Balıkesir'in haberde buluştuğu ortak nokta. Körfezde Haber Balıkesir'in En Çok Okunan Tek Haber Sitesi

Balıkesir El Sanatlarının Bilinirliği Artacak

BALIKESİR

UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras alanlarından birini temsil eden geleneksel el sanatlarının üretim ve satışının arttırılmasıyla Balıkesir turizmine katkı sağlanması amacıyla Vali Hasan Şıldak başkanlığında değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. 

Ulusal kültürümüzün önemli bir unsuru ve halk kültürümüzün önemli bir parçası olan el sanatlarının ulusal ve uluslararası düzeyde bilinir olması Balıkesir’e birçok yönden katkı sağlayacak.

Tarihin izlerini her köşesinde taşıyan, bulunduğu coğrafi konum itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan İlimizin zengin kültürünün birer parçası olan el sanatlarının yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor. 

Toplantıya Vali Şıldak’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Müdür Vekili İlkay Karaağaç, Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Tülin Akgül, GMKA Turizmde Destinasyon Yönetimi Birim Başkanı Candan Şahin, Altıeylül Halk Eğitim Merkezi Müdürü Filiz Çelik, Karesi Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Kurt, Folklor Araştırmacısı Ebru Ekici ile Kurs Öğretmenleri Hülya Görmezoğlu, Ebru Deniz ve Nurhan Sökmen katıldı.

Toplantıda Folklor Araştırmacısı Ebru Ekici geleneksel el sanatları kapsamında İlimizdeki mevcut durumu ve planlanan çalışmaları içeren bir sunum yaptı. Ekici, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçılarının sayıları ve alanları ile ilgili bilgi verdi. İlimizden, Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterinde; yağcıbedir halıları, keçe yapımı, zili\sili, Gönen iğne oyası ve şayak aba dokumasının geleneksel el sanatları arasında olduğu verilen bilgiler arasında yer aldı. 

Geleneksel Türk Süsleme Sanatları ve El Sanatları Kursları kapsamında 2022 yılında keçe aksesuarları yapımı, Balıkesir Pullusu ve çarpana dokuma kursularının açılması planlanıyor. 

Vali Hasan Şıldak toplantıda yaptığı değerlendirmede, yapılacak çalışmaların sürdürülebilir olmasının özellikle altını çizdi. Balıkesir’in el sanatları noktasında sahip olduğu çeşitliliğin ön plana çıkarılmasının turizme de büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Ürünlerin tasarım, üretim ve satışı için uygun bir mekan belirlenmesi gerektiğini ifade eden Şıldak, festival gibi inovaktif fikirlerin değerlendirilmesi gerektiğini de söyledi. 

Toplantıda çalışmaların sağlam bir zemine oturtularak ilerletilmesi için fikir alışverişinde bulunuldu. Üretim ve satış alanlarının bir arada bulunabileceği bir sokak dizayn edilmesi ve turistlerin uygulamaları görerek ürünleri almalarının fayda sağlayacağı, ortaya çıkarılan fikirler arasında yer aldı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.