Esnafın sorunları Balıkesir’den Ankara’ya iletildi. Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Erdem esnafın sorunlarının konuşulması, çözüm noktasında Ankara’ya iletilmesi amacıyla geçtiğimiz hafta sonu BESOB toplantı Salonu’nda bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıya; Esnaf Sanatkarlar Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aksoy, Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale, Şube Müdürü Ergün Ege, Balıkesir Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, Manisa ESOB Başkanı Hasan Geriter, Çanakkale BESOB Başkanı Ünal Özcan ile Balıkesir genelindeki Esnaf Odaları Başkanları katıldı.
BAŞKANLAR TOPLANTIDAN MEMNUN OLDU
Başkanlar esnafın 2024 yılında hükümetten beklentilerini anlattılar. Balıkesir Oda Başkanları da söz alarak kendi meslek gruplarının sorunlarını da dile getirme fırsatı buluğu toplantıdan çözüm için faydalı bir toplantı olduğunu savundular.
Toplantı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Erdem’in konuşması ile başladı.
2023 DOĞAL AFETLERLE GEÇTİ
Gerek Ticaret İl Müdürlüğü gerek Esnaf Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile yıllardır kurumlar arası çok uyumlu bir çalışma sergileyerek esnaf ve sanatkarımızın sorunlarının çözümü için mücadele verdiklerini önemle belirten Başkan Fehmi Erdem “2023 yılında ülkemiz adeta doğal afetlerle sınandı. 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler, sel ve su baskınları gibi doğal afetler maalesef maddi ve manevi büyük kayıplara yol açtı. Dolayısıyla 2023 yılı esnaf ve sanatkârlarımızın beklentileri doğrultusunda gerçekleşmedi. Yaşanan felaketlerin de etkisiyle ekonomik anlamda zor bir yılı geride bıraktık” diye konuştu.
6’NCI ESNAF ŞURASI’NDA SORUNLARIMIZ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ GÖRÜŞÜLECEK
2024 yılında esnafın sesinin duyulduğu, sorunlarının çözüldüğü, ticaretinin yükseldiği bir yıl olmasını dileyen
Başkan Erdem konuşmasında şunları ifade etti:
“Esnafımızın tüm sorunlarına hakimiz, bu sorunları çözmek için çalışmaya ve çözüm önerileri üretmeye devam edeceğiz. 2024 yılında, Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkârların 9 bin olan prim günü sayısının 7 bin 200 güne düşürülmesi bir an önce kanunlaşmalı. Perakende Yasası esnaf ve sanatkarın ihtiyaçları doğrultusunda güncelleştirilerek, zincir marketlerin ticaretteki ben yaptım oldu anlayışına son verilmeli. Yeni yılda kamu ve özel bankalar artık elini taşın altına koyarak esnafımıza düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanı sağlanmalı. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları kanunu biran önce revize edilmeli. Gelir vergisi kanununda düzenlemeler yapılarak, KDV oranları düzenlenmeli ve yeni esnaflığa başlayanlara cazip uygulamalar getirilmeli. Kadın üyelerimizin doğum borçlanmasının tam anlamıyla uygulana bilir olması için, SGK’lılık başladıktan sonra ibaresi kaldırılmalıdır. Makine ve Teçhizat alımlarında düşük KDV oranı uygulamalıdır. İnanın burada saatlerce sorunlarımızı sayabilirim. Fakat bizler gerek bu gibi toplantılarda gerekse Ankara’da yapılan üst düzey toplantılarda, sorunlarımızı en ince ayrıntısına kadar anlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan 6’ncı Esnaf Şurası’nda da sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz görüşülecek.
Bugün, Bakanlığımızdan Genel Müdür Yardımcımız, Daire başkanımız, Şube Müdürümüz ve Balıkesir Ticaret İl Müdürümüz siz Oda Başkanlarımızın sorunlarını, sizlerden dinleyip, notlar alarak 6. Esnaf şurasında görüşmek üzere buradalar. Esnaf ve Sanatkarlar, ülkemiz ekonomisi ve sosyal yaşamının en geniş ve en önemli kesimlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle, esnaf ve sanatkarların çalışma ve refah koşullarında bir iyileşme gerçekleştirmeden toplumsal huzur ve refah açısından arzulanan düzeye gelinmesi olası değildir. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarlar için yapılacak her türlü düzenleme ve uygulamanın olumlu sonuçları toplumun tüm diğer kesimlerine de fayda sağlayacaktır.”
ESNAF YEREL YÖNETİMLERDE SÖZ SAHİBİ OLMALI
Çanakkale ESOB Başkanı Ünal Özcan hammadde maliyetlerinin yükseldiği için belli bir oranlarda sabitlenmeye gidilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını isteyerek “Esnafımızın vergi düzenlemesine ihtiyacı var. Zincir marketler en büyük sorunumuz. Özellikle Pazar esnafına karşı savaş açmış durumdalar. Mahallelerinde pazar kurulduğu günlerde %50 indirim yapıyorlar. Temel Gıda maddeleri yağ, un, şeker ve bakliyatlar da aynı indirimi göremiyoruz. Servis araçlarının kullanımında yaş sınırının kaldırılması istiyoruz. 25 yaş ve 69 yaş sınırı var. 18 yaşında bir gence ehliyet veriyoruz ama servisi 25 yaşına kadar kullanamıyor. Eğitimi verilsin 18 yaşından sonra servis kullanmaya başlasın. Akaryakıtta ticari araçlara ÖTV indirim yapılması bekliyoruz. Yerel yönetimler karar alınırken meslek odalarına da danışması ve görüş alıp karar alması için YSK’nın gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz. Oda başkanlarımız belediye meclislerinde odaların görev alması için istifa edip seçilememesi halinde görevine dönmesini istiyoruz. Ama en büyük elzem Belediye Meclislerinde görev alamamamız. Biz meclislerde görev almamız halinde belediyelerin yükünü hafifletiriz” diye konuştu.
KAMU KURULUŞU NİTELİĞİNDE OLAN ODALARIMIZIN KDV, ÖTV VE DİĞER VERGİLERDEN VERGİ MUAFİYETİ YOKTUR
Manisa ESOB Başkanı Hasan Geriter ise odaların yaşatılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini önemle ifade ederek “Odalarımızın yıllık aidat toplama oranları düşük olduğundan dolayı mali durumları el vermediği için personel ücretleri, yönetim, denetim kurulu ödemeleri yapılamamaktadır. Oda gelirlerinin arttırılması için bazı kesintilerin kaldırılmasını talep ediyoruz.
Bizim Oda başkanlarımızın yerel ve genel seçimlerde seçilememesi durumunda göreve geri gelinmesi, özellikle yerel seçimlerde görev alınamadığı için il ve ilçe sorunlarına yardımcı olunamamaktadır. Bu sorunun giderilmesi yerel yönetimlere katkı sağlayacaktır. İlçeler merkeze uzak olduğu için ilçelere sicil işlemlerinin yapılabilmesi için sicil irtibat büroları açılması hem esnafımız açısından hem de odalarımız tarafından işlerin aksamasını engelleyecek ve esnafımıza yük olmaktan çıkacaktır. Kuruluşlarımız kamu niteliğinde olmasına rağmen KDV, ÖTV ve diğer vergilerden vergi muafiyeti yoktur. Belli oranda vergi muafiyeti bekliyoruz. Odalarımız sadece Halk Bankası ile çalışılmaktadır. Diğer devlet bankaları ile de sicil harçlarının yatırılabilmesi için düzenleme bekliyoruz.
Vergi kaydının geriye dönük silinmesinden dolayı esnaf sicil ve oda kapanışları çok geç yapılıp odaya olan borçlar ve sicil harçları tahsil edilememektedir. Vergi dairesi kaydı silmeden önce oda sicil kayıtlarının kapandığını görüp vergi terkin işleminin en son yapması odaların en büyük sorununu ortadan kaldıracaktır. Vergi başlangıcında da önce esnaf sicil daha sonra oda ve odanın hazırladığı evraklarla gidilerek vergi kaydının açılması nace kodlarındaki sorunu da ortadan kaldıracaktır” dedi.
AMACIMIZ ESNAFA MÜJDELER DUYURMAK
Esnaf Sanatkarlar Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aksoy ise konuşmasında “Amacımız esnafımız adına ne kadar çok müjde üretirsek o kadar ülke adına katkı sağlarız. Esnafımızın kredi limitlerinin değiştirilmesi, vergi düzenlemesi, odaların yaşaması için gelirlerinin artırılması gibi çalışmalara başladık. Esnaf şurasında da sizin yaşadığınız sorunları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da anlatacağız. Sizlerin sorunlarının her zaman takipçisi olduk olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Toplantı; karşılıklı soru cevap ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
Haberimiz ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
https://www.facebook.com/korfezdehaber
https://www.facebook.com/groups/korfezdehaber
https://twitter.com/korfezdehaber
https://www.instagram.com/korfezdehaber/
https://www.youtube.com/@KorfezdeHaberTR