İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılının ‘Afet Eğitim Yılı’ olarak belirlenmesiyle Valiliğimiz himayesinde Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda yürütülecek olan Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de paydaşı olduğu “Balıkesir 2021 Afet Eğitim Yılı Projesi”nin tanıtım toplantısı Avlu Balıkesir toplantı salonunda yapıldı.
Törene Vali Hasan Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak’ın yanı sıra Balıkesir Milletvekilleri Belgin Uygur ve Yavuz Subaşı, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hv. Plt. Tuğg. Kemal Turan ve Eşi Melek Filiz Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Eşi Mehtap Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. İbrahim Özdemir, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, protokol ve projenin paydaş kurumlarının temsilcileri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Afet Eğitim Yılı Projesi tanıtım videosu sonrası açılış konuşmasını yapan Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin 2021 yılının İçİşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatları ile Türkiye Afet Eğitim Yılı olarak ilan edildiğini, bu bağlamda tüm illerde afet eğitim seferberliği başlatıldığını ifade etti.
Proje ortağı olan Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız da afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiği konusunda öğretmen, öğrenci ve velilere dönük afet farkındalık eğitimlerinin tüm hızıyla sürdüğünü belirtti.
Programın devamında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur ve Yavuz Şubaşı da birer konuşma yaparak projenin İlimiz için önemine değindiler.
Konuşmaların ardından Vali Hasan Şıldak afetsiz bir hayatın mümkün olmadığını ifade ettiği konuşmasında; “Afet; tabiatın, Yüce Allah’ın takdir ettiği gelişimler, oluşumlardır. Bize düşen de tevekkülden önce tedbir almaktır. Afetsiz bir hayat, hele hele Balıkesir coğrafyasında mümkün değil. İlimize deprem özelinde baktığımızda zaten geçmişimizde pek çok depremimiz var. Buna sel, taşkın riskleri, heyelan, orman yangınları ve büyük yangınları da ekleyebiliriz. Her biri tabii afetler. Kimi dikkatsizlikten oluşan yangın hadiselerini de buna eklediğimizde geniş bir yelpazede; insan hayatını, canını, mal emniyetini, güvenliğini tehlikeye sokan pek çok hadiseyle karşı karşıyayız.” diye belirtti.
“Proje’nin Amacı Afet Bilinci, Afet Farkındalığı Oluşturmak”
2021 yılının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından afet eğitim yılı ilan edilmesiyle çalışmaların hızlandığını belirten Şıldak; “Bu proje; devletimizin farklı kurumlarının iş birliğini gerçekleştirmek ama bununla da yetinmeyip bu alanda faaliyet gösteren bütün sivil toplum kuruluşlarını, meslek kuruluşlarını, yerel yönetimlerimizi, her bir sektörü bu işin içine çekip el birliğiyle güçlü bir şekilde aynı şarkıyı söyleme, aynı yolda yürüme girişimidir. Bakanımızın ifadesiyle bu husus; herkesin kafasında, her Türk vatandaşının büyük, küçük, yaşlı, genç herkesin aklında bir afet bilinci, afet farkındalığı oluşturmaktır. Amacımız ‘Yarın deprem olursa ne yaparım’ sorusuna her birimizin daha hazırlıklı olmasını temin etmek. Gerçekten çalışmanın İlimiz genelinde iyi yürütülmesini, sağlıklı sonuçlar vermesini temenni ediyoruz. Çünkü ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.
Afet bilincinin oluşmasının göreve geldiğinden bu yana ilgilendiği hususların en başında geldiğini ifade eden Şıldak; “Afete her an yakalanabiliriz, bunu hepimiz biliyoruz. Bu konuda uzmanların da çok ciddi açıklamaları var. Boşa geçirecek bir dakikamız bile yok. Bir taraftan kurumlarımızın kapasitesini geliştirmeye de çalışıyoruz. Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, AFAD merkezli her türlü yasal gerekliliği kurumsal olarak yerine getiriyoruz. Ülkemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu alanda da öyle bir aşama kat etti ki, 10 yıl öncesine bile baktığımızda inanılmayacak bir ölçüde kapasite gelişimi oldu. Yani kurumların; hele AFAD’ın oluşumuyla birlikte teknik kapasite çok yükseldi.” diye konuştu.
Afetlere müdahalede düzen ve koordinasyon noktasında çok yol kat edildiğini ifade eden Şıldak; “Önceden bir afet olduğunda orada yaşayan, mükellef dediğimiz kendi vatandaşımızın kurtarması beklenirdi. O insanlar zaten acı içinde kıvranırken, telaş içindeyken oradaki afet hadisesine müdahale etmelerinin bir anlamı olmuyordu, sonuç vermiyordu ve karmaşadan öteye gitmiyordu. Ama şimdi her şey çok düzenli, çok planlı. Bizim Allah korusun herhangi bir halinde bir deprem vuku bulduğunda hangi ilden oraya hangi kapasiteyle müdahale edileceği hemen ilk dakikalarda belirleniyor, afetin düzeyi belirlenip ona göre oraya sevkiyat yapılıyor. Kızılay’ın geldiği aşama, AFAD’ın, belediyelerimizin kapasitesi düşünüldüğünde. Bize düşen buradaki koordinasyonu iyi sağlamak. Ama bunun da ötesinde eğitimi sağlamak. Eğitim şart. Eğitim anlamında da bu yıl AFAD, Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü üç kurumumuz yine Büyükşehir Belediyemizin, üniversitemizin destekleriyle çok güzel bir eğitim planlaması yaptılar. Amaç bir defa bütün kamu kurumlarına ulaşmak. Ama bunu göstermelik olarak yapmayacağız. Yani gerçekten, yapmış olmak için değil, sayıyı artırmak için değil, her bir eğitime tabi tutulan insanımızın kafasında bir farkındalık oluşmasını sağlayacak şekilde yapacağız.” diye konuştu.