Sosyal duyarlılık ve dayanışmayı yansıtan projelere öncülüğü ile toplum dinamiklerinin harekete geçirilmesini sağlayan Vali Hasan Şıldak, özel ilgi gösterdiği İbrahimce Mahallesi’nde yapılan hane ziyaretleri çalışmasının sonuçlarını değerlendirdi.
Vali Şıldak sosyal devlet anlayışının bir yansıması olarak toplumdaki hassas grupların, sosyal, duygusal ve ekonomik refahını korumak, yaşam standartlarını iyileştirmek için yürütülen projelerin çalışmalarını bizzat takip etmeye devam ediyor.
edremit Anadolu Lisesinde yapılan toplantıda; İbrahimce Mahallesi sakinlerinin hayat standartlarını yükseltmek için Vali Şıldak tarafından başlatılan çalışmada gelinen son durum ele alındı.
Toplantıda, genişleyen kapsamıyla yakın zaman önce 8 kurumdan 32 personelin katılımıyla 3 hafta süresince yapılan aile ziyaretlerinde tespit edilen konuların yaklaşık 2 haftalık süreçte yapılan analizlerine ilişkin rapor aktarıldı. Balıkesir Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Tülin Akgül yaptığı sunumda hane ziyaretleriyle tespit edilen hususların yer aldığı çalışma raporunu sundu. Raporda 717 hanenin ziyaret edilmesiyle tespit edilen sağlık, eğitim, istihdam, sosyal yardım, sportif, kültürel faaliyetler ile nüfus işlemleri konularında toplanan verilerle elde edilen bilgilerin analizleri ile ilgili bilgi verildi. Mahallenin gerçek talep ve ihtiyaçlarının derinlemesine tespit edildiği ziyaretlerde 44 sorudan oluşan formun cevaplandırılması ile; istihdam, medeni durum, sağlık taramaları, eğitim durumu, sosyal yardımlar, güvenlik, gelir durumu gibi konularda yapılan tespitler sunulan raporda yer aldı. Tespit edilen ve mahalle sakinlerince talep edilen hususların yanı sıra ziyaretler esnasında aciliyet gerektiren konularda müdahale yapıldığı da ifade edildi. Ağız ve diş sağlığı, işitme, görme ve kanser taramalarının yanı sıra öncelik gerektiren tedaviler için vatandaşların hastaneye yönlendirdiği belirtildi. Rapor sonucunda ilgili kurumlar tarafından yapılacak çalışmaların koordinasyon ve planlaması aktarıldı.
Emek verilen, çaba sarfedilen çalışmanın amacına ulaştığını dile getiren Vali Şıldak toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede, "Üç hafta sahada gerçekleştirilen çalışma aslında bir yılı aşkın bir süredir hazırlık yapılan, her detayı ince çalışılmış kapsamlı bir çalışmaydı. Burada yaşayan vatandaşlarımız durum itibariyle hangi pozisyondalar, hangi durumda neye ihtiyaç duyuyorlar, hangi yönlerden eksiklikleri var gibi konularda mahallemizi her yönden tanımladık. Bu tür sosyal içerikli bütün çalışmalarda hata payı olması rastlanabilen bir risktir. Kendine özgü kapalı bir toplum yapısı olan mahallede bu risk daha yüksek. Vatandaşlarımızın toplumla genel entegrasyon noktasındaki zayıflıkları sebebiyle bazı hususları dillendirmede açıklıkla ifade etmede çekingen davranmış olabilirler. Bütün bunlara rağmen elde edilen veriler, gerçeği büyük oranda bizim önümüze sunan hazır bir tablodur. Devlet olarak; Valiliğimiz, Kaymakamlığımız ve tüm kurumlarımızla sizin yanınızdayız mesajını en güçlü şekilde verdik. Asıl amacı verilen değeri hissettirmek olan çalışmamız ile 'sizi önemsiyoruz, sizi değerli buluyoruz, sizin için bir çalışma yürütüyoruz ve bunun sonuçları ile de ilgili size dönüş yapacağız' mesajını en belirgin şekilde onlara yansıttık. Onlara bizim için çok özel olduklarını hissettiren duygunun asla unutulmayacağını tekrar ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.
Görev alan personele, çalışmanın meslek hayatlarında özel bir anı olarak kalacağını söyleyen Vali Şıldak, 3 hafta gibi kısa sürede başarılı bir görüşme trafiği ile hiçbir nahoş durumun yaşanmadığının aslında oluşan bağın göstergesi olduğunu dile getirdi.
İbrahimce'de Değişim ve Dönüşüm Yaşanıyor
Vali Şıldak ilgili kurumların belirlenen takvimde yürütecekleri çalışmayı bir görev gibi algılanmamaları, klasik bir iş mantığıyla yorumlamamaları gerektiğini, gönüllülük esaslıyla benimsemelerini söyledi. Şıldak, "Her bir insanımızın sorun olarak tarif ettiği, bir ihtiyaç olarak belirttiği husus neyse onu yakalayıp tespit ettik. Şimdi onun üzerine gitme zamanı diyerek İbrahimce'de seferberlik ilan ettik. Gerçek ve samimi dokunuşlarla neye ihtiyacımız olduğunu gördük." diye konuştu.
Turizm sektörünün egemen olduğu edremit'in hareketli ve değişken bir nüfusa sahip olması dolayısıyla sorunların sayıca ve nitelik olarak daha yüksek oranda görülebildiğini dile getiren Vali Şıldak, "Yerel insanların yanı sıra bölge dışından gelen pek çok insanın da aslında birtakım sorunu beraberinde getirdiği bir listeden söz ediyoruz. Her konunun en sarsıcı şekli ile karşı karşıya kalıyoruz. Hassasiyet oluşması gereken bir çok durum var. İbrahimce Mahallesi bu sorunların ilçe genelinin üstünde bir yoğunlukta yaşanan bir yerleşim alanı. Bu oradaki yaşayan insanlarımızın suçu ve kaderi değil. Öncelikle sorunları görüp onlardan kaçmadan tespitleri yapmamız gerekiyordu. İşte biz hane ziyaretleri ile mahallenin adeta röntgenini çektik. Hastalığın tanımını ve teşhisini koyabilecek ölçekte bir bilgi topladık. Bir kamu işleyişinin mantığı içerisinde değil, tamamen bir proje çalışmasının olması gereken kuralları çerçevesinde yürüteceğiz. Oluşturulacak takvim dahilinde izleme ve takip yapacağız. Ve adım adım oradaki sorunları küçülteceğiz azaltacağız, hatta onları sıfır noktasına indirene kadar ilerleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Ülke Genelinde Örnek Çalışma
Alanda yapılan çalışma ile tespit edilen yaklaşık 300 vatandaşın okuma yazma bilmemesinin 2023 yılında karşılaşılan üzücü bir tablo olduğunu sözlerine ekleyen Şıldak, devletin bir kişi için bile okuma yazma kursu açtığını söyledi. Şıldak, "İnsana dokunan çalışmalarda sayıların önemi yoktur. İnsana içten yapılacak bir dokunuşta bir sayısı bile çok büyük ve anlamlıdır. Bir kişinin bile hayata tutunması, hayat standardının yükseltilmesi verilen gayretin yansımasıdır. Artık keyif alınacak noktaya ulaşan çalışmayla yaşanan dönüşüm, ülke genelinde örneği olmayan manevi değeri yüksek bir çalışma olduğunu gösterir. Amatör ruhla, samimi olarak öğrenen, bilmek isteyen ve bu samimiyeti hissettiren tüm personelimize çok teşekkür ediyorum." diye belirtti.
Mahalle sakinlerinin refah seviyesini ve hayat standartlarını yükseltmek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak daha donanımlı hale gelmeleri için her alanı kapsayan ve başarıyla yürütülen çalışmanın devam edeceğini dile getiren Vali Şıldak toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hep sorunlarla anılır hale gelen İbrahimce Mahallesindeki sosyal, ekonomik ve diğer sebeplerden kaynaklı meseleler, maalesef mahallemizin olumsuz bir algıyla tanımlanmasını ve adeta sorun üreten, suç üreten bir merkeze dönüşmesini kapsayacak şekilde rahatsız edici boyutlara ulaşmıştır. Fakat uzun süredir yaptığımız çalışmalarla öncelikle buradaki güvenlik ve asayiş sorununu temelden ele aldık, tedbirlerimizi arttırdık. Mahallemiz eski ile kıyaslanamayacak ve diğer mahallelerimizden hiç de farklı olmayacak ölçüde bir güvenlik seviyesine kavuşmuş oldu. İbrahimce, 2023 yılında adeta altın çağını yaşayacak." şeklindeki sözleriyle çalışma ile ilgili bilgiler paylaştı.
Toplantıya Vali Şıldak’ın yanı sıra edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, İl Müftüsü Celal Sürgeç, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Serkan Kadir Keskin, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Nazım Balcı, İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü Mahmut Keçeci, AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Tülin Akgül ile ilgililer katıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: