Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, Balıkesir'in Türkiye'nin yeşil enerji üssü olduğunu açıkladı.
Şahin, şunları söyledi:
"⚡Türk Sanayisinin İlk Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi ile Hidrojen Ekonomisi Güney Marmara'da Canlanıyor...
⚡Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa, Eti Maden, Tübitak-MAM ve Aspilsan; "Yeşil Hidrojen" için bir iş birliği protokolü imzaladı.
⚡Protokol ile Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulu olan Enerjisa Üretim’e ait Bandırma Enerji Üssü’nde Türk sanayisinin ilk Yeşil Hidrojen üretimi ve kullanımı için çalışmalar başladı.
⚡Çalışmalar kapsamında yeşil hidrojen, yeşil metanol ve amonyak, hidrojen depolamada çok kritik avantajlara sahip bor hidrür bileşiklerinin Ar-Ge çalışmaları ve pilot üretimlerinin yapılması da planlanıyor.
⚡Enerjisa; Bandırma Enerji Üssü'nde toplam 1543 MW kurulu güce sahip 2 adet Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'ne, 3,5 MW kurulu güce sahip 1 adet Hidroelektrik Enerji Santrali'ne ve 2 MW kurulu güce sahip 1 adet Güneş Enerji Santrali'ne sahip.
⚡Orta vadede 1 GW+ Rüzgar Enerji Santrali ve 100-150 MW Güneş Enerji Santrali kurulu gücü hedefleyen Enerjisa, ülkemizde ve özellikle Güney Marmara'da yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretim tesisleri için yatırım yapmaya devam ediyor.
⚡Enerjisa Bandırma Enerji Santralleri'nde uzun vadede gaz türbinlerinde hidrojen (%5-30 yeşil hidrojen, %70-95 doğalgaz karışımı) kullanımı planlanmaktadır.
⚡Proje ortağı Aspilsan; 2018 yılından beri İstanbul Ar-Ge Merkezi'nde katalizör, bipolar plaka, akım toplama plakaları, membran elektrot takımları, yakıt pili ve elektrolizör dizinleri üzerine Ar-Ge ve üretim çalışmaları yapmaktaydı.Aspilsan; bu sene 2 kW'lık elektrolizör prototipi üretmeyi, yakın vadede üretilen prototipleri bir yenilenebilir enerji tesisine entegre etmeyi, orta vadede 10 kW'lık elektrolizör sistemini devreye almayı, uzun vadede MW seviyesinde PEM elektrolizör üretmeyi hedeflemekte.
⚡Tübitak-MAM; hidrojen üretim teknolojileri ve yakıt pili teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışmaları yapmaktadır.
Biyokütleden gazlaştırma teknolojisi ile yeni ve yenilenebilir bir enerji taşıyıcısı olan hidrojenin üretimi için 150 kW'lık (ısıl) bir pilot sistem kurulmuştur.
⚡Tübitak-MAM, Eti Maden'le beraber; en az %96 saflıkta en az 15 ton/yıl kapasiteli trimetil borat ve 50 ton/yıl kapasiteli sodyum borhidrür üretim tesislerinin kurulması konusunda çalışmalar yapmıştır.
Bandırmamıza, Balıkesirimize ve Ülkemize hayırlı olsun.Buarada Susurluk Hükümet Konağı projesi İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı...Susurluğumuza hayırlı olsun...."