Ahilik Haftası Ziyareti
Tarihi Paşa Camii Meydanında düzenlenen kutlama programı öncesinde; Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, Birliğe bağlı oda başkanları ile esnaf ve sanatkârlardan oluşan kutlama heyeti Vali İsmail Ustaoğlu’nu ziyaret etti.
Ziyaret vesilesi ile Ahilik Haftasını bir kez daha kutlayan Vali Ustaoğlu esnafla kader birliği yapılan birçok olay yaşandığına dikkat çekti. Ustaoğlu, “Bu olaylardan biri de dünyayı kasıp kavuran pandemiydi. O döneminin sıkıntılarını bir nebze hafifletmek adına; esnafımızla, esnaf odalarımızla ve temsilcilerimizle devletimizin sunduğu imkânlarda beraber olmaya çalıştık. Esnafımız bizin kılcal damarlarımızdan biridir. Ahilik kültürü de ahlaklı nesillerin yetişmesinde de öncülük etmektedir.” diye konuşarak nazik ziyaret dolayısıyla misafirlerine teşekkür etti.
Ustaoğlu, “Esnaf Ve Sanatkârlarımız, Ahilik Geleneğimizin Bugünkü Temsilcileridir”
Şehrin işlek bir noktası olan tarihi Paşa Camii meydanında düzenlenen kutlama programına yaptığı konuşmada sözlerine Ahi Evran-ı Veli’nin “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, Ahlâk ile çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturu ile başlayan Vali Ustaoğlu, ahilerin esnaf, tüccar ve diğer sahalardaki meslek guruplarının örgütlenmesini sağlayarak sosyal ve ekonomik düzenin kurulmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Ustaoğlu, “Ahilik Teşkilatı; ticaret erbabı, esnaf ve halkın iyi ahlâk, dürüstlük ve karşılıklı güven esaslarına dayalı manevi değerler etrafında bir araya gelip kaynaştığı eski ve köklü bir teşkilattır. İnançlı, ahlâklı, mesleğinde yetkin, kendini geliştiren, sorumluluk duygusuna sahip iş insanı ve milletine faydalı esnaf yetiştiren Ahilik Geleneğinin bugünkü temsilcileri esnaf ve sanatkarlarımızdır. Esnafımız her zaman haktan yana olmuş, bulunduğu mahallenin ve sokağın vicdanını temsil etmiştir. Ahi; helâlinden kazanan, yerine ve yeterince harcayan, ölçü, tartı ehli olan, yararlı şeyler üreten ve yardım edendir.” ifadelerini kullandı.
Ustaoğlu, “Ahilik, Bugünün Dünyasının İhtiyaçlarına da Derman Olacak Kıymetli Hazinelerimizden Biridir”
İlme, sanata ve ahlâka son derece önem verilen Türk Kültürünün İrfan Mirası olan Ahilik Birliğinde, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Ustaoğlu, “Kadınların teşkilatlanması için Ahi Evran’in eşi Fatma Bacı, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan “Bacıyan-ı Rum” teşkilatını yani Anadolu Kadınlar Birliği’ni kurmuştur. Anadolu Kadınlar Birliği, kadınlar arasındaki yardımseverliğin, konukseverliğin, doğruluk ve merhamet duygusunun gelişmesine katkı sağladığı gibi Türk dilinin, Türk kültürünün ve İslâm anlayışının kadınlar arasında yayılmasını hızlandırmıştır. Ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak kıymetli hazinelerimizden biridir.” diye konuştu.
Ahi Evran’ın 850. doğum yılı olan 2021 yılının UNESCO tarafından Ahi Evran Yılı olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Ustaoğlu, “Böylelikle her yıl kutladığımız Esnaf Bayramı ile, ilmin irfanla, ticaretin ahlâkla bütünleştiği ahilik müessesemiz dünyanın dört bir yanında tanınmış oldu. Gönül hazinelerimizin, insanlığın manevi şifası için genç nesillere en güzel şekilde tanıtmasına imkân vermiştir. Bu vesileyle Pir Ahi Evran Veli başta olmak üzere ebediyete irtihal eden her bir ahimizi, esnaf ve sanatkârlarımızı rahmetle yâd ediyorum. Balıkesir esnafımızın, tüccarlarının "AHİLİK HAFTASI"nı kutlarım. Esnafımıza hayırlı kazançlar temenni ederim.” şeklinde ifade etti.
Konuşmaların ardından Ahilik Araştırma Eğitim Vakfı Ahilik Şed Kuşatma Töreni gösterisi büyük ilgi gördü. Gösteri sonrası Vali İsmail Ustaoğlu da salâvatlar eşliğinde şed kuşandı. Daha sonra Yılın Ahisi seçilen Ahmet Büken’e ödülünü Vali Ustaoğlu, Yılın Kalfası Yiğit Sabancı’ya ödülünü Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin ve Yılın Çırağı Necati Kayra Çavuşoğlu’na ise ödülünü Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem takdim etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: