Türkiye'de Köy Enstitüleri üzerine sürekli ve nitelikli içeriği ile tek etkinlik programı olan Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri Atölye Kültür Sanat organizasyonu ve Ayvalık Belediyesi'nin ev sahipliğinde Eğitim, bilim, kültür, sanat ve edebiyat alanlarında beşinci kez yine Ayvalık'ta gündem yaratacak.
Ayvalık Belediyesi'nin ev sahipliğinde 2021 yılında ilki yapılan etkinlik dizisi geçtiğimiz dört yılda birbirinden önemli sanatçı, yazar, gazeteci ve bilim insanını Ayvalık'ta konuk etti.
Bu yıl ise 11-12-13 Nisan tarihlerinde beşincisi yapılacak etkinlik dizisinde yine Köy Enstitüleri deneyimi üzerinden eğitim başta olmak üzere bilim, kültür, sanat gibi konu başlıkları ele alınacak.
Bu kapsamda, 11 Nisan akşamı Pelin Batu ve Haluk Çetin'in sahne alacağı "Şiir Öykü Müzik" adlı dinleti Ayvalıklılar ile buluşacak.
12 Nisan günü ise Gazeteci Murat Ağırel ile CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyon üyesi İsmet Güneşhan'ın konuk olduğu "Köy Enstitüleri'nden Günümüze Milli Eğitim Politikamız" konulu panelin yanı sıra Ayvalık Belediye Tiyatrosu'nun sahneleyeceği "Düşük Şehir İhtimali" adlı oyun ücretsiz olarak halk ile buluşacak.
13 Nisan günü ise gazeteci yazar Zeynep Oral ile Nesin Vakfı Yönetmeni ve Ressam Süleyman Cihangiroğlu'nun katılımıyla "Köy Enstitüleri'nin Kapatılmasının Kültür Dünyamıza Etkileri" adlı panel son gün etkinliği olarak final yapacak.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin yaptığı açıklamada, Köy Enstitüleri'nin önemini ve bu deneyim üzerinden bugünlerimize ışık tutan birçok konu başlığını Ayvalık'ta tartışmaya açmanın önemine değinerek, ülkenin en önemli yazar, sanatçı ve bilim insanlarını her yıl Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümünde Ayvalık'ta ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirip, Ayvalık'ın çok önemli bir kültür şehri olmasına gayret gösterdiklerini söyleyerek sözlerine son verdi.
Her yıl Köy Enstitüleri ile simgeleşmiş bir isim adına ithaf edilen etkinlik dizisi bu yıl öğretmen, gazeteci ve yazar Dursun Akçam adına gerçekleştirilecek.
Dursun Akçam Kimdir?
1945'te girdiği enstitüyü 1950'de bitirdi. Önce Kars'ın Oluklu köyünde, bir yıl sonra kendi köyünde olmak üzere Kars yöresinde 1956'ya, Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümüne girinceye kadar öğretmenlik yaptı. 1958'de Ardahan Ortaokuluna Türkçe öğretmeni olarak atandı, orada bir yıl kaldı, askerliğini yedeksubay öğretmen olarak Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak tamamladı. 1960-63 arasında Kırıkkale Lisesi ve Keskin Ortaokulunda öğretmenlik yaptı.
“Analarımız” adlı röportajı ile Milliyet gazetesinin Ali Naci Karacan ödülüne, Haley isimli öyküsüyle 12. Antalya Festivali Sanat Ödülü'ne, Kanlı Derenin Kurtları adlı eseriyle 1976 TDK Roman Ödülü'ne layık görüldü.
12 Mart döneminde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesince tutuklandı ve TÖS davasında yargılandı. 8 yıl 10 ay hapse mahkûm edildiyse de Yargıtay sürecinde beraat etti ve bu süre içinde hep açığa alınmış durumda kaldı. Daha sonra Ankara Atatürk Lisesi'ne atandı ve oradan İncesu Ortaokuluna sürgün edildi. 12 Eylül'de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı ama yazma azmi sürdü. 11 yıl ülkesine dönemedi. Daha sonra Kuşadası'na yerleşti. Edebiyatçılar Derneği'nce Onur Ödülü'ne değer görüldü (2003). 19 Eylül 2003'te vefat etti. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK) kurucu üyesiydi.
Varlık, Yeni Ufuklar, Demet, Köy ve Eğitim, İmece, Pazar Postası, Son Havadis, Dünya, Milliyet, Cumhuriyet, Akşam, Vatan, Yön, Devrim, Türk Dili, Forum, Milliyet Sanat, Yeni Toplum, Demokrat Dergi ve gazetelerinde yazıları ve öyküleri yayımlandı.
Kırsal gerçekliklere ilişkin gözlemlerini edebi, mizahi bir üslupla anlattığı yapıtları:
Ölü Ekmeği
Sevdam Ürktü
Doğunun Çilesi
Kan Çiçekleri
Taş Çorbası
Kafkas Kızı
Dağların Sultanı
Kafdağı'nın Ardı
Kanlıdere'nin Kurtları
Maral
Köyden İndim Şehire
Yorumlar
Kalan Karakter: