10 OCAK YENİ BİR MİLAD OLSUN!
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında mesleğin sorunlarını ve beklentilerini gündeme taşıdı. Açıklamada; “Şarlatanlarla gazetecilerin ve ülkesiyle toplumun değerlerine yabancı provokatörler ile hakikat temsilcilerinin ayırt edilmesini istiyor, yönetim kademelerindeki herkesten ilkeli duruş bekliyoruz. 10 Ocak 2023 yeni bir milad olsun..” vurgusu yapıldı.
BALIKESİR Gazeteciler Cemiyeti (bgc), basın sektöründe çalışanlara bazı haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girişinin 62. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, Basın Meslek Yasası talebi öne çıkarıldı. İnternet medyasını da kapsayan yeni Basın Kanunu ve Dezenformasyon Yasasının anlam kazanabilmesi için Basın Meslek Yasasının ivedilikle gündeme alınması gerektiğine dikkat çekildi.
bgc, mesajı şöyle:
BAYRAM DEĞİL, DAYANIŞMA GÜNÜ
Çalışma yeri, zamanı belli olmayan ve fiilen tatil hakkı bulunmayan tek meslek sahibi basın emekçileridir.
Yıpranan, yıpratılan ve her şeyin sorumlusu görülerek cezalandırılan gazetecilerin çalışma koşulları dünya standartlarının çok altında.
Çalışan gazetecilerin değil, çalışamayan gazetecilerin çoğunlukta olduğu günlerdeyiz. İşsizlik tehlikesi daha da arttı. Gazetecilerin elinde kalan, belki de tek kazanım olan fiili yıpranma payından 5953 sayılı yasaya göre çalışan tüm meslektaşlarımız yararlandırılmalı. Zor şartlarda, özveriyle görev yapan basın emekçileri daha iyi şartlarda çalışmayı anasının ak sütü gibi hak ediyor.
SORUMLU YAYINCILIK İÇİN
HERKESE DÜŞEN GÖREV VAR
Medyamızın bağışıklık sistemi çökmüş durumda. Bunun iç ve dış kaynaklı bir çok nedeni vardır.
Sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarıyla kin, nefret kusan, insanların kişilik haklarına saldıranların kimi idareciler tarafından 'gazeteci' olarak kabul görmesinin yanı sıra kişisel çıkar peşinde olanlara prim verilmesi, tetikçi kalem olarak kullanılması tehdit ve şantaj gazeteciliğini teşvik etmekten başka işe yaramadığı Balıkesir'de canlı örnekleriyle görüldü.
Bizler, sosyal medyayı kişilik haklarına saldırı aracına dönüştüren şarlatanlarla gazetecilerin ve ülkesiyle toplumun değerlerine yabancı provokatörler ile hakikat temsilcilerinin ayırt edilmesini istiyoruz. Haklı olarak, yönetim kademelerindeki herkesten bu ilkeli duruşu bekliyoruz.
SORUMLU GAZETECİLİĞİN ÖNEMİ ARTTI
Sorumlu ve ahlaklı yayıncılığı herkesten daha fazla isteyen, savunan gazetecilerden başkası değildir.
Unutulmamalı ki, siyasetçiyi, bürokratı, iş insanını ve yerel yöneticileri adeta canından bezdiren bugünkü tablonun sorumlusu kesinlikle gazeteciler değildir. Gazeteciyle şarlatanı ayırt edemeyecek kadar kendilerinden şüphesi olanlardır.
GAZETECİLİK MESLEK YASASI ŞART
Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası”na ivedikle ihtiyaç duymaktadır. Ülkemize kazandırılacak bu yasa, yeni yürürlüğe giren basın kanunu ve dezenformasyon yasasının getireceği güzel adımları taçlandıracaktır.
Mesleğin ilkelerini özümsemiş, ülkesiyle milletinin çıkarlarını ön planda tutan, hak ve hakikâtın peşinde koşan haberciler olarak, tek amacımız gazetecilik mesleğine kaybolan itibarını kazandırmaktır. Bu uğurda atılacak her adıma koşulsuz destek vermektir.
MESLEĞİNİ PAYLAŞMA!
Bu vesileyle, meslektaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyoruz.
Nasıl ki, avukat, mimar, mühendis, doktor, öğretmen veya başka meslek dalıyla iştigal edenler, geçimini oradan sağlayanlar mesleğini paylaşmıyorsa, sizler de bu kutsal mesleği başkalarıyla paylaşmayın.
Başkalarının hakları için verdiğimiz mücadelenin birazını da kendi haklarımızın iadesi ve korunması amacıyla ortaya koyduğumuzda 10 Ocaklar "basın bayramı"na dönüşecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, halkın doğru bilgiye ulaşması noktasında fedekârca görev yaparak geçimini salt bu meslekten kazanan basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, bugün aramızda olmayan meslektaşlarımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz.
Yorumlar
Kalan Karakter: