“15 Mayıs 1919´da İzmir´in işgaline karşı, Balıkesirli vatanseverler Okuma Yurdu’nda bir araya gelerek protesto etmişler ve Alaca Mescit’te yapılan toplantı ile birlikte vatanın kurtuluşu için ilk meşaleyi yakarak Milli Mücadeleyi başlatmışlardı. İşte bugün, Millî mücadele meşalesinin yakıldığı Kuvayi Milliye şehrimiz Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü birlik, beraberlik içerisinde coşkuyla ve heyecanla kutluyoruz.
Millî Mücadele Dönemi; tarihi şanlı zaferlerle dolu aziz Türk milletinin esarete boyun eğmeyeceğinin, bağımsızlığından asla ödün vermeyeceğinin bir kez daha tarihe not olarak düşüldüğü ve Kurtuluş Savaşı’nın en önemli safhalarından biridir.
Çanakkale’de “Çanakkale Geçilmez Destanını” yazan Aziz Türk Milleti, köylerini, kentlerini, ana ve babalarını bırakıp cephelere nasıl koşmuşlarsa, Balıkesirliler işte bugün aynısını yaptılar. Balıkesir Alaca Mescit’te başlatılan Millî mücadele hareketi dalga dalga bütün Anadolu’ya yayıldı. Balıkesir'imizin yiğit evlatları, kendi imkanları ile vatan savunmasında üzerlerine düşen görevi tam anlamıyla yerine getirerek vatanın kurtarılmasına öncülük ettiler. Başlatılan bu harekat düşmanın karşısına 29 Mayıs 1919‘ da Ayvalık‘ta İlk Kurşunla birlikte, 172. Alay’ın yanında yer alarak Edremit, Burhaniye, Gömeç, ve Havranlılar’la birlikte ardından Akhisar, Soma, İvrindi, Savaştepe cephelerinde Sındırgı, Bigadiç, Savaştepe ve İvrindilileri bir araya getirdi. Milli Mücadele yılları bu şekilde başladı.
Kahraman Balıkesirliler; hiçbir yerden yardım almadan sadece kendi gayretleriyle düşmana karşı adeta etten bir duvar olup aman vermediler. Düşmanı tam 13 ay boyunca bulundukları yere hapsettiler. Anadolu’ya geçişlerini engellediler. Balıkesir’in bu direnişi; Mustafa Kemal ve arkadaşlarına yeterli zamanı tanıdı ve tüm hazırlıklar tamamlandı. İstiklal Harbi’nde Kuvayi Milliye Şehrimiz Balıkesir’in önemi işte bu mücadelede yatmaktadır.
Milli Mücadele’nin kahraman evlatları Balıkesirliler, Balıkesir’in Dağları’nı Yunanlılar’a geçilmez kıldılar. Balıkesir’de yakılan Millî Mücadele meşalesi; Anadolu insanının gür sesi olmuş, Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı yönetiminde Sındırgı Dağları’nda başlayan çete hareketi, kısa zamanda Gönen Dağları’nda Nuri Efe, Edremit Dağları’nda Akça ve Dalkıran Mehmet Efeler, İvrindi Dağları’nda Koca Müdür, Tevfik Bey kumandasındaki müfrezeleriyle birleşerek Yunanlılar’a ağır kayıplar verdirdiler. Bu harekat Yunan cephesi gerisinde yürütülen tek çete hareketiydi.
Balıkesir‘in Kahraman evlatları bu çetelerle birlikte 1922 Haziranında Türk Ordusu’nun harekete geçeceğini haber alınca, tüm köyleri organize ederek düşman karakollarına, haberleşme hatlarına, düşmanın geçeceği yollara nasıl müdahale edileceği ile ilgili planlar yaptılar. Artık her köy nerede ne yapacağını biliyordu. Ve Büyük Taarruzla birlikte harekete geçen Milli Müfrezeler önce Sındırgı’yı sonra Dursunbey’i, Bigadiç’i kurtarıp 6 Eylül’de de Balıkesir’i kurtardılar.
Tarihimizin her döneminde, her türlü zorluğa birlik içinde karşı koyan milletimiz, bu tarihi dönüm noktasını da birlik ve beraberlik içinde zaferle noktalayarak, bu günkü dünyanın en güçlü ve en yaşanabilir ülkeleri arasında yerini almıştır. Bizler kahraman ecdadımızın torunları olarak Kuvayi Milliye Şehri olmanın her zaman gururunu yaşıyoruz.
Başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız, istiklalimiz ve istikbalimiz için kanlarını ve canlarını feda etmiş bütün şehitlerimize, gazilerimize, Kuvayi Milliyecilerimiz’e Allahtan rahmet diliyor, minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir’imizin 100’üncü kurtuluş yıldönümü kutlu olsun.”
Yorumlar
Kalan Karakter: