Vali Hasan Şıldak, Eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte 24 Kasım Öğretmen Günü dolayısıyla Salih Tozan Kültür Merkezi’nde düzenlenen kutlama programına katıldı.
Kutlama programına Vali Hasan Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak’ın yanı sıra Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Ergin Dinç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, Baro Başkanı Av. Erol Kayabay, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda bu yıl emekli olan öğretmen Figen Miran duygu ve düşüncelerini aktaran bir konuşma yaptı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Solak ise öğretmenliğin insanlık tarihinin en önemli ve ölümsüz mesleği olduğunu söyledi.
Öğretmenlerin en büyük mükafatının yetiştirdiği öğrenciler olduğunu söyleyen Vali Hasan Şıldak programda yaptığı konuşmada, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mekteplerinin Başöğretmen sıfatını kabul edişinin yıldönümünü her 24 Kasım’da Öğretmenler Günü olarak kutluyoruz. Öğretmenliğin ülkemizdeki misyonunu anlamak, bunu daha da özümsemek, bu kutsal olarak adlandırdığımız mesleğin klasik mesleklerden farkını anlayabilmek için Öğretmenler Günü olarak kutladığımız yıldönümleri bizler için, toplum için bir farkındalık oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
Programda ayrıca Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeti Mehmet Naliçi’nin meslek hayatını dizelere döktüğü şiiri dinlerken adeta geçmişe doğru yolculuk yaptığını ifade eden Şıldak, “Ben de ilkokulu bir köy okulunda okudum. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda, hele hele kırsalı, iklim olarak, coğrafya olarak sonuna kadar yaşayan köylerimizde, mezralarımızda eğitim veren öğretmenlerimizin yaşadıkları ruh halini, bulundukları ortamı duygulu şiiriyle bize aktardı. Baktığımız zaman bunun örneklerini gördük. Ben meslek hayatımda Kars’ta çalışırken bazı köylerimizde o koşullarda çalışan öğretmenlerimizin hep yanında olmaya, onlara katkı sağlamaya, moral vermeye çalıştım. Bir keresinde üç kadın öğretmenimizin görev yaptığı bir okulu ziyaret etmiştik. O okulda böylesine özveri ve fedakarlıkla çalışmaktaydılar ki ilçeye en uzak köy olduğu halde, doğa şartlarının uygun olmadığı halde sizi ilçe merkezinde görevlendirelim dediğimizde “hayır, biz bu okulda yetiştirdiğimiz çocukları burada bırakmak istemiyoruz, onlardan ayrılmak istemiyoruz. Onları mezun edip, biz de buradan öyle ayrılacağız” diyebilen öğretmenlerimizin kattığı değerle bu meslek ülkemizde en yüce meslek olmuştur. Bunun örnekleri çok fazladır. İşte bu yüzden bu mesleği kutsal olarak adlandırıyoruz. Öğretmenimiz de şiiriyle bizi o yıllara götürdü. O imkansızlıkları paylaştı, ama o imkansızlıklar içinde doktorların, avukatların, veterinerlerin de yetiştiğini ve toplumla buluştuğunu, bu topluma değer katan insanlar haline getirildiği hikayesini de şiirinde paylaştı. Gördük ki öğretmen o şiirde bir özlemiyle, bir fedakarlıkla bir emek verdi ve onun sonuçlarını aldı. Zaten bu mesleğin de en büyük ödülü siz değerli öğretmenlerimizin de en büyük mükafatı bu olsa gerek. Eğittiğiniz, öğrettiğiniz insanların toplumda yer edinmesi, meslek sahibi olması, insani ve milli değerlere sahip olarak bu topluma hizmet edecek bireyler olarak aramıza karışmasıdır.” diye belirtti.
Emekli olan Figen Miran konuşmasında öğretmenliğin sadece dersle sınırlı olmadığı sözlerine dikkat çektiğini ifade eden Şıldak, “Emekliliğe uğurladığımız sevgili öğretmenimiz de öğretmenliğin sınırlarını, görev tanımını çizerken bir şeye vurgu yaptı. Dedi ki; sadece ders vererek değil oturuşumuzla, kalkışımızla, kılık kıyafetimizle here türlü hareketimizle biz topluma örnek olan, olması gereken, ışık saçan insanlarız. Evet, bu çok önemlidir. Aslında öğretmenlik sadece dersle, öğretimle sınırlı değil, eğitim yönü çok daha kuvvetli olan, insanın mimarı olarak adlandırdığımız, insanımızı şekillendiren, ona yön veren, geleceğe hazırlayan en kutsal varlığımız, değerimizdir.” dedi.
Konuşmaların ardından emekli olan öğretmeleri temsilen üç öğretmene “Hizmet Şeref Belgeleri” Vali Hasan Şıldak tarafından verildi. Ayrıca mesleğe başlayan ve adaylık süreleri dolan genç öğretmenlerin yemin ettiği programda, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı oratoryo gösterisi ilgiyle izlendi.