediği Çalıştay "Konferans", "Panel", Söyleşi", "sergi" ve "Konser"den oluşuyor.
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin, Balıkesir Kent Konseyi başkanı Mürsel Sabancı ve dinleyicilerin katıldığı açılışta konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin:
"Balıkesir'in Kent Kimliği'ni oluşturan en önemli yakın tarih olayı "Alacamescit Toplantısı" ve "Balıkesir Kongreleri"dir.
Bu gün burada ve her platformda Balıkesir isminin önüne "Kuva-yı Milliye Şehri" sıfatı konuyor ve bundan hareketle "İstiklal Madalyası" talep ediyorsak, İşgal sonrasında 80 ilden farklı şeyler yapmamız sebebiyledir.
18 Mayıs 1919 günü Alacamescit'de toplanılması ve burada "Silahlı Mücadele" kararı alınması sonucu bu mücadeleyi yürütecek 41 Temsilci seçilmesi, ertesi gün bu seçilen 41 kişilik Heyet'in bir devlet gibi "Para Toplama", "Asker Toplama, maaş, iaşe, sevk ve idare" kararları gibi kararlar alarak Milli Mücadele'ye başlaması Balıkesir'in öncü ve ilk oluşunun belgesidir.
Bir çok il "İstiklal Madalyası" talep etmekte ise de böyle bir tarihe böyle bir hikayeye böyle bir sağlam ve haklı gerekçeye sadece Balıkesir sahiptir.
Kuva-yı Milli tescil edilecek bir Marka ise bu tescil hakkı Balıkesir'e aittir.
Ancak "Resmi Tarih Paradigması"nda 18 Mayıs1919 Alacamescit Toplantısı yani Balıkesir tarihi kronojiye uygun ve hak ettiği yeri alamamış. İnşallah bu toplantılar ve ısrarlarımız sonunda Resmi Tarih Kronolojisinde yerini alacaktır. Nasıl bu gün Kurtuluş Savaşı, Kuvayı Milliye Hareketleri denilince Gazi Mustafa Kemal'in 19Mayıs1919'da Samsun'a çıkışı, Erzurum Sivas Kongreleri hepimizin aklına geliyorsa 80 ilde de 18Mayıs1919 Alacamescit Toplantısı ve Balıkesir Kongreleri de akla geldiğinde bu emeklerin karşılığı alınmış olacak.
Bu arada Balıkesir için bu kadar önemli olan bir mekanın mevcut durumu önemine yakışmayacak biçimde. Balıkesir maalesef kent kimliğini oluşturan tarihi mekanları özensiz ve dikkatsiz bir şehircilik süreci yaşamış. 2014 yılında Büyükşehir olunca Kurucu Belediye Başkanımız rahöetli Edip Uğur Zağnos Paşa Camisi ve Karesi Türbesi etrafının açılarak Meydan haline dönüştürülmesi ve yine Şeyh Lütfullah Camisi etrafının açılarak Meydan oluşturulması için çalışmalara, kamulaştırmalara başlamıştı, bu dönem Başkanımız Yücel Yılmaz bu süreçleri tamamladı. Bu iki mekan arasında Alacamescit var. Alacamecit'in de etrafının boşaltılarak bir Meydan vasfına kavuşması gerekir. Bu konuda gençlere ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunuyorum: "Her şeyi Belediye Başkanı düşünsün" demeyin Alacamescit in de tıpkı Şeyh Lütfullah Camisi ve Zağnos Paşa Camisi gibi etrafının açılarak bir Meydan vasfında olması için talepte bulunun, kampanya yapın Belediyelere bu konuda destek olun. İstiklal Madalyası talebimiz ancak o zaman daha anlamlı ve atalarımıza vefa duyduğumuzun göstergesi olacaktır." dedi.
(Bekir Terzioğlu)